ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Οι τροφές που θα σε κρατήσουν υγιή, όταν όλοι είναι κρυωμένοι

Δεν σε κρατάει χορτάτη, δε σου δίνει ενέργεια, η πιο σωστή εκδοχή της λειτουργεί προληπτικά για το κρυολόγημα που καραδοκεί. Ο λόγος περί σωστής τροφής. Κι όταν λέμε «σωστή» εν προκειμένω εννοούμε εκείνη τη διατροφή που περιλαμβάνει όσα θωρακίζουν το ανοσοποιητικό. Ζήσε κι άσε τους άλλους να φτερνίζονται.

Μούρα

Βιταμίνη C λέγεται, υπάρχει άφθονη σε κάθε μούρο και έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος σε ποσοστό 23%. Ένα φλιτζάνι χυμός μαύρων μούρων περιέχει το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σε βιταμίνη C. Παράλληλα, η βιταμίνη C διαθέτει ήπια αντιισταμινική δράση, η οποία μειώνει τα ρινικά συμπτώματα.

Μπανάνα

Το ποτάσσιο για το οποίο φημίζεται, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη B6 είναι το τρίπτυχο που σε θωρακίζει. Εξίσου σημαντικοί οι ηλεκτρολύτες της που χαρίζουν ενέργεια κι ενυδατώνουν.

Αυγά

Τι σχέση έχει η ομελέτα με το κρύωμα; Ιδιαίτερη, αφού τα αυγά είναι φουλ πρωτεΐνούχα τροφή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το αυγό το τρως για να σωθείς από το σελήνιο και τον ψευδάργυρο, στα οποία είναι πλούσιο.

Κριθάρι

Πλούσιο σε φυτικές ίνες και σελήνιο, το κριθάρι προστατεύει χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Πρόσθεσέ το στη σαλάτα, στη σούπα ή στο γιαούρτι σου.

Λιπαρά Ψάρια

Τόνος, σολομός, πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι συνώνυμο του γερού ανοσοποιητικού.

Πορτοκάλια

Το πλέον συνώνυμο της βιταμίνης C. Δεν χρειάζεται να στύβεις πορτοκάλια μόνο όταν νιώθεις το κρύωμα να σε περιτριγυρίζει, πρόλαβέ το πίνοντας ένα ποτήρι κάθε πρωί, βρέξει-χιονίσει.

Γιαούρτι

Η περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο και η μαλακή υφή του το καθιστούν ιδανικό. Μην το φας παγωμένο, βγάλ’το ένα δεκάλεπτο πριν από το ψυγείο, μην παγώσουν τα λαιμά σου. Να προτιμάς πάντα το αληθινό γιαούρτι με την πέτσα- κι όχι τα επιδόρπια-, το οποίο είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Συνδυάζεται με μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς που μόνο καλό κάνουν είτε είσαι υγιής, είτε αρρωστούλα.

Φυστικοβούτυρο

Για τους ξηρούς καρπούς τα έχουμε πει πολλάκις. Αλλά δεν επωφελείσαι μόνο από την κλασική τους εκδοχή. Αν σ’ αρέσει το φυστικοβούτυρο, έχω καλά νέα. Τα καλά λιπαρά του φυστικιού, ανάμεσα σε καλά που κάνουν, είναι να βοηθούν τους βλεννογόνους ώστε να παραμένουν υγιείς και να απομακρύνουν τους ανεπιθύμητους «εισβολείς», όπως είναι τα μικρόβια. Και για να πούμε λίγο και για τα βασικά, τα καρύδια διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, χαλκό, βιταμίνη D και ψευδάργυρο.

Γλυκοπατάτα

Ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά η γλυκοπατάτα, που λειτουργεί κι ως «όπλο» κατά της γρίπης κι όλων των ομοίων της. Μία μεσαία εκδοχή της ισοδυναμεί με το 100% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α.

Μπρόκολο

Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να σε φουσκώνει, ωστόσο το βραστό μπρόκολο, όπως και το kale, διαθέτουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε αλλά και C, που στέκουν εμπόδιο ανάμεσα σε σένα και στο κρυολόγημα του διπλανού σου.

Τζίντζερ

Φημίζεται για την ιδιότητά του να ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και να τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανιμσό. Η τζιντζερόλη, μία δραστική του ένωση, είναι επίσης γνωστή για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες.

Νερό

Αυτό στο οποίο πρέπει να επενδύσεις, αν θες να παραμένεις ενυδατωμένη. Μάθε να πίνεις νερό στη ζωή σου, ώστε το ανοσοποιητικό σου να ισορροπεί.