Συνταγή για clafoutis με κεράσια και chocolate chips, από την Madame Gâteaux

Main Image

Μια γαλλική συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις.

Στην αρχή κάθε καλοκαιριού, με το που βγαίνουν τα καλά κεράσια, το έχω παράδοση πια να φτιάχνω τουλάχιστον ένα clafoutis. Είναι πανεύκολο, γρήγορο και ό,τι πρέπει για επιδόρπιο μετά από ένα χορταστικό δείπνο. Και το ωραίο είναι ότι μπορείτε κάλλιστα να το μοιραστείτε στο τραπέζι τρώγοντάς το κατευθείαν με το κουτάλι μέσα από το ταψάκι.

Το clafoutis (προφέρεται «κλαφουτί») είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο που κατάγεται από την νοτιοκεντρική επαρχία Limousin. Η λέξη clafoutis προέρχεται από το ρήμα clafir ή claufir που στην οξιτανική διάλεκτο σημαίνει «γεμίζω», επειδή το γλυκό γεμίζεται με κεράσια. Παραδοσιακά φτιάχνεται με μαύρα κεράσια, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να αντικαθίστανται από άλλα φρούτα, όπως κόκκινα κεράσια, διάφορα βατόμουρα, δαμάσκηνα, φράουλες, ροδάκινα ή αχλάδια. Όταν, ωστόσο τα φρούτα αντικαθίστανται, το επιδόρπιο κανονικά δεν λέγεται clafoutis, αλλά flaugnarde («φλονιάρντ»). Τόσο το clafoutis, όσο και το flaugnarde δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε και πώς δημιουργήθηκαν, αλλά σίγουρα άρχισαν να διαδίδονται και να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή τον 19ο αιώνα. Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή μου:

ADVERTISING

Inline Image

Υλικά:

30 γρ. βούτυρο μαλακό

80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 αυγά

ADVERTISING

150 ml γάλα πλήρες

Λίγο εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

60 γρ. αλεύρι

20 κεράσια, χωρίς το κουκούτσι

30 γρ. chocolate chips

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Παγωτό βανίλια (αγοράστε το έτοιμο ή δείτε τη συνταγή της Madame Gâteaux)

Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Inline Image

Μέθοδος:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια και τέλος το αλεύρι και χτυπάμε ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Χύνουμε τον χυλό μέσα σε ένα μαντεμένιο τηγάνι ή ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.

Τοποθετούμε μέσα τα κεράσια και σκορπίζουμε τα chocolate chips.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς ώσπου το clafoutis να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Το σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με παγωτό βανίλια. Τρώγεται με το κουτάλι κατευθείαν μέσα από το τηγάνι, ή μπορείτε να το κόψετε και να το σερβίρετε σε φέτες.

* Η Madame Gâteaux - κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγνωστή - είναι pastry chef με ειδίκευση στο afternoon tea.

Inline Image

Όταν δεν είναι χωμένη στην κουζίνα της ή δεν οργανώνει κάποιο vintage tea party, θα τη βρείτε σε κάποιο παλαιοπωλείο να αναζητεί τσαγιέρες για τη συλλογή της. Περισσότερες συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο site της, το facebook και το instagram.

ADVERTISING

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ: ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν η τύχη δε σου χαμογελάει, μήπως φταίει το σαλόνι σου;

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και πώς να διαχειριστείς τους δικούς σου φόβους.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΦΙΛΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞ

Δεν καθόλου λίγο ένα φιλάκι τελικά.

ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για εσένα που ψάχνεις κάτι ξεχωριστό για τα νύχια σου.

ΠΩΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΖΩΔΙΟ

Πώς συμπεριφέρεται το κάθε ζώδιο την ώρα του χωρισμού;

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.