ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Σεξ στην περίοδο: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις, σύμφωνα με τον ειδικό

Το θέμα «σεξ στην περίοδο» μπορεί να σε έχει απασχολήσει ποικιλοτρόπως. Μπορεί να σε απωθεί σαν ιδέα, γιατί δε νιώθεις άνετα και μόνο στη σκέψη ότι θα κάνεις σεξ ενώ έχεις ροή. Ή ίσως να έχεις μπει στη διαδικασία να το κάνεις αλλά σε έχουν σταματήσει οι φόβοι σου ή οι μύθοι που επικρατούν γύρω από το θέμα. Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Ηλίας Ριζάκος σου λύνει τις απορίες για το αν είναι ασφαλές και τι πρέπει να ξέρεις προτού το κάνεις.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος στο σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν και ακούγονται διάφοροι μύθοι εδώ και πολλά χρόνια, στην πραγματικότητα είναι ασφαλές και για τους δύο συντρόφους», επισημαίνει ο κ. Ριζάκος. Είναι καλό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας εκείνες τις ημέρες, πώς θα κάνουμε ασφαλές απολαυστικό σεξ αλλά και τι πρέπει να θυμόμαστε.

Αύξηση της ερωτικής διάθεσης

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ερωτική διάθεση, γιατί παρατηρείται αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης.

Δες κι αυτό: Παγκόσμια Ημέρα Υπογονιμότητας – Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που δεν καταφέρνει να συλλάβει

Φυσική λίπανση και μείωση πόνου

Η αύξηση της ερωτικής διέγερσης αυξάνει και τη φυσική λίπανση του κόλπου, κάνοντας τα πράγματα πιο εύκολα σε πρακτικό επίπεδο. Επίσης, αρκετές γυναίκες έχουν παρατηρήσει μείωση των κοιλιακών πόνων (κράμπες) που νιώθουν συνήθως τις πρώτες μέρες της ροής. Άλλη έρευνα του 2013, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Κεφαλαλγία (Cephalalgia) κατέληξε στο ότι το σεξ στην περίοδο ίσως μειώνει τις ημικρανίες και την αθροιστική κεφαλαλγία σε κάποιες γυναίκες.

Θέλει προσοχή

Όπως αντιλαμβάνεσαι, το σεξ με περίοδο είναι κάπως πιο περιοριστικό, ως προς τα «ακροβατικά» που θα κάνεις. Δεν μπορείς να αλλάζεις πολλές στάσεις, εκτός αν στρώσεις μία μεγάλη πετσέτα στο κρεβάτι και δε σε πειράζει να λερωθεί πολύ, αν και αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της ροής σου και από το ποια μέρα του κύκλου κάνεις σεξ.

Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης

Αν και οι πιθανότητες σύλληψης είναι μειωμένες συγκριτικά με την ωορρηξία, που είναι συνήθως η 14η μέρα του κύκλου σου, εντούτοις δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις γυναίκες. «Σε κάποιες γυναίκες, η ωορρηξία συμπίπτει με το τέλος της περιόδου, ειδικά αν αυτή διαρκεί πολλές ημέρες, επομένως το σεξ εκείνες τις ημέρες, μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη».

Πάντα με προφύλαξη

Όπως προαναφέραμε, εκτός από την πιθανότητα εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς προφύλαξη ακόμα και τις ημέρες της περιόδου, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων μέσω του αίματος. «Εάν βρίσκεσαι σε μία σταθερή σχέση και κάνεις ελεύθερο σεξ, ο σύντροφος πρέπει να καθαρίζει καλά τα γεννητικά όργανα μετά την επαφή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της προστατίτιδας». επισημαίνει ο κ. Ριζάκος.