TRAVEL

Explore Greece Vol. 2: Πόσο ωραία είσαι μωρέ Κρήτη!

Η Κρήτη είναι τεράστια και πανέμορφη. Και κανένα μέρος της δεν είναι ίδιο με το άλλο. Και έχει τόσα, μα τόσα μυστικά να εξερευνήσεις. Αυτήν επέλεξε το Explore Greece. Τρεις στάσεις. Πέντε κορυφαίοι bartenders. Signature κοκτέιλ με METAXA 12 αστέρων, εμπνευσμένα από τα αρώματα της Κρήτης. Μια ιδιαίτερη εμπειρία.

Από τη Μίνα Μπιράκου

Το ταξίδι ξεκίνησε σε ένα από τα σημεία του νησιού που, προσωπικά, δεν ήξερα καλά. Με τον ήλιο να καίει ανελέητα προσγειωθήκαμε στο Ηράκλειο και απευθείας επιβιβαστήκαμε σε αυτοκίνητα με κατεύθυνση το Βαθύ Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα το πραγματικά μαγικό Daios Cove.

Η θέα από τη ρεσεψιόν κάτω στην πισίνα και τον όρμο με αραγμένο το πανέμορφο ιστιοπλοϊκό του Explore Greece ήταν ένα splash δροσιάς μέσα στο μυαλό. Με σπάνια νηνεμία για το σημείο, η θάλασσα ήταν αρυτίδιαστη κι εμείς πανέτοιμοι για την πρώτη βουτιά (ΟΚ, σταμάτησα και λίγο στην ελληνική ταβέρνα του ξενοδοχείου για ένα ριζότο γεμιστών γιατί δεν είχα καμία ελπίδα να του αντισταθώ).

Με SUP φτάσαμε μερικοί μέχρι το ιστιοπλοϊκό και ανεβήκαμε για μια πρώτη γνωριμία με τους star bartenders που είχαν ήδη φτάσει (έτρωγαν μουσακά και πολύ τους άρεσε) και ξεκουραζόντουσαν πριν το ατμοσφαιρικό κοκτέιλ πάρτι πάνω στην παραλία του Daios Cove, με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Και πίστεψέ με, το Peaches και το Greek Meli, τα δυο κοκτέιλ με την υπογραφή του Philip Bischoff (head bartender του δεύτερου καλύτερου μπαρ στον κόσμο, του Manhattan στη Σιγκαπούρη) ήταν ιδανικοί παρτενέρ μια βραδιάς με πατούσες στην άμμο, έναν πορτοκαλί ήλιο να δύει βάζοντας φωτιά στη θάλασσα και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που έριξαν αργά το βράδυ από το ιστιοπλοϊκό και φώτισαν τον κρητικό ουρανό. 

 

 

Το επόμενο πρωί -εννοείται μετά από μια ακόμα βουτιά- η εξερεύνηση ανηφόρισε στην καλά κρυμμένη βιολογική φάρμα του (φανταστικού) εστιατορίου Peskesi. Η απόλυτη ησυχία, η σχεδόν μυστικιστική ατμόσφαιρα, ο αέρας αρωματισμένος με τα βότανα της κρητικής γης (το πόσο ευωδιάζει το θυμάρι δεν μπορώ να το ξεπεράσω ποτέ), ήταν το τέλειο background για το masterclass που παρέθεσαν οι Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης.

 

Μετά το masterclass, οι 50 top bartenders από όλο τον κόσμο που το παρακολούθησαν, έζησαν ένα αληθινό κρητικό γλέντι με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, τον γνωστό (και όχι μόνο στην Κρήτη, λίγες μέρες μετά βρέθηκε στο KΠΣΙΝ μαζί με τον Αντώνη Φωνιαδάκη) βιολάρη Αντώνη Μαρτσάκη να συναγωνίζεται τα τζιτζίκια και κρητική -αξεπέραστη -κουζίνα (ναι, είχε και αντικρυστό). Τα Metaxa κοκτέιλ του γλεντιού -Cretan el Draque και Cretan Mule- με την υπογραφή του The Clumsies Team είχαν ξεκάθαρα άρωμα Κρήτης.

 

Τελική στάση του Explore Greece, τα παντοτινά αγαπημένα Χανιά. Στο γραφικό Café Boheme οι Shingo Gokan (από το Speak Low στη Σαγκάη και 20 καλύτερο μπαρ στον κόσμο)  και Jillian Vose (από το νεοϋορκέζικο Dead Rabbit -16ο καλύτερο μπαρ στον κόσμο) παρουσίασαν τις δικές τους δημιουργίες με METAXA 12 αστέρων. Ξεχώρισαν το Cretan Spirit του Gokan (που έμοιαζε να έχει φυλακίσει σε ένα ποτήρι όλα τα αρώματα της Κρήτης) και το συγκινητικό Voyage of Themistocles της Vose, μια αφιέρωση στον παππού της που έφυγε από την Ελλάδα για την Αμερική το 1914 με το ομώνυμο πλοίο.

 

Συμπέρασμα (που μου συμβαίνει μετά από κάθε ταξίδι). Κάθε σημείο του πλανήτη, όσες φορές και να το επισκεφτείς, μπορείς κάθε φορά να ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο, ανάλογα με την οπτική και το focus κάθε ταξιδιού. Η εξερεύνηση της Κρήτης μαζί με το METAXA και τους The Clumsies μου πρόσθεσε στη λίστα μου με όσα αγαπάω σε αυτό το νησί τα βότανα και τις μυρωδιές του, και μάλιστα ενσωματωμένα σε μια πιο urban συνήθεια, όπως τα κοκτέιλ.