ΣΠΙΤΙ

Μένεις μόνη για πρώτη φορά: 8 tips για να μην πελαγώσεις

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου, όταν σπουδάζεις εκτός της πόλης σου, όταν βρεις μια δουλειά που σου δίνει αρκετά χρήματα, όταν η κολλητή σου είδε ενοικιαστήριο στο τέλειο σπίτι στην πλατεία Καρύτση ή όταν θες απλά τον ολόδικό σου χώρο, που αποφασίζεις να αφήσεις το πατρικό σου και να μείνεις μόνη σου.    

Το πλήρωμα του χρόνου που φέρνει την ουσιαστική και πιο αληθινή ενηλικίωση από αυτή της συμπλήρωσης των δεκαοκτώ χρόνων ζωής, είναι η βαρβάτη, σκληρή, αλλά και υπέροχη συνθήκη του να καταφέρεις πια να έχεις το δικό σου σπίτι.

Είτε αποφασίσεις να μείνεις μόνη σου, είτε με την κολλητή σου, είτε με τον σύντροφο στα μάτια του οποίου είδες το άλλο σου μισό (βάλε γυαλιά), ο παρονομαστής είναι κοινός και όσο απελευθερωτικός, άλλο τόσο τρομακτικός και χαωτικός: δεν είναι εκεί οι γονείς σου για ό,τι χρειαστείς. Δηλαδή εκεί είναι, αλλά όχι στο δίπλα δωμάτιο. Τέλος τα “μαμά, νερό!” και “πού έβαλες το μαύρο μου φόρεμα;”. Θα σηκωθείς να βάλεις το νερό και θα θυμηθείς πού είναι το μαύρο φόρεμα χωρίς καμια βοήθεια. Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που συνεπάγεται του “μένω πρώτη φορά μόνη μου”. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε εισάγουν στην καθημερινότητα – πρόκληση του να μένεις μακριά από τον μπαμπά και τη μαμά και θα σου λύσουν τα χέρια στις δύσκολες στιγμές.

1. Έμφαση στην ασφάλεια

Το να παίρνεις στα χέρια σου την ανεξαρτησία σου, μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό στην αρχή. Είναι, λοιπόν, πολύ βασικό να μην φοβάσαι. Όχι φιλοσοφικά, “μην φοβάσαι για τη ζωή” και τέτοια, αλλά πρακτικά, να μην τρέμεις να φύγεις από το διαμέρισμά σου ή να κοιμηθείς μόνη σου το βράδυ. Έχε στο μυαλό σου να προσέξεις ώστε η εξώπορτα της πολυκατοικίας, αλλά και του σπιτιού σου να είναι ασφαλείας, ενώ χρειάζεται να δώσεις τη δέουσα σημασία στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα, ώστε να κλείνουν και να κλειδώνουν καλά. Εννοείται πως στην δυνατότητα επιλογής κατοικίας με συναγερμό, λέμε πάντα “ναι”.

2. Καλησπέρα υποχρεώσεις

Αν με ρωτήσεις, η εξόφληση λογαριασμών ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα για μένα μια γνώση που είχα στο ίδιο επίπεδο με το να μιλάω ρωσικά – αυτό δηλαδή της παντελούς άγνοιας. Η πιο δύσκολη – και ψυχολογικά γιατί δίνεις χρήματα – και πρακτικά γιατί πρέπει να περιμένεις σε ουρές και να χάνεις χρόνια απ’ τη ζωή σου – ευθύνη της ενηλικίωσης που έρχεται με το να μένεις μόνη σου, είναι αυτή της εξόφλησης λογαριασμών. Το tip που έχω εδώ για σένα, είναι το λατρεμένο INTERNET, αφού το να εξοφλείς online τους λογαριασμούς σου, όπως του νερού ας πούμε, γίνεται εύκολα, γρήγορα και με τις πυτζάμες σου. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ προσφέρει ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών, ενώ σύντομα θα επιστρέψει ανανεωμένο και το application της ΕΥΔΑΠ για να τα κάνεις όλα από το κινητό σου και να σου λύσει ακόμα περισσότερο τα χέρια.

