ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα μυστικά κάνουν κακό στην υγεία σου και πώς θα το καταλάβεις

Η πεποίθηση με την οποία έχουμε μεγαλώσει ότι καλό είναι να μη μιλάς όταν συμβαίνει κάτι και να τα σπρώχνεις κάτω από το χαλί, αποδεικνύεται εντελώς λανθασμένη. Τα μυστικά που κρατάμε μέσα μας μπορούν να δημιουργήσουν έναν πολύπλοκο ιστό απομόνωσης και εξαπάτησης. Γιατί λοιπόν το κάνουμε; Επειδή συνήθως η αλήθεια πληγώνει και δε θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα σε αγαπημένους (και μη) ανθρώπους. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, πρέπει να μιλάμε και να μην επιτρέπουμε στο γεγονός να γίνει πιο τοξικό.

 

Το βάρος ενός μυστικού δεν εξαφανίζεται έτσι μαγικά. Μένει στο πίσω μέρος του μυαλού και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία σου. «Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι αρκετά στρεσογόνο, οι συνέπειες μπορεί να είναι τόσο συναισθηματικές όσο και σωματικές. Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να κρατήσουν μυστικό γιατί ανησυχούν ότι θα τους ξεφύγει και αγχώνονται και μόνο στη σκέψη. Αν νιώθεις ότι θα κριθείς, σου δημιουργεί ντροπή και ενοχή. Και αν το μυστικό είναι μέρος της ταυτότητας η του σεξουαλικού προσανατολισμού σου, μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σου», μας εξηγεί η Kristine Chapleau, ψυχοθεραπεύτρια του τμήματος Υγεία στο Indiana University.

Δες κι αυτό: Οι 6 σωματικές ενδείξεις που “φωνάζουν” ότι έχεις πολύ στρες

Δεν είναι όλα τα μυστικά για αποκάλυψη

Όλοι οι άνθρωποι έχουν μυστικά και επιλέγουν να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους, όταν πρόκειται για θέματα επαγγελματικής εμπιστευτικότητας ή όταν είναι λεπτομέρειες από το παρελθόν που δεν αφορούν κάποιο άλλο πρόσωπο. Και αυτό είναι εντελώς ανθρώπινο.

Πώς καταλαβαίνεις ότι το μυστικό σου κάνει κακό

Νιώθεις ζαλάδα ή τάση για εμετό όταν το σκέφτεσαι; Φοβάσαι ότι όλα θα διαλυθούν αν μαθευτεί το μυστικό σου; Όταν κάτι είναι αρκετά σοβαρό, σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσεις γιατί όσο περισσότερο το κρατάς, τόσο πιθανότερο είναι να δημιουργήσεις προβλήματα στην υγεία σου. Κάνε την αρχή μιλώντας σε κάποιο πρόσωπο που ξέρεις ότι δε θα είναι επικριτικό. Ένας φίλος, συγγενής ή και κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας.

Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος

Οι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι είναι βιολογικά καλύτερο να ομολογούμε τα μυστικά μας. Ο λόγος; Όταν τα κρατάμε και μένουμε σε αυτά, βάζουμε τον εγκέφαλο σε μία περίεργη και αμήχανη θέση. Ο μετωπιαίος φλοιός, που είναι απαραίτητος στις συναισθηματικές ανταποκρίσεις, είναι συνδεδεμένος έτσι ώστε να λέει την αλήθεια. Ο λογικός λοβός επικοινωνεί με άλλες περιοχές του εγκεφάλου ώστε να μοιράζεται πληροφορίες και να προχωρά σε άλλες σημαντικές λειτουργίες, όπως η μάθηση. Όταν όμως κλειδώνεις εκεί μυστικά, δεν προχωρούν κανονικά οι φυσικές λειτουργίες και ο φλοιός στρεσάρεται.

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Όσο δυσβάσταχτο και αν σου φαίνεται, το σημαντικότερο βήμα είναι να αποδεχτείς την αλήθεια και να μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου. Το να μιλήσεις σε κάποιον είναι ο μόνος τρόπος να ανακουφιστείς αλλά και να σταματήσεις να νιώθεις ενοχές, όσο σοβαρό και αν είναι το θέμα.