TIPS

Τι λάθος κάνεις και “δεν μπορείς να βράσεις ούτε μακαρόνι”

123rf

Μια είναι η αλήθεια. Αν ένας άντρας δεν ξέρει να μαγειρεύει, ο κόσμος συνεχίζει όπως ήταν και τα πουλάκια κελαηδούν αμέριμνα. Αν πάλι σκαμπάζει από κουζίνα, τότε είναι ρομαντικός, χρυσοχέρης και ο «ποια τυχερή θα βρεθεί να σε πάρει» γαμπρός. Στην περίπτωση τώρα που μια γυναίκα δεν γνωρίζει να αναποδογυρίσει κρέπα στον αέρα, οι κατάρες πέφτουν σαν τις επτά πληγές του Φαραώ. Σαν να βλέπω τις μεγαλύτερες να πιάνουν το κεφάλι και να αρχίζουν το μοιρολόι. Είναι όλες τους βλέπετε αγορομάνες (στη φαντασίωσή μου είναι, ό, τι θέλω τις κάνω) και ανησυχούν μην κακοπέσει ο κανακάρης. «Αυτή δεν μπορεί να βράσει ούτε αυγό», «δεν είναι ικανή ούτε μακαρόνια να βράσει» και άλλα τέτοια κοσμητικά.

Πρώτον, δεν είναι απαραίτητο να είσαι master chef για να αγαπήσεις και να μακροημερεύσεις με το αντικείμενο του πόθου σου. Αυτό δεν σημαίνει πως σε κάνει περισσότερο μοντέρνα, πιότερο γυναίκα καριέρας, να διαλαλείς εδώ και εκεί πως δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το μπρίκι από την σουπιέρα.

Δεύτερον, η αγάπη για την μαγειρική δείχνει άτομο πολιτισμένο, με ενδιαφέροντα και καλλιεργημένο τόσο, που να εκτιμά την αξία ενός καλού πιάτου φαγητού. Ναι, δεν εκτιμά κανείς την γαστρονομία μόνο επισκεπτόμενος την «Σπονδή». Και αυτό κυρίες μου δεν είναι προνόμιο ανδρικό ή γυναικείο. Είναι, ας το πούμε, παναθρώπινο. Για να μην μιλήσω για την λύσσα που πιάνει πολλές από εσάς να γίνεται βασίλισσες της κουζίνας, αποδεχόμενες το στερεότυπο πως μια γυναίκα οφείλει να είναι μητέρα, νοικοκυρά, σύζυγος, την ώρα που ένας άνδρας παραμένει ξάπλα στο καναπέ για να ξεκουραστεί από την κοπιαστική δουλειά.

Τρίτον, (και τώρα φτάσαμε στο θέμα μας, σόρι για την πολυλογία), το να βράσει κανείς ένα αυγό ή μια μακαρονάδα είναι απλό, δεν σημαίνει όμως πως είναι και αυτονόητο. Ας αφήσουμε την σάλτσα για άλλο μάθημα και ας ασχοληθούμε αποκλειστικά με ζυμαρικά και βράσιμο.

Μυστικά για σωστό βράσιμο σπαγγέτι

 – Βάλε την μεγάλη κατσαρόλα για να βράσεις το σπαγγέτι. Η μαμά σου και δεκαετίες εμπειρίας πίσω από αυτήν δεν είχαν κανέναν μαζοχισμό να πλένουν την κατσαρόλα σε διαστάσεις καζανιού, μετά από κάθε μακαρονάδα. Η επιστήμη ήρθε να τους επιβεβαιώσει. Αν το νερό που βράζει δεν είναι μπόλικο, τότε ρίχνοντας σε αυτό τα ζυμαρικά θα μειωθεί δραστικά η θερμοκρασία του και ίσως ανακοπεί και ο βρασμός. Αυτό σημαίνει πως τα ζυμαρικά θα παραμείνουν για κάποια δευτερόλεπτα σε χλιαρό νερό να μουλιάζουν και να λασπώνουν. Μπόλικο νερό λοιπόν και ένα κολπάκι… κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας μόλις ρίξεις τα ζυμαρικά για μερικά δεύτερα να κρατήσεις την θερμοκρασία.

– Πέραν τούτου, μην τα ξαναλέμε… αλατίζουμε απαραιτήτως το νερό για τα μακαρόνια. Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, αλλά και μυστικό για καλύτερο αποτέλεσμα. Πρόσεξε μόνο μην αλατίσεις πριν κοχλάσει το νερό, γιατί το αλάτι θα καθυστερήσει τον βρασμό. Επίσης, μην μπεις στον πειρασμό να ρίξεις λάδι στο νερό για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια. Μπορείς να ραντίσεις ελαφρά τα ζυμαρικά σου με το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.

Γι’ αυτό άλλωστε το τελευταίο, οι Ιταλοί πάντα ενθαρρύνουν την χρήση του νερού αυτού, που δίνει άμυλο και δένει την σάλτσα, όπως επίσης, οι περισσότερες αυθεντικές ιταλικές συνταγές προστάζουν σάλτσα και ζυμαρικά να ενωθούν από την αρχή και όχι στο πιάτο σερβιρίσματος.