TIPS

Αυτή η πολύ απλή δραστηριότητα θα ενισχύσει τη μνήμη σου

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η μνήμη χρειάζεται βοήθεια και ενίσχυση συχνά πυκνά, αφού τείνει να ασθενεί όσο περνούν τα χρόνια. Θα το έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι μεγαλώνοντας σου είναι αρκετά πιο δύσκολο να θυμηθείς ονόματα, αριθμούς τηλεφώνων, ακόμα και υποχρεώσεις. (Τουλάχιστον μπορούμε να χρησιμοποιούμε το γεγονός αυτό σαν αποδεδειγμένη δικαιολογία για τυχόν σημαντικά πράγματα που μπορεί να ξεχάσουμε.)

Πέρα από το να λύνεις σταυρόλεξα, να διαβάζεις, να παίζεις παιχνίδια μνήμης και να βάζεις μια σταλιά βασιλικό πολτό κάτω από τη γλώσσα σου (μπλιαξ), οι επιστήμονες βρήκαν κάτι ακόμα που μπορεί να ενισχύσει το μνημονικό σου κατά 20% και δεν είναι και καθόλου κουραστικό. Μη σου πω το απολαμβάνεις κιόλας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Utah, λοιπόν, έκαναν ένα πείραμα ώστε να ελέγξουν πώς αποδίδει η μνήμη ενός ανθρώπου σε φυσιολογικές συνθήκες και πώς μετά από μια βόλτα στη φύση. Οι ίδιοι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μετρήσουν ανάποδα και πηδώντας τα νούμερα τρία – τρία και φυσικά απέδωσαν καλύτερα σε αυτό το τεστ, αφού έκαναν μια βόλτα στην εξοχή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

ο προμετωπικός φλοιός, ή το μέρος του εγκεφάλου που δεσμεύεται για τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων, κουράζεται από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ο χρόνος που περνάει κανείς στη φύση ανακουφίζει από το άγχος, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να αναρρώσει. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η διαδικασία αποκατάστασης μπορεί να αυξήσει τη μνήμη έως και 20%, ενώ η δημιουργικότητα αυξάνεται κατά 50%.

Όλο και περισσότεροι λόγοι για να πας μια εκδρομή στην εξοχή.