Ρώτα τον γιατρό: Στηρίζεται στην κληρονομικότητα ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Main Image

Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Καλλιακμάνης, γράφει για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την έγκαιρη διάγνωση του.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γράφει ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Καλλιακμάνης.

Το καρκίνωμα του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) αποτελεί μια από τις μείζονες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Αμερική, στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές με παρόμοιες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες τρόπου ζωής (lifestyle).

ADVERTISING

Αποτελεί το 3ο πιο συχνό νεοδιαγνωσθέν καρκίνωμα και στα δύο φύλα, μετά από αυτά του προστάτη, του μαστού και του πνεύμονα.

Η πιθανότητα να διαγνωστεί ΚΠΕ σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου είναι 4,7% για τις γυναίκες και 5,0% για τους άνδρες. Οι δείκτες επίπτωσης και θνησιμότητας φαίνεται όμως να είναι 30–40% υψηλότεροι για τους άνδρες, γεγονός που δεν είναι πλήρως κατανοητό ως σήμερα, ωστόσο φαίνεται να αφορά στην αλληλεπίδραση παραγόντων κινδύνου και φυλετικών ορμονών και στην αποδοχή προγραμμάτων επιτήρησης μετά την ηλικία των 50 ετών

Η ηλικία είναι ο μείζων παράγοντας κινδύνου για το σποραδικό ΚΠΕ. Είναι σπάνια η διάγνωση πριν από την ηλικία των 40 ετών, ενώ η επίπτωση ξεκινά να αυξάνεται εντυπωσιακά μεταξύ των 40 και 50 ετών και συνεχίζει να αυξάνεται με την κάθε δεκαετία της ζωής.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Οι δείκτες επίπτωσης για το ΚΠΕ αυξάνονται για το ανιόν κόλον ειδικά στις γυναίκες ενώ φαίνεται μια βαθμιαία αύξηση καρκινωμάτων μεταξύ του εγγύς π. εντέρου και «δεξιού» κόλου παγκοσμίως.

ADVERTISING

Η βασική προληπτική απεικονιστική εξέταση που πρέπει να προτείνεται αρχικά είναι η κολονοσκόπηση, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια, με ηλικία έναρξης τα 50 έτη και για τα δύο φύλα.

Η κολονοσκόπηση αντίθετα με τους μύθους που την περιβάλλουν, είναι μια καλά ανεκτή εξέταση , γίνεται με χορήγηση μέθης ώστε να μην ενοχλείται ο ασθενής ενώ απαιτείται μια προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα ώστε το έντερο να είναι αρκετά καθαρό ώστε να ανευρεθούν ακόμα και πολύ μικροί πολύποδες που δυνητικά μπορεί στο μέλλον να εξαλλαγούν σε καρκινώματα. Επιπροσθέτως ο ιατρικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στις μέρες μας και οι ψηφιακές τεχνικές απεικόνισης και μεγέθυνσης επιτρέπουν στον εκπαιδευμένο ενδοσκόπο να αυξήσει ακόμη περισσότερο την διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης προς όφελος του ασθενούς. Η κολονοσκόπηση αποτελεί την αιχμή της πρόληψης συνδυάζοντας ευρεία δαιθεσιμότητα της εξέτασης, την απεικόνιση όλου του παχέος έντερου, διάγνωση και θεραπεία σε μια συνεδρία και τέλος είναι η μονή εξέταση με τόσο μεγάλο μεσο- διάστημα μεταξύ των συνεδριών.

Η ηλικία των 50 ετών αφορά σε άτομα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό ΚΠΕ, με μέτριο κίνδυνο να αναπτύξουν ΚΠΕ.

Ανάλογα με τα ευρήματα( πολύποδες- αδενώματα) της πρώτης κολονοσκόπησης καθορίζεται και το χρονικό διάστημα που θα επαναληφθεί η εξέταση.

Αν υπάρχει όμως συγγενής 1ου βαθμού με ΚΠΕ τότε η ηλικία έναρξης είναι τα 40 έτη και μετά την πρώτη κολονοσκόπηση αναφοράς, καθορίζεται ανάλογα με τα ευρήματα ,το μεσοδιάστημα παρακολούθησης.

Σε περίπτωση πιο σπάνιων κληρονομούμενων συνδρόμων πολυπόδων παχέος εντέρου , γνωστών στο συγγενικό περιβάλλον , η ηλικία έναρξης μπορεί να είναι ακόμη πιο μικρή από τα 40 έτη.

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πολλαπλών κακοηθειών σε διάφορα όργανα(μαστός, νεφροί,,ενδομήτριο,, κλπ) σε περισσότερους από έναν συγγενείς 1ου ή 2ου βαθμού οι οποίοι ήταν κάτω των 50 ετών τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη του γενεαλογικού δένδρου και προς τα πάνω αλλά και προς τα νεότερα μέλη.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή οι μελέτες αναφέρονται στον γενικό πληθυσμό ο γαστρεντερολόγος μετά την λήψη προσεκτικού ιστορικού θα δώσει τις σωστές κατευθύνσεις για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΖΩΔΙΟ

Οι δείκτες προσωπικής ευτυχίας του καθενός μας, σύμφωνα με το άστρο του.

Η ΣΤΑΣΗ ΥΠΝΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΑΝ ΠΟΝΑΕΙ Η ΜΕΣΗ ΣΟΥ

Ο τρόπος που κοιμάσαι μπορεί να σε κάνει να πονέσεις.

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΚΟΤΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠ Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Δες πώς θα πετύχεις το τέλειο beach bun.

ΤΑ 3 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ

Μια μικρή βοήθεια για τις επιδόσεις του στο κρεβάτι, πριν φτάσετε μέχρι εκεί.

ΤΑ 6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΠΙΣΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

Ποιότητες προσωπικότητας ενός αρσενικού μπερμπάντη.

ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.