ΥΓΕΙΑ

Φλεβίτιδα-κιρσοί: Η σωστή θεραπεία και η καταλληλότερη εποχή για την αντιμετώπισή τους

Οι κιρσοί, γνωστοί και ως φλεβίτιδα, είναι διογκωμένες φλέβες που βρίσκονται στα πόδια μας. Μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα κληρονομικότητας είτε αδύναμου φλεβικού συστήματος είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Παρουσιάζεται στο 25% του πληθυσμού.

Η ορθοστασία επιδεινώνει πολύ το πρόβλημα, ενώ και η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι για τις γυναίκες που έχουν την γενετική προδιάθεση η κατάλληλη περίοδος για να εμφανιστούν. Οι ευρυαγγείες είναι κι αυτές μια φλεβική πάθηση, ωστόσο, αποτελούν ένα στάδιο πριν την εμφάνιση κιρσών. Οι κιρσοί μπορεί να υποκρύπτουν κι άλλα προβλήματα υγείας, που θα πρέπει επίσης να διερευνηθούν από ειδικό γιατρό.

Ο κατάλληλος γιατρός για τη διάγνωση, αλλά και την ανώδυνη αντιμετώπιση των κιρσών είναι ο αγγειολόγος- αγγειοχειρουργός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται στο γιατρό για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας λίγο πριν το καλοκαίρι, επειδή διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα είναι ορατό στα γυμνά πόδια.

Ωστόσο, η καταλληλότερη εποχή για να αντιμετωπίσει κανείς τη φλεβίτιδα δεν είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά λίγο πριν και λίγο μετά.

Η καλύτερη μέθοδος θεραπείας είναι αυτή που ενδείκνυται για τη δική σου περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές θεραπείες ή συνδυασμός θεραπειών που μπορούν να εφαρμοστούν για την απομάκρυνση της φλεβίτιδας, ωστόσο για να γίνει η επιλογή θα πρέπει να εξεταστείς από τον εξειδικευμένο αγγειολόγο για να σου προτείνει την πιο αποτελεσματική μέθοδο για εσένα, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το ιστορικό σου.

Η φλεβίτιδα, σε γενικές γραμμές, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει απολίνωση και εκρίζωση φλεβών, κιρσεκτομή ή κιρσεκτομή με σκληροθεραπεία.

Πλέον, εφαρμόζονται και πιο σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας, που υπόσχονται ανώδυνο και άμεση αποτέλεσμα. Τέτοιες είναι το laser, οι ραδιοσυχνότητες, ο ατμός, η σκληροθεραπεία σε υγρή μορφή, η σκληροθεραπεία με αφρό, η μηχανικά υποβοηθούμενη σκληροθεραπεία και η σύγκλιση φλέβας με κυανοακριλική κόλλα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της θεραπείας πρέπει να γίνεται από τον εξειδικευμένο γιατρό σε συνεργασία με τον ασθενή, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το στάδιο της πάθησης και η ηλικία του ασθενή. Δεν συνιστώνται όλες οι μέθοδοι σε όλους τους ασθενείς.