TRAVEL

8 προορισμοί κοντά στην Αθήνα για το ΣΚ (για να ξεφύγεις ακόμη κι αν δεν πας διακοπές)

123RF

Το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ και το μυαλό σου ταξιδεύει στα ελληνικά νησάκια με τις υπέροχες παραλίες τους και την πεντανόστιμη κουζίνα τους. Δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων/οικονομικών/ασυνεννόητων φίλων δεν κατάφερες να φύγεις μακριά από την πόλη και να απολαύσεις πολυήμερες διακοπές. Αν η ψυχολογία σου δεν είναι και στα καλύτερά της και τα έχεις βάψει μαύρα, εμείς είμαστε εδώ.

Η λύση ακούει στο όνομα σαββατοκύριακα. Ακόμη κι αν έχεις ξεμείνει στην Αθήνα τις καθημερινές, έχε κατά νου πως τα σαββατοκύριακά σου μπορείς να τα εκμεταλλευθείς για να αποδράσεις σε κοντινά μέρη που θα σε αναζωογονήσουν. Στην περίπτωση των weekends τα έξοδα είναι λιγότερα, όμως πίστεψέ μας θα καταφέρεις να ξεκουραστείς και να αλλάξεις παραστάσεις. Δύο-τρία φορέματα, δύο μαγιό, τις σαγιονάρες σου, το καπέλο σου, τα γυαλιά σου και είσαι έτοιμη. Ουπς, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου τα αντηλιακά σου. Δεν είναι να παίζεις με τον ήλιο. Σίγουρα έχεις διαβάσει/ακούσει για τις υπεριώδεις ακτίνες του που βλάπτουν σοβαρά την επιδερμίδα σου. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να επιλέξεις το κατάλληλο για την επιδερμίδα σου αντηλιακό και να μην ξεχνάς να το ανανεώνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η σειρά ”protect and moisture” της NIVEA SUN είναι διαθέσιμη σε όλους τους δείκτες αντηλιακής προστασίας, από 10 έως 50+, ώστε να βρεις το αντηλιακό που είναι κατάλληλο για τον δικό σου τύπο επιδερμίδας. Εμείς τη δοκιμάσαμε και μείναμε απολύτως ικανοποιημένες. Αν, δε, είσαι και ευαισθητοποιημένη με το περιβάλλον, η σειρά αυτή θα γίνει η αγαπημένη σου μιας και τα αντηλιακά της δεν περιέχουν τα φίλτρα octinoxate και oxybenzone, τα οποία είναι ύποπτα για τον αποχρωματισμό και τη λεύκανση των κοραλλιών.   

  Ladylike/Αγγελική Καλαμαρά

Ώρα, λοιπόν, να ρίξεις μια ματιά στους κοντινούς προορισμούς που συγκεντρώσαμε για εσένα κι έπειτα πάρε τις αποφάσεις σου.

#1: ΠΟΡΟΣ

 

Τον επισκέφτηκα του Αγίου Πνεύματος για πρώτη φορά και παρόλο που αρχικά ήμουν διστακτική με την επιλογή μας, με άφησε απολύτως ικανοποιημένη. Στο όμορφο νησάκι του Αργοσαρωνικού μπορείς να φτάσεις σε μόλις 1 ώρα με το δελφίνι ή σε 2 ώρες και κάτι με το συμβατικό πλοίο ή με το αυτοκίνητό σου. Θα παρκάρεις στο λιμάνι του Γαλατά και θα περάσεις απέναντι με τo ferry boat. Πολύ οικονομική λύση, ειδικά αν πάτε παρέα και μοιραστείτε τα έξοδα της βενζίνης. Στον Πόρο, λοιπόν, θα έχεις την ευκαιρία να κολυμπήσεις σε ωραιότατες θάλασσες όπως είναι οι εξής: Το Λιμανάκι της Αγάπης, το Μεγάλο Νεώριο, το Ασκέλι. Δική μου αγαπημένη ο Ρώσικος Ναύσταθμος. Αν σου αρέσει το κολύμπι και αντέχεις, δοκίμασε να φτάσεις μέχρι το νησάκι Δασκαλιό. Το απόγευμα θα κάνεις τη βόλτα σου στη μικροσκοπική Χώρα, το λιμάνι του νησιού. Εκεί θα χαζέψεις τα στενά δρομάκια και τα λιτά νεοκλασικά κτήρια. Μην ξεχάσεις να περπατήσεις στις παλιές γειτονιές, στη μικρή πλατεία δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το παλιό υδραγωγείο και το Ρολόι. Για καλό φαγητό να επιλέξεις το «Απάγκιο». Θα το βρεις στον παραλιακό δρόμο, στην περιοχή της Πούντας. Τόσο τα θαλασσινά, όσο και τα κρεατικά του ήταν πεντανόστιμα. Για καλό κρέας, πέρνα από την πιο ονομαστή χασαποταβέρνα του Πόρου με τη συγκλονιστική θέα, τον Δημήτρη. Κρέατα θηρία (και πεντανόστιμα) θα προσγειωθούν στο τραπέζι σου.

