ΥΓΕΙΑ

O λόγος που δεν πρέπει να ξαναγεμίζεις τα πλαστικά μπουκάλια με νερό

Pexels

Όταν διψάς και κατεβάζεις ένα μπουκάλι νερό μέσα σε δευτερόλεπτα, πιθανότατα η επόμενη κίνησή σου να είναι να ξαναγεμίσεις αυτό το μπουκάλι επειδή η ενυδάτωση είναι στις προτεραιότητές σου – ή απλά θες να το βάλεις στο ψυγείο για να είναι αρκετά δροσερό την επόμενη φορά που θα το αναζητήσεις.

Και πολύ καλά κάνεις γιατί ως γνωστόν, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, αλλά το πλαστικά μπουκάλια δεν πρέπει να τα ξαναγεμίζουμε, αφού τελικά μάλλον μας κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή το BPA, ένα χημικό που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν τα πλαστικά μπουκάλια, μπορεί να μπει στο νερό και να αναπτύξει γρήγορα, επικίνδυνα βακτήρια στα κοιλώματά του. Τι συμβαίνει με αυτά τα βακτήρια;

Γιατί δεν πρέπει να ξαναγεμίζεις τα πλαστικά μπουκάλια

Μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία, να αυξήσουν τον κίνδυνο ορμονικών προβλημάτων, όπως η ενδομητρίωση ή και ο καρκίνος του μαστού, ανάμεσα στα άλλα.

Όλα αυτά που διαβάζεις, έχουν αποδειχτεί και επιστημονικά. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Treadmill Reviews, οι ερευνητές έλεγξαν μπουκάλια νερού που χρησιμοποιούνταν από αθλητές για μία εβδομάδα, και βρήκαν πως ο αριθμός των βακτηρίων ξεπέρασε τις 900.000 μονάδες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αυτό σημαίνει περισσότερα βακτήρια απ’ όσα βρίσκεις σ’ ένα κάθισμα τουαλέτας.

Για να ενυδατωθείς ακίνδυνα, πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγεις να επαναχρησιμοποιείς τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης. Αγόρασε ένα μπουκάλι από γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα και γέμισέ όσες φορές θέλεις.