ΕΡΕΥΝΑ

Ζεστό ή κρύο νερό; Με τι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

Όταν τα χεράκια είναι πιο βρώμικα απ' ό,τι συνήθως, αυτό που οι περισσότεροι από μας κάνουμε σχεδόν νομοτελειακά είναι να γυρνάμε τη βρύση στο ζεστό νερό, γιατί έτσι θα καθαρίσουν τα χέρια, αφού ως γνωστόν, σαπούνι και νερό που βράζει, σκοτώνει τα μικρόβια. Αξίζει όμως να κινδυνεύεις με έγκαυμα για να πεθάνουν ένα τσούρμο κολοβακτηρίδια;

Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Rutzers-New Brunswick στο New Jersey έβαλαν στο μικροσκόπιο αυτή την περίφημη συνήθεια, για την ακρίβεια έβαλαν τα χέρια μας κατόπιν πλυσίματος με ζεστό και σχετικά κρύο νερό. Το δείγμα ήταν μικρό, 20 άτομα, και μεταξύ μας δεν χρειαζόταν παραπάνω από 20 ζευγάρια χέρια για να βγει συμπέρασμα. Κάποιοι έπλυναν τα χέρια τους με νερό στους 15 βαθμούς κελσίου και όλοι οι υπόλοιποι τα “έβρασαν” στους 38 βαθμούς αντίστοιχα.

Ε, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Τα χέρια καθάρισαν εξίσου και στις 2 περιπτώσεις. Τζάμπα καιγόσουν μάλλον.  H θερμοκρασία του νερού δεν παίζει κάποιο ρόλο στο πλύσιμο των χεριών.

Τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γύρω από το εν λόγω ζήτημα; Πλύσιμο για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, με επαρκή ποσότητα σαπουνιού και καλό τρίψιμο σε όλη την επιφάνεια του χεριού.