#2: ΣΠΕΤΣΕΣ

 

Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική με τις Σπέτσες, μιας και εκεί έχω περάσει από τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής μου. Πέραν των δικών μου αδυναμιών όμως, είναι γεγονός πως οι Σπέτσες αποτελούν έναν κοντινό προορισμό για να περάσεις ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο, είτε με τον σύντροφό σου, είτε με την παρέα σου. Εξάλλου οι Σπέτσες έχουν πάρα πολλές επιλογές τόσο για φαγητό, όσο και για ποτό. Στο κέντρο της θα βολτάρεις χαζεύοντας τις δεκάδες πολύχρωμες πόρτες των αρχοντικών σπιτιών των Σπετσιωτών. Μην ξεχάσεις να πάρεις παγωτό μηχανής από το Il Posto και να απολαύσεις τη βόλτα σου από την Ντάπια προς το Παλιό Λιμάνι. Ιδανική ώρα; Φυσικά το ηλιοβασίλεμα. Τις βουτιές σου μπορείς να τις ρίξεις στον Άγιο Μάμα, την Αγία Μαρίνα, τους Αγίους Αναργύρους, τον Βρέλλο, τη Ζωγεριά και φυσικά στο Καΐκι Beach Club που είναι η πιο κοντινή στο κέντρο οργανωμένη παραλία. Μετά το μπάνιο σου, κάνε στάση στο εστιατόριο Ακρογιάλι όπου θα απολαύσεις ολόφρεσκα θαλασσινά. Παράγγειλε τα τηγανιτά κολοκυθάκια του και θα με θυμηθείς. Κόλαση.

#3: ΑΙΓΙΝΑ

 

Μένουμε Αργοσαρωνικό κι αν ο Πόρος και οι Σπέτσες δεν σε έπεισαν, θα σε πάω στην Αίγινα. Σε μιάμιση ωρίτσα με το καράβι και σε μόλις 35 λεπτά με το δελφίνι, μπορείς να βρεθείς στην όμορφη Αίγινα που καλύπτει όλα τα γούστα. Επιχείρηση παραλίες: αν προτιμάς τις οργανωμένες, τότε οι αμμουδιές της Αιγινήτισσας , της Αγίας Μαρίνας και του Μαραθώνα είναι ιδανικές για εσένα. Αν πάλι θέλεις την ηρεμία σου, τότε προτίμησε το Κλειδί ή αλλιώς Κλήμα. Μετά τις βουτιές σου, μην παραλείψεις να επισκεφτείς τον Ναό της Αφαίας, που βρίσκεται 15χλμ. μακριά από το κέντρο. Χτισμένος πάνω σε λόφο και περιτριγυρισμένος από πεύκα, είναι σίγουρο πως θα σε μαγέψει. Μην ξεχάσεις να εφαρμόσεις το NIVEA SUN αντηλιακό σου για να μπορέσεις να περιηγηθείς με ασφάλεια στον ήλιο, χωρίς φόβο για εγκαύματα και ερεθισμούς. Αργά το απόγευμα κάνε τη βόλτα σου στην πόλη για να φωτογραφίσεις τα όμορφα νεοκλασσικά κτήρια. Μη φύγεις από το νησί αν δεν αγοράσεις φιστίκια Αιγίνης και φυσικά το πεντανόστιμο φυστικοβούτυρο από φιστίκια Αιγίνης. Για φρέσκα θαλασσινά πέρνα βόλτα από την ιστορική ταβέρνα «Ο Νώντας» ή από τον «Σκοτάδη». Για ελληνική δημιουργική κουζίνα προτίμησε το κουκλίστικο «Κάππος έτσι».

