TIPS

Τα do’s και ένα (πολύ βασικό) don’t που πρέπει να γνωρίζεις για τον φούρνο μικροκυμάτων

Φούρνος μικροκυμάτων. Μια μικρή, αμαρτωλή πολυτέλεια για όλους όσους μαγειρεύουν από το προηγούμενο βράδυ ή εκείνους που λατρεύουν τον διαγωνισμό τάπερ. Ιδίως αν αυτό έχει αποστολέα τη μαμά τους. Την ίδια ώρα, η συσκευή αυτή έχει κι άλλες χρήσεις, που συχνά μας διαφεύγουν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μας λύσουν τα χέρια. Ποιες είναι αυτές; Έχουμε και λέμε.

1. Καραμέλα γάλακτος στη στιγμή

 

Έχεις ακούσει πολλούς τρόπους για να κάνεις την γνωστή καραμέλα που μπορεί να στολίσει αμέτρητα γλυκά, αλλά και να γίνει η γλυκιά λεπτομέρεια σε ένα σπιτικό μπανόφι. Ο αστικός, μαγειρικός μύθος θέλει να βάζει κανείς τα κουτιά με το ζαχαρούχο σε νερό που βράζει για ώρες, ατελείωτες ώρες, ώσπου η ζάχαρη μέσα στο γάλα να γίνει καραμέλα και να πάρει κανείς το αποτέλεσμα που θέλει.

Μπορείς όμως το ίδιο να το κάνεις και στα μικροκύματα. Γύρισε το περιεχόμενο του ζαχαρούχου σε κατάλληλο σκεύος (ποτέ μεταλλικά αντικείμενα στα μικροκύματα) και βάλε το φούρνο στα 2′ λεπτά. Ανακάτεψε το περιεχόμενο και συνέχισε με τον ίδιο τρόπο, ώσπου να πάρεις την υφή που επιθυμείς.

2. Ψήσε τους ξηρούς καρπούς

 

Αν και το φρυγάνισμα των αμυγδάλων ή άλλων ξηρών καρπών σε ένα αντικολλητικό τηγάνι δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, ο φούρνος μικροκυμάτων θα την κάνει παιχνιδάκι. Δεν έχεις παρά να αραδιάσεις τους καρπούς σε κατάλληλο μπολ και να τους βάλεις για 30” με διαλείμματα, τσεκάροντας την υφή τους και επαναλάμβάνοντας στην ίδια διάρκεια ώσπου να πάρεις το αποτέλεσμα που θες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον μικροκυμάτων τα τρόφιμα ψήνονται από μέσα προς τα έξω.

3. Φτιάξε πατατάκια

 

Ξέρεις πως τα έτοιμα chips, αν και υπέροχα και λαχταριστά δεν είναι η καλύτερη επιλογή στη δίαιτα. Μπορείς όμως να τα υποκαταστήσεις, όχι με αγγούρια και άλλα υγιεινά σνακ, που ναι μεν έχουν τη χάρη τους, αλλά δεν είναι και πατατάκια, αλλά με σπιτικά chips. Κόψε όσο πιο λεπτά μπορείς τις πατάτες (ιδανικά με μαντολίνο) ράντισε με λάδι και αλάτισε. Στρώσε σε ένα στρώμα στο πιάτο που θα βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Ψήσε τα chips σκεπασμένα για 3′ λεπτά, γύρισε από την ανάποδη και επανάλαβε για άλλα τρία.

Σημαντικό μυστικό, να αφήσεις τα πατατάκια να κρυώσουν, ώστε να γίνουν τραγανά, όπως ακριβώς τα λατρεύεις.

4. Καθάρισε το σκόρδο

 

Το σκόρδο θέλει υπομονή. Να το σπάσεις με τη λάμα ενός μαχαιριού να το καθαρίσεις προσεκτικά. Φαίνεται πως όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν, απλά με το κουμπάκι του φούρνου. Ιδανικό hack, όταν θέλεις να ετοιμάσεις σκορδαλιά ή τζατζίκι που χρειάζονται μπόλικη ποσότητα από το ευεργετικό σκορδάκι. Βάλε όλο το κεφάλι στο φούρνο για 20” δεύτερα και στη συνέχεια, το περίβλημα θα γλιστρά αφήνοντας την σκελίδα ολοκάθαρη.

5. Αποξήρανε μυρωδικά

 

Θυμάσαι τη μαμά με τη φροντίδα έφτιαχνε το ματσάκι με τη ρίγανη και το άφηνε στο κελάρι, στην αποθήκη, σε μέρος σκιερό να ξεραθεί. Έπρεπε να μείνει εκεί μέρες, μήνες για να είναι έτοιμη για τη σαλάτα. Δεν θα υποσχεθώ πως στο δευτερόλεπτο θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορείς όμως να το δοκιμάσεις και σαφέστατα να έχεις ένα μυρωδικό πολύ πιο αποτελεσματικό και αγνό, από τα έτοιμα, αποξηραμένα που θα βρεις στο εμπόριο. Ειδικά τα συσκευασμένα έχουν την τάση να μυρίζουν όλα παρόμοια, άτονα και με μυρωδιά διαφορετική από την αυθεντική. 

Στρώσε τα μυρωδικά καθαρισμένα από τα πολλά κοτσάνια, σε ένα στρώμα καλυμμένα με χαρτί κουζίνας. Βάλε τον διακόπτη στα 30” και με διαλείμματα, επανάλαβε τόσες φορές, όσες θεωρείς πως θα σου προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

6. Ετοίμασε αφρόγαλα

 

Δεν είναι ανάγκη να έχεις ειδική συσκευή για το αφρόγαλά σου. Ο φούρνος θα κάνει θαυμάσια τη δουλειά του. Χτύπησε το γάλα σε ένα φλιτζάνι στη φραπεδιέρα (χειρός ή μη) να αφρατέψει (μην σκάσεις αν δεν γίνει κρέμα) και βάλε το σκεύος στα μικροκύματα. Εδώ παίζεις με τα δευτερόλεπτα, οπότε φρόντισε να έχεις καρφωμένα τα μάτια σου στο εσωτερικό του φούρνου. Μόλις δεις το γάλα να ανεβαίνει, τότε πρέπει να πατήσεις αμέσως το stop. Το αφρόγαλα είναι έτοιμο και βελούδινο.

DONT – Ποτέ αυγό στον φούρνο

 

Μην δοκιμάσεις ποτέ να ζεστάνεις βραστό αυγό στον φούρνο μικροκυμάτων. Μπορεί να ακούγεται ευκολία, όμως στην πραγματικότητα είναι σκέτη καταστροφή. Τα αυγά εκρήγνυνται στα μικροκύματα σαν μικρές μολότοφ και το μόνο που θα καταφέρεις είναι να έχεις ένα φούρνο χάλια και κανένα αυγό.