ΥΓΕΙΑ

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση μαστού: τα πέντε βήματα

Ακούγεται κοινότυπο, όμως είναι μια αλήθεια. Η καλύτερη "θεραπεία" για τον καρκίνο του μαστού είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση των γυναικών. Ο καρκίνος του μαστού, αν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, προτού δώσει συμπτώματα, δεν απαιτείται μόνο η μαστογραφία και η εξέταση από τον ειδικό, αλλά και η αυτοεξέταση.

Γι΄αυτό λοιπόν φρόντισε να κάνεις αυτό που οφείλεις στον εαυτό σου. Κάθε μήνα θυμήσου να εξετάσεις το στήθος σου στο σπίτι. Το πώς θα το κάνεις, θα το μάθεις μέσα από πέντε απλά βήματα.

Ακολούθησε τα βήματα όπως περιγράφονται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της γυναίκας for HER από τη φαρμακευτική εταιρία Roche Hellas.

H εν λόγω καμπάνια έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τη φίλη, τη μητέρα, την κόρη και τη σύζυγο για τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης και να εμπνεύσει μέσα από το μήνυμα “σε θέλω ΕΔΩ” εκείνες που αγαπάνε τη ζωή και τους αγαπημένους τους.

Βήμα 1ο

Αρχίστε την αυτοεξέταση των μαστών σας μπροστά σε έναν καθρέφτη. Σταθείτε με τις παλάμες να ακουμπούν τα ισχία σας (το πλάι της λεκάνης σας) και τους ώμους να είναι ίσοι. Ελέγξτε οπτικά τους μαστούς σας, πρώτα ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα.

Δώστε προσοχή στη συμμετρία και στην ομοιομορφία. Επειδή η τέλεια συμμετρία των μαστών δεν υπάρχει, γι’ αυτό πρέπει να δώσετε βάση σε έντονες ασυμμετρίες και ιδίως σε αλλαγές που ενδεχομένως παρατηρήσετε σε σχέση με την προηγούμενη αυτοεξέτασή σας.

 

Βήμα 2ο

Πιέστε απαλά κάθε θηλή με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας και ελέγξτε αν υπάρχει πόνος ή κάποια έξοδος υγρού (γαλακτώδες-λευκό, πυώδες-κίτρινο ή αιματηρό-ερυθρό) από κάποια από τις δύο.

Βήμα 3ο

Ξαπλώστε και τοποθετήστε ένα μικρό μαξιλάρι ή μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη σας. Βάλτε το αριστερό σας χέρι πίσω από το κεφάλι σας. Τοποθετήστε το δεξί χέρι σας στο πάνω μέρος του αριστερού μαστού σας. Ενώστε τα τρία μεσαία δάχτυλα έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια ενιαία, επίπεδη επιφάνεια με αυτά.

Χρησιμοποιώντας την ομαλή, επίπεδη επιφάνεια που έχετε δημιουργήσει με τα δάχτυλά σας, αρχίστε να κάνετε μικρές κυκλικές κινήσεις σε όλο σας το στήθος. Ελέγξτε το από πάνω ως κάτω, από την κλείδα ως την κορυφή της κοιλιάς σας, πλευρά, πλευρά, από τη μασχάλη ως το στέρνο. Πρώτα από πάνω προς τα κάτω. Μετά από έξω προς τα μέσα κι έπειτα με κυκλική πορεία. Κάντε πρώτα έναν έλεγχο όλου του μαστού όχι με μεγάλη πίεση.

Βήμα 4ο

Στη συνέχεια επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, αυτή τη φορά όμως με λίγο μεγαλύτερη πίεση, έτσι ώστε να ελέγξετε και πιο βαθιά σημεία του μαστού σας. Εάν δεν ξέρετε ακριβώς με τι πίεση να πιέσετε, μιλήστε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί. Αλλάξτε θέση στο μαξιλάρι και στο χέρι πίσω από το κεφάλι κι ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για την άλλη πλευρά και για τον άλλο μαστό.

Προσπαθήστε από εξέταση σε εξέταση να θυμάστε την αίσθηση που είχαν οι μαστοί σας. Ελέγξτε για οποιοδήποτε πιθανό ογκίδιο, πόνο κατά την πίεση, εκροή υγρού από τη θηλή ή οποιαδήποτε άλλη ανωμαλία.

Βήμα 5ο

Ενώ είστε σε όρθια στάση, σηκώστε το αριστερό σας χέρι πίσω από το κεφάλι σας, έτσι ώστε να “απλωθεί” ο μαζικός αδένας. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία εξέτασης δαχτύλων, όπως στο 4ο βήμα. Αλλάξτε πλευρά και επαναλάβετε, εξετάζοντας και το δεξί μαστό. Η όρθια θέση κάνει ευκολότερη την ψηλάφηση του πάνω και έξω τμήματος των μαστών. Μερικές γυναίκες αισθάνονται καλύτερα τον μαστό τους όταν το δέρμα τους είναι υγρό. Γι’ αυτό προτιμούν να κάνουν το 5ο βήμα όταν κάνουν ντους.

Το 5ο βήμα μπορεί να γίνει και με τη γυναίκα, όχι σε όρθια θέση, αλλά καθιστή σε καρέκλα. Αυτό είναι επιτρεπτό, αρκεί το σώμα να έχει τέτοια στάση που να ευθυγραμμίζεται η σπονδυλική στήλη, έτσι ώστε να προβάλει σωστά ο μαστός.

Δεν πρόκειται για κάτι προαιρετικό, αλλά για υποχρέωση κάθε γυναίκας. Κάθε γυναίκα οφείλει να φροντίζει τον εαυτό της, για να μπορεί κατ’επέκταση να φροντίζει και τους δικούς της ανθρώπους. Για να είναι κάθε φίλη, μητέρα, σύζυγος δίπλα στους αγαπημένους της, είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζει κάθε χρόνο τις εξετάσεις της, να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή και να απολαμβάνει τα οφέλη της σωματικής άσκησης. Η καμπάνια for HER έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να βάλει την έννοια της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στο μυαλό κάθε γυναίκας. Γιατί θέλουμε όλες τις γυναίκες δίπλα μας, εκείνες που αγαπάνε τη ζωή και τους αγαπημένους τους.

* Πληροφορίες από την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της γυναίκας for HER από τη Roche Hellas