ΦΑΓΗΤΟ

Ξέρεις τι θα φτιάξει τη διάθεσή σου αυτό το καλοκαίρι; Ατελείωτες συνταγές με θαλασσινά και ψάρια

123

Ο ήχος των κυμάτων μοιάζει με καλοκουρδισμένη φιλαρμονική. Το κλασικό τραπεζάκι με το χάρτινο τραπεζομάντηλο «χάρτη» του νησιού που διαλέξαμε για προορισμό μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον καμβά, για ό,τι καλλιτεχνικό θα επακολουθήσει. Ψαράκι, γαρίδες, μύδια και χταπόδι στα κάρβουνα και στα ενδιάμεσα «γεια μας» με καλό κρασί. Και οι ψαρομεζέδες συνεχίζουν να έρχονται. Α, οι μέρες των διακοπών φέρνουν την ευτυχία.

Κι αν σου έλεγα πως στα παραπάνω, ο υπεύθυνος για την καλή διάθεση δεν είναι το γεγονός πως βρίσκεσαι στο νησί ή ότι έχεις άδεια (συμβάλλουν σαφέστατα και αυτά), αλλά τα καλούδια που υπάρχουν στο πιάτο, τα ποτήρια σου και ο «τα πάντα θωρών» ήλιος;

Έρευνες έχουν δείξει πως τα καλά λιπαρά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συναντάμε στα ψάρια (σαρδέλα, σολομός, ρέγκα), η ρεσβερατρόλη που συναντά κανείς στο (κατά βάση στο κόκκινο) κρασί και η βιταμίνη D που χαρίζει απλόχερα ο ήλιος, επηρεάζουν θετικά γονίδια που εμπλέκονται στο στρες και συνάμα συνδέονται με τη γήρανση και το προσδόκιμο ζωής. Κι όμως άλλωστε δεν είχες ανάγκη καμιά έρευνα, αλλά ούτε περίμενες να φτάσεις στην ταβέρνα στο νησί, για να γνωρίζεις πως τα ψάρια και τα θαλασσινά, εκτός από εξαιρετική καλοκαιρινή επιλογή, είναι και εξαιρετική τροφή.

123

 

Ψάρια και θαλασσινά – Η σωστή διατροφή

Πλούσια σε βιταμίνες Α, D και Β2, αλλά και φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, προσφέρουν όπως αναφέραμε και παραπάνω τα ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, αποτελώντας έτσι ιδανική τροφή για την καλή υγεία της καρδιάς, αλλά και του μυοσκελετικού συστήματος. Μαζί με τα λαχταριστά θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, τα μύδια ή τα καβούρια, προσφέρουν εκλεκτούς μεζέδες, παρότι είναι όλες τροφές χαμηλές σε λιπαρά.

Κι όταν δεν βρίσκεσαι εκεί που σκάει το κύμα; Κι αν δεν υπάρχει χρόνος να κατεβείς όσο συχνά θέλεις στην ιχθυόσκαλα; Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: το καλό ψάρι δεν διακρίνεται σε κατεψυγμένο και φρέσκο. Ποιοτική τροφή, θαλασσινά ή ψάρια, ορίζεται εκείνη:

– Που έχει καταψυχθεί άμεσα, πριν δημιουργηθούν βακτήρια και χαθούν διατροφικά στοιχεία. Σε αυτή την περίπτωση, τα προϊόντα που μπαίνουν στο πιάτο μας, διατηρούν στο ακέραιο τη διατροφική τους αξία

– Εκείνο που επιλέγεται στην κατάλληλη εποχή, τόσο προκειμένου να προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει, όσο και ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός στο περιβάλλον με την σωστή αλίευση. Εκτός κι αν επιλέξεις κατεψυγμένο, που δεν σε περιορίζει γεωγραφικά και εποχικά.

