ΥΓΕΙΑ

Ύπνος: 7 εντυπωσιακές αλήθειες που ίσως δεν ήξερες

«Ύπνος, ο καλύτερος διαλογισμός σύμφωνα» με το Δαλάι Λάμα που κάτι ξέρει παραπάνω. Το να κοιμόμαστε καλά, δηλαδή επαρκώς και βαθιά, επισημαίνεται με μεγάλη συχνότητα από επιστήμονες και ειδικούς της ευεξίας κι αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τη σπουδαιότητα του σωστού ύπνου για τη σωματική και ψυχολογική μας υγεία. Αλλά μην πας μακριά, 1-2 μέρες με αϋπνία αρκούν για να συνειδητοποιήσεις πως αυτό που χάνεις όταν δεν παραδίνεσαι στην αγκαλία του Μορφέα, σου κοστίζει πολύ.

Ξημερώνοντας λοιπόν Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία, τη μέρα που έχει οριστεί ως Παγκόσμια του Ύπνου για να αναδείξει τη σημασία του για την υγεία  και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και για να υπογραμμίσει τις συνέπειες της έλλειψής του, αφυπνίζουμε επί του θέματος με μερικά σχετικά, αρκετά ενδιαφέροντα facts.

> Καφές και ύπνος συνδυάζονται μ’ έναν πολύ περίεργο τρόπο: Είναι το λεγόμενο “coffee nap” σύμφωνα με την επιστήμη, το οποίο συνδυάζει καφέ και σύντομο ύπνο, διάρκειας 20-30 λεπτών, κάτι που η κοινή λογική θεωρεί σχεδόν απαγορευτικό. Τι επιτυγχάνεται; αν πιεις καφέ και κοιμηθείς απευθείας, με το που θα ξυπνήσεις, θα είσαι πολύ πιο δραστήρια και διαυγής. Η καφεΐνη επηρεάζει το μυαλό και μεγιστοποιεί την εγρήγορση.

> Το 12% των ανθρώπων βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα όνειρα: Σύμφωνα με σχετική έρευνα δημοσιευμένη στον ιστότοπο της Εθνικής Αμερικανικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης, η πλειοψηφία του ποσοστού αυτού αντιστοιχεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι νεότεροι, βάζουν και λίγο χρωματάκι, ίσως γιατί, κατά μία εξήγηση, δεν ειδαν ποτέ τηλεόραση χωρίς χρώμα στη ζωή τους.

> Το καταγεγραμμένο ρεκόρ αϋπνίας είναι 11 μέρες: Ανήκει σ’ έναν φοιτητή από την Καλιφόρνια, τον Rady Gardner, ο οποίος το 1964 δεν έκλεισε μάτι για απαγορευτικό χρονικό διάστημα. Άλλοι στη θέση του θα είχαν χάσει τη ζωή τους. Εκείνος επιβίωσε κι έχει μείνει στην ιστορία μ’ ένα ομολογουμένως πολύ αρνητικό κατόρθωμα. Η έλλειψη ύπνου σκοτώνει πιο γρήγορα από τη στέρηση τροφής.

> 5 λεπτά αρκούν για να ξεχάσεις τ’ όνειρο: Στα 5 πρώτα λεπτά μετά την αφύπνιση, ο άνθρωπος έχει ξεχάσει το 50% του ονείρου. 5 λεπτά αργότερα, το 90% της ανάμνησης έχει φύγει. Η εξήγηση κατά τον Freud είναι πως τα όνειρα αντιπροσωπεύουν καταπιεσμένες μας σκέψεις και έτσι ο εγκέφαλός μας θέλει να τα ξεφορτωθεί γρήγορα. Μια άλλη ερμηνεία αναφέρει πως αυτό συμβαίνει επειδή το μυαλό μας κατακλύζεται από άλλες σκέψεις όταν είμαστε ξύπνιοι, γι ‘αυτό ξεχνάμε πολλά από αυτά που έχουμε ονειρευτεί. Αν λοιπόν θες να αφηγηθείς αυτό που είδες, πρέπει να βιαστείς.

> Ο φόβος δεν είναι το συναισθηματικό βασικό κίνητρο για να δεις έναν εφιάλτη: Είναι όμως οι ενοχές, η στεναχώρια και η σύγχυση.

> Το 15% των ανθρώπων υπνοβατούν: Αυτή είναι η αλήθεια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου. Όσο για την προτροπή, «μην ξυπνάς ποτέ κάποιον που υπνοβατεί», είναι μύθος.

> Η καμηλοπάρδαλη χορταίνει με μόλις 1.9 ώρες ύπνου ημερησίως: Όχι, δεν έχουμε όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί τις ίδιες ανάγκες. Για τον άνθρωπο οι 8 είναι υπέραρκετες. Η καφέ νυχτερίδα πάλι, αν δεν κοιμηθεί 19,9 ώρες την ημέρα, νιώθει κουρέλι. Ο σκύλος χρειάζεται 10,6 ώρες και η γάτα στανιάρει στο 12ωρο.