ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Καρπούζι: Οι ευεργετικές ιδιότητες του πιο καλοκαιρινού φρούτου

Συνώνυμο του καλοκαιριού το καρπούζι είναι ένα από τα φρούτα που δύσκολα κάποιος δεν αγαπά. Μία παγωμένη φέτα στην παραλία ενώ πλατσουρίζεις στο κύμα και μετά λίγο παγωμένο νερό. Χρειάζεσαι κάτι άλλο; Οι ευεργετικές του ιδιότητες δεν είναι γνωστές και οι περισσότεροι περιορίζονται στη φράση: «φάε όσο θες, δεν παχαίνει».

Θρεπτικά στοιχεία

Στα 150 γραμμάρια, το καρπούζι περιέχει: 43 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια νατρίου, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών.

Επίσης παρέχει το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο.

Το καρπούζι περιέχει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη.

Οι ιδιότητές του

Πρόληψη κατά του καρκίνου

Ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Βοηθά στο διουρητικό και νεφρικό σύστημα

Το καρπούζι είναι ένα φυσικό διουρητικό που βοηθά στην αύξηση της ροής των ούρων, αλλά δεν «αφυδατώνει» τα νεφρά.

Μειώνει το λίπος

Η κατανάλωση καρπουζιού μειώνει το σωματικό λίπος, λόγω της κιτρουλίνης που περιέχει και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της συσσώρευσης του λίπους στα λιποκύτταρα.

Βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου

Είναι πλούσιο σε κάλιο που βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στο σώμα, με αποτέλεσμα να έχουμε ανθεκτικότερα οστά και αρθρώσεις.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μειώνει την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους και μεσήλικες και βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1. Το λυκοπένιο που περιέχει, βοηθά στη «θωράκιση» της καρδιάς.