Μελάνωμα: 3 πράγματα που πρέπει να ξέρεις και πώς μπορείς να εξεταστείς δωρεάν

Main Image

Η δερματολόγος Αγνη Αλμπανοπούλου εξηγεί ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Ζούμε σε μια χώρα που ο ήλιος μας χαρίζει γενναιόδωρα το φως του. Κι ενώ αυτό είναι υπέροχο, την ίδια στιγμή, είναι και ανησυχητικό όσον αφορά την υγεία του δέρματος. Αν δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και προστασία, ο ήλιος, από φίλος μπορεί να μετατραπεί σε εχθρό. Μια από τις συνέπειες της πολύωρης και απροστάτευτης έκθεσης στον ήλιο είναι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος.

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη (την ουσία που προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες). Το μελάνωμα έχει την ιδιότητα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Γι' αυτό και η έγκαιρη διάγνωσή του είναι υψίστης σημασίας.

ADVERTISING

Μιλώντας με την δερματολόγο Αγνή Αλμπανοπούλου, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος

«Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία αυξάνει τις πιθανότητες προφανώς, αλλά ο κύριος παράγοντας είναι το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και, άρα, η κληρονομική προδιάθεση που προκύπτει από αυτό. Επιπλέον, μέσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου όμως είναι και ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι, αλλά και όσοι έχουν πολλούς σπίλους (ελιές) πάνω στο δέρμα τους», αναφέρει η ειδικός σημειώνοντας ότι όποιος έχει περισσότερες από 15 ελιές πάνω στο σώμα είναι πολλές.

Πώς μοιάζει το μελάνωμα

Από τη στιγμή που το μελάνωμα κάνει την εμφάνιση του πάνω στο δέρμα, εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. «Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν;», τη ρωτάω. «Οτιδήποτε έχει χρώμα πιο σκούρο από το δέρμα μας, οποιοσδήποτε καινούριος σπίλος ή παράξενο σημάδι που δεν το είχαμε πριν ή κάποιος σπίλος που υπήρχε στο δέρμα μας αλλά μεγάλωσε κάπως πιο δύσμορφα», τονίζει.

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς

Για να προστατευτείς από τον ήλιο και να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος το αντηλιακό είναι απαραίτητο χειμώνα-καλοκαίρι. Επίσης, σύμφωνα με την ειδικό και η διατροφή παίζει τον ρόλο της: «Από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος -συνήθειες που ούτως ή άλλως κάνουν κακό δηλαδή- είναι επιβαρυντικές». «Τέλος, ειδικά τα άτομα με πολλούς σπίλους πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο με χαρτογράφηση», δηλώνει η ειδικός υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για όλους.

ADVERTISING

Πού μπορείς να εξεταστείς

Φέτος, για άλλη μια χρονιά, η ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία), στα πλαίσια της Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος, οργανώνει την εκστρατεία «Για μια Ελλάδα χωρίς Μελάνωμα». Έτσι, έως τις 11 Μαΐου μπορείς να εξεταστείς εντελώς δωρεάν από εθελοντές δερματολόγους.

Δες πού μπορείς να κάνεις και τη δική σου εξέταση.

*Eυχαριστούμε την Αγνή Αλμπανοπούλου, δερματολόγο και διευθύντρια του Skin Medical Secrets (τηλ. 2107210636).

ADVERTISING

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ: ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν η τύχη δε σου χαμογελάει, μήπως φταίει το σαλόνι σου;

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και πώς να διαχειριστείς τους δικούς σου φόβους.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΦΙΛΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞ

Δεν καθόλου λίγο ένα φιλάκι τελικά.

ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για εσένα που ψάχνεις κάτι ξεχωριστό για τα νύχια σου.

ΠΩΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΖΩΔΙΟ

Πώς συμπεριφέρεται το κάθε ζώδιο την ώρα του χωρισμού;

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.