ΓΛΥΚΑ

Συνταγή για αφράτους λουκουμάδες τύπου “παραλίας”

Λίγο πολύ όλες έχουμε δοκιμάσει λουκουμάδες παραλίας. Και αδιαμφισβήτητα είναι οι γευστικότεροι. Aν θέλεις, λοιπόν, να τους φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι, τότε ακολούθησε τη συνταγή του Cookpad.gr

Υλικά

2 κούπες χλιαρό νερό

2 φακελάκια ξερή μαγιά

160 γρ. ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο λιωμένο

800 γρ. με 1 κιλό περίπου αλεύρι

2 κρόκους αυγών

2 βανίλιες

Λίγη μαρμελάδα ροδάκινο ή βερίκοκο

Ζάχαρη για το πασπάλισμα

Λάδι για τηγάνισμα 

Οδηγίες

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά, 3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε το μείγμα μου για 5′ να αφρίσει η μαγιά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τους κρόκους, το αλάτι, τις βανίλιες και τα χτυπάμε λίγο να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι (σε 3 δόσεις) και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μπορούμε να ζυμώσουμε και με το χέρι αν δεν έχουμε μίξερ.

Η ζύμη μας θα είναι ελαφρώς σκληρή αλλά με το φούσκωμα θα μαλακώσει. Την μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα αφήνοντάς τη να φουσκώσει για 30′ (το καλοκαίρι) και 45′ (το χειμώνα).

Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής χωρίζουμε το ζυμάρι μου σε 2 τμήματα και ανοίγουμε σε μετρίου πάχους φύλλο το κάθε τμήμα. Με στρογγυλό κουπάτ (το μέγεθος το ορίζεις εσύ) κόβουμε λουκουμάδες και με ένα καπάκι από πλαστικό μπουκάλι νερού κάνουμε την τρύπα στη μέση.

Σε ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε πλέον τους σχηματισμένους λουκουμάδες σκεπάζοντάς τους με καθαρή πετσέτα. Τους αφήνουμε για άλλη μια φορά να φουσκώσουν για ακόμα 30′.

Τέλος τους τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι (προσοχή όχι πολύ και ξεραθούν). Σε μία πιατέλα τοποθετούμε χαρτί κουζίνας και στραγγίζουμε τους λουκουμάδες. Τους αλείφουμε ελαφρώς με λίγη μαρμελάδα ίσα να κολλήσει η ζάχαρη. Βουτάμε τους λουκουμάδες σε μπολ με ζάχαρη και φροντίζουμε να πάει παντού.

Είναι έτοιμοι. Καλή επιτυχία!

*Βρες περισσότερες συνταγές στο cookpad.gr

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ COOKPAD

Πεντανόστιμα παραδοσιακά πιροσκί

Ντάκος light με ντομάτα και βασιλικό

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

 

Φωτογραφία: Cookpad