ΦΑΓΗΤΟ

Τα μυστικά για πετυχημένα μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων. Μπορεί τα υλικά να είναι απλά, αλλά η εκτέλεση της συνταγής, όπως και το σιρόπιασμα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Το Cookpad μας δίνει τις συμβουλές του για πετυχημένα μελομακάρονα, όποια συνταγή κι αν ακολουθήσουμε:

> Μη ζυμώνετε πολλή ώρα τα μελομακάρονα γιατί θα γίνουν σκληρά και δε θα απορροφούν το σιρόπι όπως πρέπει. Αυτό οφείλεται στη σύσταση των υλικών τους.

> Όσον αφορά το σιρόπιασμα, οι γνώμες είναι αρκετές και διαφορετικές. Προτείνουμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της κάθε συνταγής, μιας που άλλες ζητάνε τα μελομακάρονα ζεστά και το σιρόπι κρύο, άλλες τα μελομακάρονα κρύα και το σιρόπι ζεστό και άλλες να είναι ζεστά και τα δύο. Εάν ζητάει η συνταγή ζεστά μελομακάρονα με κρύο σιρόπι, προσέξτε γιατί καθώς συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι ζεσταίνεται. Έτσι πρέπει να το κρυώνουμε ανά διαστήματα.

> Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι’ αυτό πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος ή προστατευμένο με μεμβράνη.

> Για να πετύχουμε τις γραμμώσεις πάνω στο μελομακάρονο, μπορούμε αφού το πλάσουμε να το κυλήσουμε πάνω σε ένα κόσκινο. Έτσι θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά τετραγωνάκια. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι ή ακόμα τον τρίφτη του τυριού.

* Να ξέρετε πως ένα μέτριο μελομακάρονο έχει περίπου 150 – 250 θερμίδες, ανάλογα με τη συνταγή. Είναι όμως πιο υγιεινό από τους κουραμπιέδες, γιατί περιέχει μέλι και ελαιόλαδο αντί για ζάχαρη και βούτυρο. Έχει δηλαδή ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Αλλά όπως πάντα, παν μέτρον άριστον.

Στο Cookpad θα βρείτε πολλές συνταγές για πεντανόστιμα μελομακάρονα. Καλή απόλαυση!