ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Γιατί νιώθεις υπνηλία μετά το φαγητό και ο πιο εύκολος τρόπος να την αντιμετωπίσεις

Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα «χτυπήσει». Γιατί δεν σου συμβαίνει κάθε μέρα, να θες να πέσεις με τα μούτρα πάνω στο πληκτρολόγιο και να πάρεις έναν υπνάκο έστω και για δέκα λεπτά. Ζαχαρώνεις τον καναπέ του συναδέλφου στο δίπλα γραφείο, φαντασιώνεσαι δικαιολογίες για να πας να την πέσεις λιγάκι στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Τα μάτια σου κλείνουν αλλά η δουλειά τρέχει. Όλοι τα ίδια σκεφτόμαστε κατά καιρούς.

Αρχικά να σ’ ενημερώσω πως σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps, το οποίο έχει έδρα του το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, η επιθυμία για ύπνο μετά το μεσημεριανό φαγητό σχετίζεται με το είδος της τροφής που μόλις κατανάλωσες. Η κατανάλωση πρωτεΐνης- ειδικά κρέατος- και αλατιού είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να σε στείλει απευθείας για ύπνο. Αν δε, προσθέτεις αλάτι στο φαΐ, πέραν αυτού που είχες ρίξει κατά το μαγείρεμα, οι νευρώνες δεν βαστάνε, χαλαρώνουν και δίνουν εντολή στον εγκέφαλο πως είναι ώρα για νάνι.

Μία πρώτη λύση λοιπόν είναι να αποφεύγεις να τρως κρέας το μεσημέρι και να προτιμάς όσπρια ή ζυμαρικά. Ρεαλιστικό, αν δεν είσαι vegan ή κάτι παρόμοιο; όχι. Άσε που μερικές μέρες, μέχρι και η σαλάτα μπορεί να σε νυστάξει, κακά τα ψέματα. Οπότε ας είσαι προετοιμασμένη για την υπνηλία που θα ‘ρθει, και κυρίως εξοπλισμένη με το κατάλληλο όπλο κατά της νύστας. Μην βιαστείς να παραγγείλεις καφέ. Σύμφωνα με ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Coventry, ο καλύτερος τρόπος για να ξορκίσεις την επιθυμία για σιέστα είναι το μάσημα τσίκλας με γεύση δύοσμο, η οποία, όπως έδειξε η μελέτη τους, μειώνουν σημαντικά το αίσθημα της κούρασης και της έλλειψης συγκέντρωσης που σε κατατρώει κάτι μεσημέρια στη δουλειά.