ΣΩΜΑ

Τα πιο περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν κάνει κρύο

Αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες, το ανθρώπινο είδος, πολύ χοντρικά, θα λέγαμε ότι χωρίζεται σε 2 κατηγορίες. Σε αυτούς που προτιμούν τη ζέστη και σε αυτούς που προτιμούν το κρύο.

Τους μεν θα τους ακούσεις να επιχειρηματολογούν με τη φράση "το κρύο δεν παλεύεται με τίποτα" (και ενίοτε και το στίχο "Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα. Κρύο δεν έκανε ποτέ μπλα μπλα μπλα") ενώ τους δε με τη φράση "Στο κρύο θα φορέσεις κάτι παραπάνω, θα αντέξεις. Στη ζέστη τι άλλο να βγάλεις;".

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι Έλληνες (κρυουλιάρηδες ή μη) , καθότι έχουμε την καλοκαιρία στο DNA μας, διαχειριζόμαστε καλύτερα τις υψηλές σε σχέση με τις χαμηλές θερμοκρασίες (γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, ακόμα κι ένα απλό κρυολόγημα να μας βρει πέφτουμε τ’ ανάσκελα). 

Αν και έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές ακραίες καιρικές συνθήκες, δεν έχουμε πολικό ψύχος, παγετούς και σίγουρα δεν βλέπουμε συχνά το θερμόμετρο να πέφτει υπό το μηδέν (ειδικά στην Αττική. Εξ’ου και η ανεξέλεγκτη χαρά όταν δούμε λίγο χιόνι). Για να  μιλήσουμε και με αριθμούς, διάβασα ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ κατά τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα ήταν -27 βαθμοί Κελσίου στην Πτολεμαΐδα τον Γενάρη του ’67 ενώ, στην Αττική, το 2008, που είχαμε περάσει από τους πιο βαρείς χειμώνες, στην Πάρνηθα το θερμόμετρο είχε δείξει -13.

 

Ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν τα πηγαίνουμε καλά με το κρύο, θέλουμε- δε θέλουμε, το βιώνουμε κάθε χρόνο με το σώμα μας να συμπάσχει με κάθε δυνατό τρόπο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Dr. Albert Ahn, αυτές οι “αλλαγές”, είτε τις νιώθεις, είτε περνούν απαρατήρητες, είναι σημαντικές τόσο για να προετοιμάσουν το σώμα σου, όσο και για να σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής κατά τη διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών. Κι επειδή ο χειμώνας καλά κρατεί, συγκεντρώσαμε τις σημαντικότερες. 

 

Γλυκέ μας John Snow εσύ πάντα θα μας καταλαβαίνεις.

1. Καις περισσότερες θερμίδες

Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν δείξει ότι ο βασικός μεταβολικός σου ρυθμός (με άλλα λόγια, ο αριθμός των θερμίδων που καις απλά επειδή υπάρχεις και αναπνέεις) αυξάνεται ελαφρώς όταν το κλίμα ψυχραίνει. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται να καταναλωθεί περισσότερη ενέργεια ώστε το σώμα σου να παραμείνει ζεστό. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει και η Dr. Ahn μην υπολογίζεις σε αυτό αν στόχος σου είναι να χάσεις βάρος.

“Αν και όντως καίμε περισσότερες θερμίδες όταν το σώμα προσπαθεί να διατηρηθεί ζεστό, η αλλαγή στο μεταβολικό ρυθμό δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να παρατηρηθεί διαφορά στο βάρος μας”, εξηγεί.
 

2. Τα δάχτυλά σου “λεπταίνουν”

Μπορεί να το έχεις αισθανθεί όταν φοράς κάποιο κόσμημα. Το ίδιο δαχτυλίδι, ενώ το καλοκαίρι μπορεί και να σου πιέζει το δάχτυλο, το χειμώνα μπορεί να μπαινοβγαίνει χαλαρά. Τα άκρα των άκρων σου, δηλαδή τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σου, τείνουν να διαστέλλονται σε θερμότερα κλίματα και να συστέλλονται σε ψυχρά.

“Αυτό συμβαίνει γιατί το κρύο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να διατηρήσει τη θερμότητα του σώματος. Κατ’ επέκταση η ροή αίματος μειώνεται στα δάχτυλα και αυτό τα κάνει να “μικραίνουν””, εξηγεί η Dr. Αhn.

3. Η ποιότητα της όρασης σου επηρεάζεται

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επισκέψεις και οι εκδρομές σε χιονισμένα τοπία θέλουν πολλή προσοχή. Ήλιος και χιόνι φτιάχνουν τον ιδανικό συνδυασμό για εγκαύματα στην επιδερμίδα. Εκτός από αυτό, ο τρόπος με τον οποίο ο ήλιος αντανακλάται στο χιόνι μπορεί είτε να τρυματίσει, είτε να κάψει τον κερατοειδή χιτώνα. Γι’ αυτό -σημαντικό!- ποτέ χωρίς γυαλιά ηλίου στο χιόνι ή γυαλιά -μάσκα αν κάνεις σκι ή snowboard στο βουνό.

4. Το πρόσωπό σου κοκκινίζει

Το ότι η μύτη και τα μάγουλα κοκκινίζουν μετά από έκθεση στον κρύο αέρα είναι γεγονός (the struggle is real). Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Όχι; Δεν πειράζει. Θα σου πούμε ούτως ή άλλως.

Το χαριτωμένο effect στο πρόσωπο παρατηρείται επειδή το αίμα “φεύγει” από αυτές τις περιοχές και ρέει προς πιο ζωτικής σημασίας όργανα, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες, ώστε να τα ζεστάνει. Σαν αποτέλεσμα, η μύτη και άλλα σημεία του προσώπου σου “ασπρίζουν”. Όταν η διαδικασία εξισορρόπησης της θερμοκρασίας τελειώνει, το σώμα προσπαθεί να επαναφέρει το αίμα στις προηγούμενες περιοχές και αυτή η ορμητική ανάκτηση της κυκλοφορίας του άιματος αναγκάζει τα σημεία αυτά να κοκκινίσουν.

5. Η ψυχολογία σου δεν είναι και στα καλύτερα της 

Δεν είναι τυχαίο που η Blue Monday (η πιο καταθλιπτική Δευτέρα όλου του χρόνου) πέφτει Ιανουάριο μήνα. Το χειμώνα η διάθεσή μας επηρεάζεται και, τις περισσότερες φορές, αρνητικά.

 

Πτώση θερμοκρασίας σημαίνει λιγότερες ώρες ηλιακού φωτός. Λιγότερος ήλιος σημαίνει λιγότερη πρόσληψη βιταμίνης D, πράγμα που με τη σειρά του, μπορεί να διαταράξει το βιολογικό σου ρολόι και να οδηγήσει τη διάθεσή σου προς τον κατήφορο.

Δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε ανησυχητικό βαθμό, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, που είναι μια επιβεβαιωμένη μορφή κατάθλιψης (μπορεί να την έχεις ακούσει ως “κατάθλιψη του χειμώνα”).

H Dr. Ahn συνιστά σωματική άσκηση, αρκετές ώρες ύπνου και όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες στο φως της ημέρας. Αν όμως νιώθεις ότι η διάθεση σου έχει επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό που έχει αντίκτυπο στην καθημερινή σου ζωή, μπορείς να ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου για τα συμπληρώματα βιταμίνης D.