ΑΓΧΟΣ

4 τρόποι να αφήσεις το άγχος της δουλειάς πίσω, όταν έχεις άδεια

Το burnout syndrome αποτελεί πλέον επίσημη πάθηση αλλά η θεραπεία δεν είναι εξίσου αυτονόητη για όλους. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Ψυχολογίας ερεύνησε 1.500 ενήλικες πάνω στο πώς το άγχος της δουλειάς και ο εθισμός στο κινητό μπορούν να καταστρέψουν τη χαλάρωσή μας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το 21% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι νιώθει ένταση ή άγχος όταν δε βρίσκεται στο γραφείο, το 28% ομολόγησε ότι δουλεύει πολύ και εκτός γραφείου ενώ το 42% τρέμει τη στιγμή που θα επιστρέψει στη δουλειά μετά τις διακοπές.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μην επιτρέψουμε στο στρες να μας κατακλύσει και να διαλύσεις αυτές τις λίγες ημέρες που έχουμε στη διάθεσή μας. Πέντε ειδικοί μας δίνουν τα «φώτα» τους και μας λένε πώς να περιορίσουμε το άγχος της δουλειάς αλλά και πώς να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς με μεγαλύτερη όρεξη.

Δες κι αυτό: Το σύνδρομο burnout είναι και επίσημα ασθένεια. Ποια είναι τα βασικά του συμπτώματα

Χρησιμοποίησε την άδειά σου

Πολλοί από εμάς αφήνουμε ανεκμετάλλευτες τις μέρες άδεις που δικαιούμαστε και δεν ξεκουραζόμαστε όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Ακόμα και εκτός διακοπών, αν η δουλειά σου το επιτρέπει, πάρε έστω και μία ημέρα ανά μερικές εβδομάδες για να μπορέσεις να ξεκουραστείς. Σύμφωνα με τον Daniel Kirsch, Πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Άγχους, «για να φορτίσεις τον εγκέφαλό σου, πρέπει πρώτα αν τον αποσυνδέσεις».

Λιγότερο κινητό και mail

Αν δουλεύεις μέσω τηλεφώνου και έχεις ένα mail που δε σταματά να δέχεται εισερχόμενο, απενεργοποίησέ το για τις ημέρες που απουσιάζεις. Ακόμα και αν δεν τα διαβάσεις, σου δημιουργείται ένα άγχος έστω και στο άκουσμα της ειδοποίησης του mail. Και αυτό αρκεί για να χαλάσει τις καλοκαιρινές στιγμές σου.

Βγες στη φύση

Έρευνες έχουν δείξει μία σύνδεση μεταξύ φύσης και θετικών αλλαγών στη διάθεση, όπως η αυξημένη ενέργεια και χαρά. Η Εταιρία Αμερικανικής Καρδιάς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περνούν περισσότερο χρόνο έξω ώστε να μειώσουν το άγχος. «Έχουμε ακόμα βαθιά σύνδεση με τη φύση, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας».

Άσε τις διακοπές να γίνουν «καύσιμο»

Σε έρευνα που έγινε το 2018 και σχετιζόταν με τη δουλειά και το ευ ζην, το 24% των συμμετεχόντων είπε ότι έχασε όλα τα οφέλη της ψυχικής υγείας των διακοπών με το που πάτησε το πόδι του στη δουλειά, ενώ το 40% δήλωσε ότι η καλή διάθεση διήρκεσε μόνο λίγες μέρες. Οι ειδικοί όμως λένε ότι οι διακοπές έχουν να κάνουν και με τη δημιουργία αναμνήσεων. Όταν είσαι στο γραφείο και νιώθεις χάλια, βοηθά και μόνο η θύμηση των όμορφων στιγμών που έζησες. Επομένως, μην υποτιμάς την αξία τους, ακόμα και όταν έχουν τελειώσει.