ΣΥΝΤΑΓΗ

Η συνταγή για μελομακάρονα που πρέπει να φτιάξεις

Κάθε χρόνο βρίσκεις και μία διαφορετική δικαιολογία για να μην μπεις στην κουζίνα και φτιάξεις μελομακάρονα. Θεωρείς πως είναι δύσκολη η συνταγή και η αποτυχία βέβαιη. Πόσα να φτιάξει και η μάνα σου; Πόσα να πάρεις και από την πεθερά σου; Τα φετινά Χριστούγεννα θα σε βρουν με ποδιά και μπολ στο χέρι. Τα υλικά μπορεί να υπάρχουν ήδη στα ντουλάπια σου και η εκτέλεση απλή.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

700 ml. ελαιόλαδο

900 γρ. ζάχαρη

120 ml χυμό πορτοκάλι

120 ml κονιάκ

2 κ.γ. κανέλα σκόνη

2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

10 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

700 ml νερό

3 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι

Εκτέλεση

Κοσκινίζεις το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάς στο μίξερ το λάδι, το 1 φλ. τσ. ζάχαρη και το χυμό του πορτοκαλιού. Συνεχίζεις μέχρι να αλλάξει χρώμα το μείγμα.

Προσθέτεις το κονιάκ, το γαρύφαλλο και την κανέλα.

Σιγά σιγά ρίχνεις το αλεύρι.

Αφαιρείς τη ζύμη και τη ζυμώνεις με τα χέρια για 15 λεπτά.

Την αφήνεις να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και μετά την πλάθεις στο σχήμα που θέλεις.

Τα ψήνεις στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνεις την υπόλοιπη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και τα αφήνεις να βράσουν για να φτιάξεις το σιρόπι.

Βουτάς τα ζεστά μελομακάρονα στο χλιαρό σιρόπι για 10 δευτερόλεπτα και τα βγάζεις με μία τρυπητή κουτάλα.

Τα πασπαλίζεις με το καρύδι.