ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Ριγκατόνι αλά νόρμα, η πιο διάσημη μακαρονάδα της Σικελίας

123RF

Το Tastyday.gr ετοιμάζει την πιο διάσημη μακαρονάδα της Σικελίας με καταγωγή από την Κατάνια. Αυτή η συνταγή έχει ένα ιδιαίτερο υλικό που θα ταιριάξει στις γεύσεις σου.

Σύμφωνα με μία εκδοχή της παράδοσης, γύρω στα 1920, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε σπίτι καλλιτεχνών στην Κατάνια, η οικοδέσποινα σέρβιρε την παραδοσιακή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και τηγανητές μελιτζάνες. Ηταν δε τόσο καλομαγειρεμένη, που ο παρευρισκόμενος κωμοδιογράφος και γνωστός γκουρμέ Nino Martoglio, ενθουσιασμένος αναφώνησε «μα αυτή η μακαρονάδα είναι μία Νόρμα».

Κατά μία άλλη εκδοχή, όσο ό Βιντσέντσο Μπελίνι έγραφε το αριστούργημά του, πήγαινε πάντα στο ίδιο εστιατόριο και έτρωγε το ίδιο πιάτο ζυμαρικών. Όταν η όπερα βγήκε στον αέρα, ο εστιάτορας αποφάσισε να γίνει ο νονός του πιάτου και να του δώσει το όνομα του μουσικού έργου προς τιμήν του συνθέτη.

Υλικά

400 γρ. ριγκατόνι

2 μελιτζάνες φλάσκες

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα

1 κίτρινο κρεμμύδι μετρίου μεγέθους

2 σκελίδες σκόρδο

750 γρ. σάλτσα ντομάτας

10 φρέσκα φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

αλάτι

200 γρ. τριμμένη αλμυρή ρικότα

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τις άκρες από τις μελιτζάνες και κόβουμε τις μισές σε στρογγυλές φέτες ή καλύτερα σε μπαστούνια και τις άλλες μισές σε κυβάκια. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μία ώρα σε τρυπητό για να ξεπικρίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.

Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο.

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, περίπου 1 ποτήρι νερό, αλάτι και φρεκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού, ολόκληρα ή κομμένα, και τα κυβάκια της μελιτζάνας. Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα ριγκατόνι σε άφθονο αλατισμένο νερό. Πάντα, αλλά ιδίως όταν στο τέλος προσθέτουμε σάλτσα, τα μακαρόνια τα βράζουμε «αλ ντέντε», τηρώντας τον χρόνο που προτείνει ο παρασκευαστής. . Οταν τα ριγκατόνι είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε αλλά όχι τελείως, και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Τα αφήνουμε να σταθούν για περίπου 10 λεπτά, για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη ρικότα, και σερβίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Διάβασε ακόμα στο Tastyday.gr

Σπιτικά χειροποίητα νιόκι πατάτας

Κρέμα κουνουπίδι με άρωμα τρούφας

Παραδοσιακό γιουβέτσι