ΑΓΧΟΣ

3 τεχνικές χαλάρωσης για να πεις αντίο στο άγχος

Κακά τα ψέματα, το άγχος είναι μέρος της ζωής όλων μας και δεν μπορείς να το αποβάλεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Η δουλειά, η οικογένεια, οι προσωπικές σχέσεις, οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας και οι δικές σου αγωνίες μπορούν να γίνουν βουνό και να σου στερήσουν κάθε πιθανότητα ηρεμίας και χαλαρότητας.

Τι προκαλεί το άγχος στο σώμα σου

Δεν είναι μόνο η διάθεση και η ψυχολογία που επηρεάζονται αρνητικά από τα κύματα άγχους που σε κατακλύζουν. Νιώθεις πιο εξαντλημένη, δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς ή να ανακαλέσεις γεγονότα στη μνήμη σου, νιώθεις μεγαλύτερη μυική ένταση, δεν κοιμάσαι καλά, εκλύονται ορμόνες του άγχους και δε λειτουργεί καλά το πεπτικό σύστημα. Ο συνδυασμός σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες ασθένειες, ενώ το άγχος φτάνει σε τέτοιο σημείο, που ίσως να γίνει μη διαχειρίσιμο. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης, που σε βοηθούν να ξαναβρείς τη συγκέντρωσή σου μέσα από την εφαρμογή τους. Μην ξεχνάς ότι χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση, μέχρι να φτάσεις στο σημείο να έρχεσαι σε απόλυτη επαφή με το σώμα σου.

Αυτογενής χαλάρωση

Αυτογενής είναι η χαλάρωση που έρχεται από μέσα σου. Μειώνεις το άγχος με το να δημιουργείς εικόνες και να έρχεσαι σε μεγαλύτερη επαφή με το σώμα σου. Επανάλαβε λέξεις ή φράσεις στο μυαλό σου που σε βοηθούν να χαλαρώσεις και μειώνουν τη μυική ένταση. Αρχικά, σκέφτεσαι ένα τοπίο ή μία εικόνα που σε ηρεμεί και στη συνέχεια συγκεντρώνεσαι στην ελεγχόμενη, σταθερή αναπνοή και στο να νιώθεις ένα ένα τα μέλη του σώματός σου, αργά αργά.

Διάβασε κι αυτό: Οι 6 σωματικές ενδείξεις που “φωνάζουν” ότι έχεις πολύ στρες

Προοδευτική μυική χαλάρωση

Σύμφωνα με αυτήν την τεχνική, συγκεντρώνεσαι στη χαλάρωση κάθε μυικής ομάδας. Αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τις σωματικές αισθήσεις σου. Ξεκίνα από τα δάχτυλα των ποδιών σφίγγοντας για 5 δευτερόλεπτα και χαλαρώνοντας για 30. Ανέβα προς τα πάνω μέχρι να φτάσεις στο λαιμό και το κεφάλι.

Οπτικοποίηση

Ίσως η πιο γνωστή τεχνική χαλάρωσης είναι αυτή όπου σκεφτόμαστε όμορφες στιγμές, αναμνήσεις από διακοπές ή απέραντα λιβάδια. Αυτό που δεν είχες σκεφτεί είναι ότι είναι σημαντικό να εντάξεις όλες τις αισθήσεις σου μέσα στην εικόνα και να σκεφτείς τους ήχους την αφή και τις μυρωδιές για να βιώσεις την εικόνα σαν να είσαι εκεί. Κλείσε τα μάτια, κάθισε σε ένα ήσυχο σημείο, ντύσου άνετα και συγκεντρώσου στις αναπνοές σου.