 

3. Βάλε (λίγο) τάξη

Αν εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές είσαι κάποιο τέρας οργάνωσης, δεν απευθύνομαι σε σένα. Οι τσαπατσούλες φίλες όμως, που βρίσκουν στο χάος των ρούχων στην καρέκλα και της ακαταστασίας στο γραφείο, την όρεξη για ζωή και δημιουργία, πρέπει να χαλαρώσουν λίγο με την ακαταστασία. Τα καλά νέα είναι πως δε θα έχεις καμία μαμά να σου ζητάει να μαζέψεις. Τα κακά νέα είναι πως πρέπει να στο πει η συνείδησή σου, πριν να είναι αργά. Το να συμμαζεύεις και να καθαρίζεις μια φορά την εβδομάδα ας πούμε, είναι υποχρεωτικό. Για το καλό το δικό σου και των κοινωνικών επαφών σου, αφού κανένας δε θα θέλει να κάθεται πάνω σε άπλυτα εσώρουχα και τσαλακωμένα περιοδικά.

4. Ώρα για μια κάποια κοινωνικοποίηση

Δεν έχω ιδέα πώς λένε τους από κάτω ή τους δίπλα στο σπίτι μου κι αυτό γιατί δε χρειάστηκε ποτέ να μιλήσω μαζί τους. Στην περίπτωση όμως που μείνεις μόνη σου θα έρθεις σε επαφή και με γείτονες και με έναν άνθρωπο που λέγεται ιδιοκτήτης του σπιτιού σου. Η στοιχειώδης ευγένεια του “καλημέρα” ακόμα κι όταν δε θες να μιλήσεις σε άνθρωπο, είναι μια πρόκληση που πρέπει να αποδεχτείς και να νικήσεις απέναντι στον ακοινώνητο εαυτό σου. Επίσης, φρόντισε να μην ξεχνάς να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσής τους (sms, e-mail, επιστολή) για οτιδήποτε αφορά την υδροδότηση του μισθωμένου ακινήτου τους, όπως ας πούμε η ύπαρξη της ληξιπρόθεσμης οφειλής σου, μέσα από το site της ΕΥΔΑΠ. Το να σου χτυπάει τα κουδούνια ο ιδιοκτήτης επειδή χρωστάς, δεν είναι το είδος της κοινωνικοποίησης που θέλουμε.

5. Μάθε να βασίζεσαι στον εαυτό σου

Καθόλου πρακτική, αλλά σημαντικότατη συμβουλή αυτή. Ξεκινάς να ζεις με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος να σε βοηθήσει να αλλάξεις τη λάμπα στο μπάνιο, ούτε να ανέβει στο πατάρι για τα χειμωνιάτικα. Όσο πιο γρήγορα μάθεις να βασίζεσαι στον εαυτό σου και να μην εγκαταλείπεις κάθε προσπάθεια στην παραμικρή δυσκολία, τόσο πιο σύντομα θα έρθει και το συναίσθημα του “είμαι πραγματικά ανεξάρτητη”.

6. Αριθμοί SOS

Ένα σημειωματάριο με τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (γιατροί, υδραυλικός, εκείνη η θεία που ξεματιάζει καλύτερα απ’ όλες), είναι καλό να βρίσκεται σε ένα σημείο που να μπορείς να έχεις εύκολα πρόσβαση και να είναι πάντα εκεί ώστε να μην το χάνεις.

7. Σούπερ Μάρκετ

Έχεις συνηθίσει να ψωνίζεις κουτιά με δημητριακά για όλα τα γούστα, πολλά γάλατα, μακαρόνια, μπισκότα και λαχανικά και φρούτα για  μια ολόκληρη οικογένεια. Τώρα που το σχήμα αυτό έχει μειωθεί σε ένα μοναχικό και μόνο ανθρωπάκι – εσένα – πρέπει να προσαρμόσεις αντίστοιχα και τη λίστα του σούπερ μάρκετ, ώστε να ψωνίσεις μόνο όσα καταφέρνεις να καταναλώσεις πριν λήξουν ή χαλάσουν.

8. Διεύρυνε το πεδίο των γνώσεών σου

Θα χρειαστεί να μάθεις να μαγειρεύεις, να πλένεις, να σιδερώνεις. Θα χρειαστεί να αποστηθίσεις τη σημασία όλων αυτών των ακατανόητων συμβόλων που βρίσκονται πάνω στις οικιακές συσκευές και στα ταμπελάκια των ρούχων και σε βοηθούν να τα κρατήσεις “ζωντανά” για περισσότερο καιρό. Θα πρέπει να μάθεις πώς να αλλάζεις μια ασφάλεια και στα πόσα λεπτά είναι μελάτο ή σφιχτό το αυγό. (Αναρωτιέμαι αυτά ήταν στο μάθημα της οικιακής οικονομίας;)