ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη των τροφών με κόκκινο χρώμα στην υγεία σου

Και δεν είναι μόνο αυτές φυσικά, αφού οι κόκκινες τροφές που μας έρχονται από τη φύση είναι ανεξάντλητες. Στις πιο δημοφιλείς, όσες αναφέραμε παραπάνω, τα κόκκινα μούρα, τα ραπανάκια, τα κεράσια, τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο λάχανο, το σαγκουίνι και άλλα πολλά. Πόσο συμπτωματική είναι η κόκκινη απόχρωση που μοιράζονται; σύμφωνα με την επιστήμη, δεν είναι, αφού το χρώμα των τροφών καθορίζει βασικές πτυχές της αξίας τους και των ιδιοτήτων τους προς εμάς.

Το κόκκινο χρώμα προδίδει κυρίως λυκοπένιο, ένα ιδιαίτερα πολύτιμο καροτονοειδές, αλλά και ανθοκυάνες. Πρόκειται για φυσικές χρωστικές ουσίες που μαρτυρούν ιδιαίτερες αντιοξειδωτικές κι αντικαρκινικές ιδιότητες. Ειδικότερα, το λυκοπένιο εντοπίζεται σε μεγάλες δόσεις στην ντομάτα. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μας όταν είναι ζεστή, δηλαδή ως φρέσκια σάλτσα, τριμμένη ή απλά χυμός. Το λυκοπένιο συμβάλλει στη διατήρηση των υγιών κυττάρων, αφού ιδιότητά του είναι να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και να εμποδίζει την απορρόφησή των τοξικών ουσιών από το αίμα. Πρόκειται δηλαδή για μία πρώτης τάξης αντικαρκινική ουσία, υπό την προϋπόθεση φυσικά να προέρχεται από τροφές που δεν έχουν καλλιεργηθεί με χημικά. Άρα, προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα. Κόκκινες τροφές με λυκοπένιο είναι επίσης το καρπούζι.

Από την άλλη, οι ανθοκυάνες είναι παρούσες σε πολλά περισσότερα κόκκινα φρούτα και λαχανικά (φράουλες, κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, κεράσια, κόκκινο μήλο). Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε μέσα από τις φυτικές τροφές, με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ασπίδα για καρδιακές παθήσεις όπως και για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.