Ρώτα τον γιατρό: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το παιδί στον πρώτο χρόνο της ζωής του;

Main Image

H παιδίατρος Κατερίνα Ζερβού γράφει λεπτομερώς όσα χρειάζεται να ξέρει μια νέα μαμά για τα πρώτα εμβόλια του παιδιού της.

Για τα εμβόλια, το πότε πρέπει να επαναλαμβάνονται και τις παρενέργειες που τυχόν έχουν, γράφει στο παρακάτω άρθρο η παιδίατρος Κατερίνα Ζερβού.

Κάθε μήνα τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 μηνών είναι απαραίτητη η εξέταση του μωρού από το παιδίατρο για τη σωστή παρακολούθηση της αύξησης(βάρος σώματος,ύψος,περίμετρος κεφαλής) και της ψυχοκινητικής του εξέλιξης.

ADVERTISING

Από την ηλικία των 2 μηνών στα πλαίσια της παιδιατρικής επίσκεψης ξεκινάει και ο εμβολιασμός του.

Τα εμβόλια που γίνονται το πρώτο χρόνο ζωής είναι έναντι του Τετάνου, της Διφθερίτιδας, της Πολιομυελίτιδας, του Κοκκύτη,του Αιμόφιλου της ινφλουέντζας τύπου b,της Ηπατίτιδας Β, του Πνευμονιόκοκκου και του Μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου c.

Προαιρετικά από την ηλικία των 2 μηνών υπάρχουν τα εμβόλια έναντι του Μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου b και του Ροταιού,τα οποία δεν ανήκουν στα υποχρεωτικά εμβόλια του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.

Από την ηλικία 12 εώς 15 μηνών γίνονται τα εμβόλια κατά της Ιλαράς,Ερυθράς,Παρωτίτιδας και κατά της Ανεμοευλογιάς και από την ηλικία των 2 χρόνων το εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας α.

ADVERTISING

Υπάρχουν πιθανότητες παρενεργειών;

Κανένα εμβόλιο δεν είναι αθώο,πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προκλήθει κάποια παρενέργεια. Οι παρενέργειες είναι είτε τοπικές στο σημείο της ένεσης(πόνος,ερυθρότητα,οίδημα,ερεθισμός) είτε συστηματικές(πυρετός,εξάνθημα,κακουχία,ανορεξία,πυρετικοί σπασμοί,αλλεργία)

Η συσχέτιση των εμβολίων με αυτισμό, αυτοάνοσα νοσήματα, εκφυλιστικές εγκεφαλοπάθεις κ.λ.π. δεν έχει αποδειχθεί.

Ποια εμβόλια είναι επαναληπτικά και γιατί είναι σημαντικός ένας γονιός να μην αμελήσει να τα κάνει στο παιδί του;

Όλα σχεδόν τα εμβόλια είναι επαναληπτικά, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται από 2 μέχρι 5 δόσεις ανάλογα το εμβόλιο ώστε να παρέχουν ανοσία και προστασία από τη νόσο.Μερικά εμβόλια όπως το εμβόλιο κατά του Τετάνου απαιτούν αναμνηστικές δόσεις εφόρου ζωής, κά8ε 10 χρόνια .

Ενώ ελάχιστα εμβόλια όπως της Ιλαράς και της Ανεμοευλογιάς με 2 δόσεις παρέχουν ισόβια ανοσία.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μην ξεχνούν να κάνουν στα παιδιά τις αναμνηστικές δόσεις γιατί μόνο τότε θα παραχθεί ο απαραίτητος αριθμός των αντισωμάτων ώστε να καταπολεμήσουν το μικροοργανισμό προστατεύοντας το παιδί από τη νόσο και τις επιπλοκές της.

Inline Image

Για κάθε εμβόλιο γίνεται και ξεχωριστή ένεση

Τα περισσότερα εμβόλια γίνονται με τη μορφή ένεσης εκτός από το εμβόλιο κατά του Ροταιού που κυκλοφορεί σε πόσιμη μορφή.

Στα παιδιά μέχρι την ηλικία περίπου των 2 ετών χορηγούνται στη περιοχή του μηρού(ενδομυικά ή υποδόρια),ενώ ο δελτοειδής προτιμάται σε μεγαλύτερα παιδιά.

Πότε δε μπορεί να κάνει εμβόλιο ένα μωράκι;

Σε σπάνιες περιπτώσεις δεν χορηγούνται τα εμβόλια σε ένα μωρό:

1.Δε χορηγούμε το εμβόλιο όταν η προηγούμενη δόση του ίδιου εμβολίου του έχει προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή σπασμούς.

2.Δε χορηγούμε εμβόλια ζωντανών ιών ή βακτηριδίων σε μωρά με βαριά ανοσοκαταστολή.

3.Δε χορηγούμε τα εμβόλια σε παιδιά που πάσχουν απο σοβαρή συστηματική νόσο,εξελισσομενη νευρολογική νοσο ή έχουν λάβει ανοσοσφαιρίνη (πρέπει να περάσουν 12 εβδομάδες από τη χορηγησή της για να λάβει το παιδί το εμβόλιο).

Το εμβόλιο της γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί σε βρέφη από 6 μηνών και πάνω.Το εμβόλιο αυτό είναι απαραίτητο σε παιδιά που πάσχουν από αναπνευστική νόσο(άσθμα,κυστική ίνωση),καρδιαγγειακό νόσημα,συγγενή καρδιοπάθεια,σακχαρώδη διαβήτη,νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια καθώς και σε παιδιά με ανοσοκαταστολή,καθώς παρέχει προστασία στις ευπαθείς αυτές ομάδες από θανατηφόρες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ο ιός της γρίππης.

Επίσης μπορεί να εμβολιαστεί οποιοδήποτε παιδί από 6 μήνων και πάνω εάν οι γονείς επιθυμούν να το εμβολιάσουν ώστε να μην εμφανίσει πιθανές επιπλοκές.

Με το παιδίατρο σας θα συζητήσετε και θα αποφασίσετε το πρόγραμμα εμβολιασμού που θα ακολουθήσετε.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΖΩΔΙΟ

Οι δείκτες προσωπικής ευτυχίας του καθενός μας, σύμφωνα με το άστρο του.

Η ΣΤΑΣΗ ΥΠΝΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΑΝ ΠΟΝΑΕΙ Η ΜΕΣΗ ΣΟΥ

Ο τρόπος που κοιμάσαι μπορεί να σε κάνει να πονέσεις.

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΚΟΤΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠ Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Δες πώς θα πετύχεις το τέλειο beach bun.

ΤΑ 3 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ

Μια μικρή βοήθεια για τις επιδόσεις του στο κρεβάτι, πριν φτάσετε μέχρι εκεί.

ΤΑ 6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΠΙΣΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

Ποιότητες προσωπικότητας ενός αρσενικού μπερμπάντη.

ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.