TIPS

6 πρωτότυπες τεχνικές χαλάρωσης που αξίζει να δοκιμάσεις

.shutterstock

Μέσα στην εβδομάδα παλεύεις να φτάσεις στην ώρα σου στη δουλειά, μπλέκεις στην κίνηση, συμβαίνουν απρόοπτα που σε αποδιοργανώνουν, νιώθεις πίεση από το αφεντικό ή τους καθηγητές σου ή τους γονείς σου, ασκείς εσύ πίεση σε άλλους, βιάζεσαι να παραδώσεις εργασίες στην ώρα τους, να απαντήσεις σε μέιλ και τηλέφωνα, να βρεις χρόνο για τους φίλους (ή να ακούσεις  τα παράπονα τους αν, τελικά, δεν βρεις).

Με άλλα λόγια βιώνεις τις τέλειες συνθήκες για να δώσεις ώθηση στο άγχος σου να σκαρφαλώσει στα ύψη. Δεν ξέρουμε πώς επιλέγεις να χαλαρώνεις, αλλά αν έχεις βαρεθεί να ακούς (και να ακολουθείς) συμβουλές τύπου «Κάνε ένα ζεστό μπάνιο», «Διάβασε ένα βιβλίο», «Άκου μουσική», «Πάρε βαθιές αναπνοές», «Διαλογίσου» αλλά και το απώγειο της κενολογίας «προσπάθησε να ηρεμήσεις» (έλα! για πες!), σου έχουμε μερικές ενδιαφέρουσες και λιγότερο κοινότυπες ιδέες.

1. Βρες το χρώμα που σε ηρεμεί

Το χρώμα που ηρεμεί τον καθένα εξαρτάται από το είδος της προσωπικότητάς του. Αν είσαι από τη φύση σου αγχώδης, ανταγωνιστική, υπερκινητική, βιαστική, τότε για εσένα λειτουργούν χαλαρωτικά οι γαλάζιες και πράσινες αποχρώσεις. Αν, πάλι, είσαι πιο ήρεμη, βολική, ευπροσάρμοστη, γενικά χαλαρή, δοκίμασε γήινες αποχρώσεις, όπως καφέ, μπεζ, ώχρα, εκρού κ.ά.

Εκτός του να φορέσεις, μπορείς και να περιβάλλεις τον εαυτό σου με αυτά τα χρώματα είτε επιλέγοντας να βάψεις έτσι ένα τοίχο του σπιτιού σου, είτε βάζοντας αξεσουάρ σπιτιού σε ανάλογες αποχρώσεις (όπως μαξιλάρια, κουρτίνες κ.α.).

2. Διάγραψε το app του Facebook από το κινητό σου

.shutterstock

 

Πριν προσπεράσεις τη συγκεκριμένη παραίνεση και σκεφτείς ότι είμαστε τρελές που σε παρακινούμε να κάνεις κάτι τέτοιο, να σου εξηγήσουμε. Ναι, σε μια εποχή που για να έχεις επαφή με τους φίλους και τους ανθρώπους που αγαπάς σχεδόν επιβάλλεται να είσαι μόνιμα συνδεδεμένος στα social media, κάτι τέτοιο ακούγεται άτοπο και καθόλου πρακτικό.

Ωστόσο αυτή ακριβώς η εμμονική σχέση με τα social media apps και η ανάγκη να είσαι μόνιμα συνδεδεμένη, διογκώνει το άγχος χωρίς εσύ να παίρνεις χαμπάρι. Επιπλέον, σε απομακρύνει εντελώς από το παρόν, τη φωνή της συνείδησής ή το ένστικτό σου (πες το όπως θέλεις) που σου λέει τι είναι αυτό που έχεις ανάγκη για να είσαι καλά. Έτσι γίνεται σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθείς και να αφοσιωθείς σε εσένα.

Δε σου λέμε να αποσυνδεθείς εντελώς και να εγκαταλείψεις κάθε σχέση με αυτό, αλλά προτίμησε να έχεις πρόσβαση στο Facebook ή στο Twitter μόνο όταν κάθεσαι στον υπολογιστή σου. Ετσι, δεν θα μπαίνεις στον πειρασμό να είσαι μόνιμα πάνω από αυτά και να απολαύσεις περισσότερες και βασικά πιο ποιοτικές στιγμές με τον εαυτό σου. Αυτό είναι που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.

3. Βάλε τη χαλάρωση και στην πρωινή σου ρουτίνα

Το να ξυπνάς στον 25ο χτύπο του ξυπνητηριού, να πετάγεσαι από τα σεντόνια και να προσπαθείς να προλάβεις να ντυθείς, να φας κάτι, να κλείσεις το σπίτι μέσα σε ένα τέταρτο, όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχική σου ηρεμία. Αντιθέτως, καλωσορίζεις την πίεση με το καλημέρα σας και είσαι ήδη αγχωμένη πριν καλά καλά φύγεις από το σπίτι. Προσπάθησε (με όλο σου το είναι) να ξυπνάς -αν όχι νωρίτερα- τουλάχιστον στην ώρα σου και να αφιερώνεις 10 λεπτά στον εαυτό σου απολαμβάνοντας την ηρεμία πριν την «καταιγίδα».

4. Μύρισε αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ή τριαντάφυλλου

.shutterstock

 

Δεν είναι μόνο η λεβάντα που χαλαρώνει. Τα αιθέρια έλαια από εσπεριδοειδή ή τριαντάφυλλο μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Την επόμενη φορά που θα νιώθεις κατειλημμένη από την υπερένταση, μύρισε για λίγο αυτά τα έλαια, κάνε μασάζ στον εαυτό σου με αυτά ή πρόσθεσε μια σταγόνα στην κρέμα σώματός σου και ενυδάτωσε το σώμα σου.

5. Δοκίμασε αυτή την διαλογιστική τεχνική των 16 δευτερολέπτων

Μπορεί να μην έχεις ένα ολόκληρο απόγευμα για διαλογισμό, αλλά σίγουρα μπορείς να διαθέσεις 16 δευτερόλεπτα από τον ελεύθερο χρόνο σου. Τόσο χρειάζεσαι για να δεις όσα σε βασανίζουν πιο καθαρά και να ηρεμήσεις. Ξεκινάμε;

Σκέψου αυτό που σε απασχολεί και ανάπνευσε. Φαντάσου ή στείλε την αναπνοή σου προς την κοιλιά σου, φουσκώνοντας την. Μείνε για 3 δευτερόλεπτα σε αυτή τη θέση και στείλε τη πίσω κάνοντας την να περάσει από τον λαιμό σου και τελικά εκπνέοντας από τη μύτη. 

6. Κανόνισε να δεις την κολλητή σου

.shutterstock

 

Δεν είναι τυχαίο που είναι το πρώτο άτομο που θα πάρεις τηλέφωνο όταν έχεις τις μαύρες σου. Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι το να βρίσκεσαι με κάποιον που νιώθεις ότι σε αγαπά,  αναστέλλει την έκκριση της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους).