ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Διακόσμηση: Οι top τάσεις του 2019. Όσα θα δούμε να πρωταγωνιστούν

123RF

Μπορεί να διανύουμε ακόμα το 2018 όμως καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του φθινοπώρου, το 2019 έρχεται όλο και πιο κοντά στο τώρα. Κι αν ακόμα το χριστουγεννιάτικο δέντρο μοιάζει σκέψη μακρινή, έχουμε ήδη εικόνα για το ιδανικό σπίτι του μέλλοντος, χάρη στις τελευταίες εκθέσεις design που ανέδειξαν τις μεγαλύτερες τάσεις στη διακόσμηση του 2019. Η έκθεση Maison & Objet στο Παρίσι αλλά και το London Design Festival συγκέντρωσαν υπό τη στέγη τους τις προτάσεις των μεγαλύτερων οίκων και σχεδιαστών παγκοσμίως καθορίζοντας την παγκόσμια σκηνή της διακόσμησης.

Από την Κέλλυ Δεσύπρη, σε συνεργασία με την Design Ambassador και το Archisearch.gr.

Από τα χρώματα που θα αντικαταστήσουν το ‘κουρασμένο’ πια millenial pink και την ανατροπή του σκανδιναβικού μινιμαλισμού όπως τον ξέρουμε, μέχρι το νέο «παλιό μοτίβο» που θα κατακλύσει το instagram και το pinterest αλλά και την πιο φρέσκια εκδοχή του boho chic, οι μεγαλύτερες τάσεις έχουν ήδη αποφασιστεί από τους θεούς του design και πια δε μένει παρά να τις καλωσορίσεις και στο δικό σου σπίτι.

Αειφορία και πράσινο με κάθε τρόπο

 

Δεν πρόκειται τόσο για τάση όσο για μία οικουμενική, επιτακτική ανάγκη που πλέον εκφράζεται σε κάθε τομέα της ζωής μας και, κατ’επέκταση, στο σπίτι. Το 2019 αναμένεται να δούμε πιο πολλές εταιρείες και συλλογές ευθυγραμμισμένες με μία αειφόρα λογική. Πιο ποιοτικά, και ηθικά κατασκευασμένα έπιπλα και αντικείμενα θα γεμίσουν βιτρίνες και editorials ενώ αγαπημένες εταιρείες όπως η Muuto αλλά και η IKEA έχουν ήδη ανακοινώσει τις νέες sustainable συλλογές τους. Ο πιο εύκολος (και ήδη δημοφιλέστατος) τρόπος, δε, για να αποκτήσεις ένα πιο nature loving σπίτι δεν είναι άλλος από τα άφθονα καταπράσινα φυτά εσωτερικού χώρου.

Το νέο σκανδιναβικό

 

Το πάλευκο μίνιμαλ λατρεύτηκε, κουράστηκε και στη θέση του έρχεται μια πιο ζεστή, πιο ρουστίκ, πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση του ίδιου concept. Ώχρες, φυσικά γκρι και καφέ αποχρώσεις, ντύνουν γυμνές επιφάνειες από φυσικά υλικά. Έπιπλα από ακατέργαστο ξύλο, τοίχοι από χυτό τσιμέντο, χαλιά και καλύμματα από άγριο μαλλί ορίζουν το hygge της νέας εποχής και υπόσχονται ένα πιο maximal μινιμαλισμό για τα επόμενα χρόνια.

Μεικτά μέταλλα

 

Μετά τον μπρούντζο, το ροζ χρυσό, το μαύρο ματ, έρχεται το πιο λαμπερό αλλά και «σκληρό» χρώμιο για να συμπληρώσει την παλέτα των μεταλλικών υφών που έχουμε αγαπήσει τα τελευταία χρόνια. Το 2019 έρχεται για να ανατρέψει τον πιο άκαμπτο κανόνα που συνοδεύει το τολμηρό, ομολογουμένως, trend και προτείνει να μπλέξουμε όσες και όποιες μεταλλικές αποχρώσεις θέλουμε σε οποιονδήποτε χώρο. Πιο θαμπές και πιο λαμπερές εκδοχές κάθε απόχρωσης συνεργάζονται τώρα και χαρίζουν οπτικό βάθος και μια πινελιά τόλμης στο σπίτι.

