Ρώτα τον γιατρό: Πως θα καταλάβω αν έχω αλλεργία στα προφυλακτικά;

Main Image

Πότε εμφανίζονται τα σημάδια και πως μπορείς να είσαι σίγουρη ότι πράγματι είσαι αλλεργική στο Latex;

O χειρούργος μαιευτήρας γυναικολόγος, Τζεννάρο Καστάλντο, γράφει στο παρακάτω άρθρο για όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με την αλλεργία στα προφυλακτικά.

Τα προφυλακτικά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αντισύλληψης και προστασίας από τις ΣΜΑ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Ασθένειες). Υπάρχουν διαφόρων ειδών προφυλακτικά, ωστόσο τα περισσότερα κατασκευάζονται από Latex και επικαλύπτονται με λιπαντικές ουσίες, σπερματοκτόνα ή ακόμα και με αρωματικές ουσίες. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στο Latex ή σε κάποια από τις παραπάνω ουσίες μπορούν να παρουσιάσουν κάποια μορφή δυσανεξίας στα προφυλακτικά.

ADVERTISING

Οι αλλεργίες είναι υπερευαισθησίες, αντιδράσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος προς ουσίες που συνήθως είναι αβλαβείς για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η αλλεργία στα προφυλακτικά δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Παρουσιάζεται στο 1-3% του πληθυσμού και τις περισσότερες φορές ευθύνονται γι’ αυτό οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο Latex.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για μία απλή δερματίτιδα εξ επαφής. Τα συμπτώματα είναι κυρίως δερματικά και περιορίζονται στην περιοχή που ήρθε σε επαφή με το αλλεργιογόνο. Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες (Ερεθιστική Δερματίτιδα εξ Επαφής) ή μπορούν να εμφανιστούν έως και 24-48 ώρες αργότερα (Αλλεργική Δερματίτιδα εξ Επαφής), γεγονός που μπορεί να παραπλανήσει ως προς τον αλλεργιογόνο παράγοντα. Η προσβεβλημένη περιοχή μπορεί να εμφανίζει ένα ερυθηματώδες εξάνθημα (κοκκινίλες), κνησμό, οίδημα, φυσαλίδες και εξίδρωση. Οι δερματικές βλάβες μπορεί να εξελιχθούν και να παρουσιαστούν διαβρώσεις, ραγάδες, ξηρότητα και απολέπιση.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Πιο σπάνια τα προφυλακτικά μπορούν να προκαλέσουν μία συστηματική αλλεργία. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε μερικά λεπτά από την επαφή και ποικίλλουν σε είδος και βαρύτητα. Εμπλέκονται διάφορα όργανα και συστήματα όπως το αναπνευστικό (ρινίτιδα, καταρροή, βήχας, δύσπνοια, άσθμα), το πεπτικό (κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετοί), το δέρμα (γενικευμένο εξάνθημα, κνησμός, οίδημα των βλεφάρων και/ή των χειλέων). Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια αλλά μπορούν ενίοτε να επιδεινωθούν πολύ γρήγορα και να οδηγήσουν σε σπάνιες περιπτώσεις στη λεγόμενη αναφυλακτική αντίδραση ή αλλεργικό shock. Η παραπάνω κατάσταση αποτελεί επείγον περιστατικό και απαιτεί μεταφορά στο νοσοκομείο και χορήγηση αδρεναλίνης.

Εάν έχετε παρατηρήσει μία από τις παραπάνω καταστάσεις είναι πιθανό να έχετε κάποια μορφή αλλεργίας στο προφυλακτικά και κυρίως στο Latex. Ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο απλό να προσδιοριστεί με βεβαιότητα το αλλεργιογόνο που ευθύνεται για τις ενοχλήσεις σας. Λόγω του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την επαφή μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι πιθανό να παραπλανηθούμε και να σχηματίσουμε λανθασμένες απόψεις.

ADVERTISING

Συχνά ενδέχεται να υπάρχει δυσανεξία σε κάποιο σαπούνι ή αφρόλουτρο που χρησιμοποιείται μετά την επαφή ή σε κάποιο συγκεκριμένο εσώρουχο.

