TIPS

Τα 7 μυστικά για τέλεια τσουρέκια από τον Διονύση Αλέρτα

123rf

Είναι η εποχή που η κουζίνα μας οφείλει να μυρίζει μαχλέπι, πορτοκάλι και μαστίχα. Αυτά είναι τα βασικά αρώματα που συνθέτουν το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι, αυτό που έχουμε συνηθίσει να τρώμε κάθε Κυριακή του Πάσχα. Αυτές οι τρεις αρωματικές ύλες είναι που δεν πρέπει να λείπουν από το τέλειο πασχαλινό τσουρέκι σύμφωνα και με τον pastry chef Διονύση Αλέρτα που μοιράστηκε όλες τις συμβουλές του με την εκπομπή «Το Lifestyle φταίει» και τους ακροατές του News 24/7 στους 88,6 για να βγουν από την κουζίνα νικητές.

ndp

NDP Photo Agency

«Δεν είναι δύσκολο απλά είναι χρονοβόρο και θέλει μια διαδικασία σωστή» είπε ο Διονύσης Αλέρτας και στη συνέχεια μοιράστηκε τα μυστικά της επιτυχίας του παραδοσιακού τσουρεκιού.

View this post on Instagram

#njvathensplazahotel #criollo_patisserie #mini #tsoureki

A post shared by Dionisis Alertas (@dionisis_alertas) on

 

>Δίνουμε σημασία στην καλή πρώτη ύλη. Καλό βούτυρο, καλές αρωματικές ύλες: μαχλέπι, πορτοκάλι και μαστίχα, και καλό αλεύρι. Το αλεύρι στο τσουρέκι είναι το Α και το Ω. Πρέπει να έχει καλή γλουτένη ώστε να κρατήσει το βούτυρο μέσα στο ζυμάρι του.

>Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ούτε το βούτυρο να είναι πολύ καυτό, ούτε το γάλα μας πολύ παγωμένο. Ιδανικά θα πρέπει μία ώρα πριν να έχουμε αφήσει όλα τα υλικά έξω από το ψυγείο, για να πάρουν τη σωστή θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

>Πολύ καλό ζύμωμα στα υλικά μας. Ένας απλός τρόπος για να αποφύγουμε την επανάληψη του ζυμώματος για να φουσκώσει η ζύμη, είναι να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μας και να αφήσουμε τελευταίο το βούτυρο. Αφού ζυμώσουμε το μείγμα μας για 15 λεπτά καλά το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα. Την επόμενη ημέρα το ζυμώνουμε πάλι και το αφήνουμε για 4 ώρες να ξεκουραστεί.

>Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 160 βαθμούς.

>Δεν ανοίγουμε το φούρνο για τουλάχιστον μισή ώρα γιατί αλλιώς θα ξεφουσκώσει η μαγιά.

>Καταλαβαίνουμε ότι το τσουρέκι έχει γίνει όταν είναι ελαφρύ στο χέρι μας, αν δεν είναι ελαφρύ θα έχουμε πρόβλημα γιατί θα βγάλει υγρά και θα ξινίσει.

>Για να διατηρηθεί το τσουρέκι μας όσο το δυνατόν περισσότερο, το κλείνουμε αεροστεγώς είτε σε σακούλα νάιλον είτε σε μεμβράνη. Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 5 μέρες. Αν το αφήσουμε να έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα, την επόμενη ημέρα θα έχει γίνει σαν παξιμάδι.

Άκουσε όλα όσα είπε στην συνέντευξή του στον News 24/7 στους 88,6 πατώντας το play παρακάτω.