Η νέα χρωματική παλέτα

 

Εμπνευσμένη από τα 1970s που τόσο λατρεύει η μόδα φέτος, η χρωματική παλέτα για το σπίτι του 2019 απομακρύνεται από το γλυκερό ροζ και αγκαλιάζει τα θερμά χρώματα της γης. Η βαθιά τερακότα, το γλυκό μπεζ-καφέ και κάθε απόχρωση του θερμού γκρι συναντά το πλούσιο βαθύ καφέ και το πολύ σκούρο πράσινο και δημιουργεί ένα διακριτικό παιχνίδι αντιθέσεων που δίνει τρισδιάστατη υφή σε κάθε αντικείμενο του χώρου. Δεν υπάρχουν πλέον «μικροαντικείμενα» και «λεπτομέρειες» αλλά προσεκτικά επιλεγμένα μικρά και μεγάλα στοιχεία του χώρου.

Πολυτελείς καμπύλες

 

Τα 60s επιστρέφουν στη διακόσμηση με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Οι καναπέδες αποκτούν καμπύλες, τα τραπέζια δεν έχουν πια γωνίες ενώ οι πολυθρόνες με κυλινδρική πλάτη και έμπνευση από τις αχιβάδες είναι ο,τι πιο εντυπωσιακό. Και επειδή τα συγκεκριμένα έπιπλα απαιτούν μια θέση στο κέντρο του χώρου, έχουν ισχυρή επιρροή και αποπνέουν την ρετρό πολυτέλεια που όλοι ποθούν.

Vintage Μωσαϊκό

 

Το άλλοτε περιφρονημένο αλλά και ιδιαιτέρως γνώριμο μοτίβο, παίρνει φέτος την εκδίκησή του και επιστρέφει σε κάθε είδος επιφάνειας. Αν, δε, έχεις τέτοια πατώματα στο σπίτι σου, τώρα είναι η ώρα να τα αναδείξεις. Αν ωστόσο ψάχνεις για έναν εύκολο τρόπο να υιοθετήσεις τη νέα τάση, το μωσαϊκό αναμένεται να αγαπηθεί τόσο όσο το λευκό μάρμαρο των προηγούμενων χρόνων οπότε θα μπορείς να το βρεις παντού από μικροαντικείμενα και σκεύη μέχρι σε θήκη κινητού.

Σύγχρονοι νομάδες

 

Τα ethnic και tribal μοτίβα που είχαμε αφήσει κάπου στο 2012, επιστρέφουν ξανά ντυμένα με έντονα χρώματα, αριστοκρατικό μπλε, εκτυφλωτικό κίτρινο και φλογερό κόκκινο. Βγάλε τώρα από το πατάρι μικροαντικείμενα και έργα τέχνης αποκτημένα στα ταξίδια σου και δώστους τον πρώτο λόγο στη διακόσμηση του σπιτιού αναδεικνύοντας τον «νομαδικό» ταξιδιάρη εαυτό σου. Μια άλλη ερμηνεία της τάσης μάς προσκαλεί να εμπνευστούμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο από τους νομαδικούς λαούς του κόσμου επιλέγοντας μονάχα ελάχιστα αλλά πολυμορφικά έπιπλα που μπορούν, εκτός από πανέμορφα να είναι και ιδιαίτερα πρακτικά για ένα μικρό διαμέρισμα.

Μαγευτικά ταβάνια

 

Ξέχνα τους statement τοίχους και κοίτα ψηλά. Στο ταβάνι σου είναι κρυμμένα δεκάδες ανεκμετάλλευτα τετραγωνικά μέτρα που ήρθε η ώρα να αναδείξεις. Ενώ δε θα σου συνιστούσαμε να κρεμάσεις εκεί πίνακες και καθρέφτες, μπορείς να επέμβεις στο ταβάνι με οποιονδήποτε τρόπο θα έκανες σε έναν τοίχο. Επένδυσέ το με ταπετσαρία, βάψ’το σε μια ιδιαίτερη απόχρωση ή, γιατί όχι, δημιούργησε το δικό σου al fresco με έμπνευση από το παρελθόν.