Άλλες φορές μπορεί να ευθύνεται κάποια λιπαντική ή αρωματική ουσία με την οποία έχει εμπλουτιστεί το προφυλακτικό. Άλλοτε ακόμα μπορεί να υπάρχει κάποια χρόνια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων (μύκητες κτλ.) που να επιδεινώνεται μετά τη σεξουαλική επαφή και να μας δίνει την εντύπωση μίας αλλεργικής αντίδρασης.

Είναι σημαντικό λοιπόν, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις να συμβουλευόμαστε τον γυναικολόγο μας και/ή τον αλλεργιολόγο. Ένα λεπτομερές ιστορικό συχνά είναι αρκετό για να μας προσανατολίσει και να μας υποδείξει την αιτία της αλλεργίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η χρήση προφυλακτικών χωρίς επιπρόσθετες ουσίες, ή προφυλακτικών χωρίς Latex θα επιβεβαιώσουν τις υποψίες μας. Εναλλακτικά ή σε περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτό να βρεθεί ο ερεθιστικός παράγοντας ο αλλεργιολόγος μπορεί να μας υποβάλλει σε δερματικά τεστ ευαισθησίας που θα μας διευκρινίσουν αν και σε ποιες ουσίες είμαστε αλλεργικοί.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι έχουμε δυσανεξία στα προφυλακτικά, υπάρχουν αρκετές λύσεις που μπορούμε να υιοθετήσουμε ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε την σεξουαλικότητά μας άφοβα και με ασφάλεια. Στα φαρμακεία κυκλοφορούν Latex-free προφυλακτικά από πολυισοπρένιο ή πολυουρεθάνη (DUREX Real Feel, SKYN κτλ.) τα οποία, όχι μόνο προστατεύουν αλλά μεταδίδουν καλύτερα τη θερμότητα και δίνουν μία ακόμα πιο φυσική αίσθηση από τα συμβατικά προφυλακτικά, αν και λίγο πιο ακριβά.

Εάν η ευαισθησία μας προέρχεται από τις λιπαντικές ή αρωματικές ουσίες η λύση είναι απλούστατα να χρησιμοποιούμε προφυλακτικά χωρίς τις εν λόγω ουσίες.

Τέλος, τα ζευγάρια που διατηρούν μία μονογαμική σχέση διαρκείας και επιθυμούν απλώς την προστασία από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης (Αντισυλληπτικό χάπι, σπιράλ κτλ.).

Ο έρωτας και οι σεξουαλικότητα στον άνθρωπο είναι πολύ περισσότερο από ένα ένστικτο αναπαραγωγής. Είναι επικοινωνία και συναίσθημα. Τα προφυλακτικά προσφέρουν αποτελεσματική αντισύλληψη και προστασία από τις ΣΜΑ και επιτρέπουν στα σύγχρονα ζευγάρια να ζήσουν ολοκληρωμένα την σχέση τους. Όταν επεμβαίνουν παράγοντες που καθιστούν δύσκολη την ερωτική επαφή, ο γυναικολόγος σας είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να σας καθοδηγήσει στις επιλογές σας. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει μία πληθώρα εναλλακτικών ώστε να μπορεί το κάθε ζευγάρι να ζήσει άφοβα και ανέμελα την σεξουαλικότητά του.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΪΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: "ΕΙΣΑΙ ΛΙΓΟ ΛΕΣΒΙΑ;"

Η ηθοποιός δέχθηκε μια αδιάκριτη ερώτηση και απάντησε αναλόγως.

ΤΑ 3 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ

Μια μικρή βοήθεια για τις επιδόσεις του στο κρεβάτι, πριν φτάσετε μέχρι εκεί.

Ο ΞΗΡΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ

Αν θέλεις να χάσεις τα τρία τελευταία κιλά τότε αυτό το σνακ καλό θα ήταν να το αποφύγεις.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΠΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΟ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

Τα σεντόνια τα έπλυνες, τα άπλωσες, τα μάζεψες, Τώρα ποιος τα διπλώνει;

ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.