– Βάζεις «πάγο» στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ένα μεγάλο «συν» του σωστά κατεψυγμένου θαλασσινού και ψαριού είναι και το γεγονός πως υπό συνθήκες συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Σκέψου πως ένα φρέσκο ψάρι που δεν υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες, απαιτεί τη μεταφορά άμεσα, ταχύτατα και με αεροπλάνο, μεγαλώνοντας τα ενεργειακό του αποτύπωμα. Αντίθετα, το κατεψυγμένο μπορεί να ταξιδέψει, εφόσον καταψυχθεί με πιο λογικούς ρυθμούς και άλλα μέσα μεταφοράς, πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Γιατί να συνδέσεις το BBQ με την χοληστερίνη

Όλα είναι θέμα προοπτικής. Ναι, το καλοκαίρι είναι ιδανικό για ψαρομεζέδες, ανοίγει όμως την όρεξη και για BBQ στην αυλή, τον κήπο ή την ταράτσα. Και αν σου έλεγα πως τα δύο παραπάνω δε χρειάζεται να είναι αντικρουόμενα;

 

Μια ελληνική εταιρία, με περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των θαλασσινών και των ψαριών, η ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ, έβαλε στο μενού, εκτός βέβαια από απολαυστικά ψάρια, και χταπόδια στη σχάρα και κεμπάπ και μπιφτέκια και λουκάνικα θαλασσινών, να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Λιχουδιές ιδανικές τόσο για τη νηστεία, όσο όμως και για την ανάγκη για λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

 

Κάνε το εικόνα. Ένα γεύμα να ξεκινά με καλαμαράκια τηγανιτά και χταποδάκι στη σχάρα – έτσι για το πρώτο καλωσόρισμα – και να συνεχίζει με ένα μυδοπίλαφο και μια απολαυστική γαριδομακαρονάδα, πριν γίνουν τα κάρβουνα και περάσουμε στο ψητό φαγκρί, τα μπιφτέκια και τα κεμπάμ ή ακόμη και τα μπαρμπουνάκια με την ξεροψημένη πέτσα στο ελαιόλαδο. Οι επιλογές, καθώς και τα πιάτα που θα βγουν στο τραπέζι, απευθείας από την κατάψυξη αμέτρητες. Αρκεί να υπάρχει καλή παρέα και φαντασία.

Όχι στην υπεραλίευση, ναι στην απόλαυση

Αν θέλουμε να μείνουμε στο θέμα περιβάλλον και «πράσινη» επιλογή, το ζήτημα θαλασσινά και ψάρια έρχεται, υπό συνθήκες, να δέσει αρμονικά με την ανάγκη μας να φερθούμε πιο φιλικά στη φύση που μας περιβάλλει.

Οι ωκεανοί καλύπτουν τα ¾ της επιφάνειας της Γης και περιέχουν περίπου 200,000 αναγνωρισμένα είδη ζώων, ο πραγματικός αριθμός, ωστόσο, ίσως να ανέρχεται σε εκατομμύρια. Το γνωρίζατε πως εκεί, στον υδάτινο κόσμο κρύβεται η πιο πλούσια πηγή πρωτεΐνης στον κόσμο, με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους να εξαρτώνται από τους ωκεανούς; Τι είναι εκείνο που απειλεί αυτή την πηγή απόλαυσης; Η απληστία, η υπερβολή και η αδιαφορία.

 

Η υπεραλίευση και κατά συνέπεια ο κίνδυνος εξαφάνισης της υποθαλάσσιας ζωής, θέτει το ερώτημα της βιωσιμότητας του πλανήτη μας και των ανθρώπων της, στο κοντινό μέλλον. Υπάρχουν τρόποι να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα καλά της ζωής κάτω από το νερό, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ίδια τους την ύπαρξη.

 

Διαβάζουμε πως η ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ πρώτη στην Ελλάδα, κατέχει τις πιστοποιήσεις MSC Chain of Custody (Πιστοποίηση Βιώσιμης Αλιείας) & ASC Chain of Custody (Πιστοποίηση Ιχθυηρών και Θαλασσινών Εκτροφής), διασφαλίζοντας στον καταναλωτή την βιωσιμότητα, ποιότητα και φρεσκάδα των ειδών που διακινεί μέσα από το σύστημα ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζει.

Κάπως έτσι προέκυψε η πρωτοποριακή σειρά Κατεψυγμένων Πιστοποιημένων Θαλασσινών Κοντοβερός Green που μπορούν να βρίσκονται στο τραπέζι σου άφοβα, για όλους τους παραπάνω λόγους.

Καλό καλοκαίρι, λοιπόν, και καλή απόλαυση!