ΦΑΓΗΤΟ

Σουπιά κριθαρότο με μαύρο σκόρδο και ροζ πιπέρι. Στρώσε τραπέζι

Κι εκεί που αναρωτιέσαι τι θα μαγειρέψεις αύριο, μεθαύριο και για την υπόλοιπη εβδομάδα, έρχομαι εγώ για να δώσω τη λύση και να σε βγάλω από το αδιέξοδο. Η Σαρακοστή ενδείκνυται για γεύσεις που θυμίζουν ήλιο και θάλασσα. Για το αγόρι σου δεν μπορώ να μιλήσω. Κι επειδή μπορεί να βαρέθηκες τα ίδια θα κάνουμε την ανατροπή.

Ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης «πειράζει» δημιουργικά γεύσεις κλασικές και συνταγές δοκιμασμένες και προσθέτει στοιχεία που απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Σουπιά κριθαρότο με μαύρο σκόρδο και ροζ πιπέρι έχει το μενού. Σερβίρουμε το ούζο ΜΙΝΙ στα ποτήρια που στέκονται στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να βάλουμε ποδιά και να μπούμε στην κουζίνα.

 

Περί σωστού σερβιρίσματος του ούζου η συνέχεια. Ανοίγεις το μπουκάλι, μυρίζεις τον γλυκάνισο σε μία στιγμή απόλαυσης, ρίχνεις το ούζο στο ποτήρι, προσθέτεις όσο νερό θέλεις και για το τέλος αφήνεις τον πάγο. Μία γερή γουλιά ούζο ΜΙΝΙ. Αμέσως στο μυαλό σου έρχονται σκηνές από τις περασμένες διακοπές σας στο νησί. Τότε που οι τέσσερις φίλες καθισμένες σε ένα τραπέζι με θέα το ηλιοβασίλεμα φάγατε και ήπιατε μέχρι το πρωί.

 

Η στιγμή σας είχε άρωμα γλυκάνισο κι αυτή η μυρωδιά σε πηγαίνει στο ευτυχισμένο «πίσω». Καλά τα λέμε αλλά να φάμε και κάτι.

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

2 μεγάλες σουπιές

500 γρ. κριθαράκι χοντρό

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες μαύρο σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 σφηνάκι ούζο

1 ποτήρι λευκό κρασί

1,2 λίτρα ζεστό νερό

ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

χυμός από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

ροζ πιπέρι για το γαρνίρισμα

3 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το δέρμα από τις σουπιές και κρατάμε δύο σακουλάκια με μελάνι. Ξεπλένουμε και κόβουμε τις σουπιές σε κύβους.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, μαραίνουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις σουπιές, το σκόρδο και το κριθαράκι.

 

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ούζο και το κρασί. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο.

 

Στη μέση της διαδικασίας προσθέτουμε το μελάνι και συνεχίζουμε με το νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σερβίρουμε.

 

Γαρνίρουμε με ξύσμα λεμονιού και σπασμένο ροζ πιπέρι.

Οι συνταγές μας θα έχουν κωδικό όνομα «σαρακοστιανές λιχουδιές». Ένα ποτήρι ούζο ΜΙΝΙ ας τις συνοδέψει όπως μόνο εκείνο ξέρει. Τσιν-τσιν και πάντα τέτοια.

 

Υ.Γ.: Όποιος αρνείται να φάει σουπιά, μετά από αυτή τη συνταγή θα πει: «Τι έχανα τόσο καιρό».

 

Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ, μπες στο www.minisarakosti.gr.