  Ladylike/Αγγελική Καλαμαρά

#4: ΤΖΙΑ

 

Ποιος είπε ότι μόνο ο Αργοσαρωνικός είναι κοντά στην Αθήνα; Η Τζιά (ή αλλιώς Κέα) είναι το πιο κοντινό κυκλαδίτικο νησί, μιας και απέχει μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου. Στο όμορφο αυτό νησάκι θα περάσεις ένα ποιοτικό διήμερο. Είναι αρκετά μεγάλο, επομένως φρόντισε να έχεις μεταφορικό μέσο για να μπορέσεις να επισκεφτείς τις παραλίες. Αγαπημένες; Τα Ξύλα, το Σπαθί, οι Πίσσες, ο Οτζιάς, ο Κούνδουρος και το Γιαλισκάρι. Αξίζει να περπατήσεις μία και δύο φορές στα ανηφορικά δρομάκια της Χώρας που ονομάζεται Ιουλίδα. Θα χαζέψεις τα φανταστικά αρχοντικά τριγύρω σου, θα φωτογραφίσεις τον Λέοντα (το σκαλισμένο λιοντάρι πάνω στον τζιώτικο βράχο, στην πάνω μεριά της πόλης) και θα θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα. Αν είσαι λάτρης της θέας, επισκέψου το Μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής. Η μονή είναι κτισμένη σε έναν απόκρημνο βράχο και βλέπει προς Άνδρο. Για μαμαδίστικα πιάτα προτίμησε το «Στέκι» στην Ιουλίδα. Στα ατού του το κουνέλι μπίρας, το λεμονάτο κατσικάκι και ο κοκκινιστός κόκορας. Για brunch και τέλεια θέα πέρνα από το Kea Village.

#5: ΚΥΘΝΟΣ

 

3 ώρες μακριά με συμβατικό πλοίο, μόνο μιάμιση ώρα με ταχύπλοο από τον Πειραιά και σε 2 ώρες από το Λαύριο βρίσκεται η Κύθνος, το όμορφο νησάκι των Κυκλάδων που αγαπούν εξίσου παρέες, ζευγάρια και οικογένειες. Στον Μέριχα, το λιμάνι θα μπορέσεις να κάνεις βόλτες, να δοκιμάσεις τοπικές λιχουδιές και να πιεις το ποτό σε ένα από τα μπαράκια. Απόλαυσε τις βόλτες σου στη Μεσαριά, τη Χώρα του νησιού με τα ασβεστωμένα σοκάκια, τα κουκλίστικα σπιτάκια και τα μπαλκονάκια γεμάτα λουλούδια και φυσικά στο γραφικό χωριουδάκι τη Δρυοπίδα, με τα περίπλοκα σοκάκια της και τις χαρακτηριστικές κεραμοσκεπές της. Αξίζει να δεις το σπήλαιο Καταφύκι με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες του. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς και έναν από τους ομορφότερους παραθαλάσσιους οικισμούς του νησιού, αυτόν της Παναγίας της Κανάλας, με τα μαγαζάκια πάνω στο κύμα. Η νονά μου που έχει εξοχικό στο νησί επιλέγει για φαγητό τα εξής μαγαζιά: την Ψιψίνα και το Στέκι του Ντέτζη στη Χώρα, την Κατερίνα στα Λουτρά, το Οstria στο λιμάνι του Μέριχα και τον Μήλα στον Άγιο Δημήτριο. Από παραλίες, προτίμησε αυτή της Επισκοπής, της Απόκρουσης, των Λουτρών, των Ποταμιών και της Νάουσας. Φυσικά μη φύγεις από το νησί αν δε φωτογραφίσεις την παραλία Κολώνα, το πιο πολυφωτογραφημένο spot του νησιού με την αμμουδερή λωρίδα που συνδέει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά.

#6: ΝΑΥΠΛΙΟ

 

Από τους πιο κοντινούς και αγαπημένους προορισμούς, το Ναύπλιο καλύπτει όλα τα γούστα. Είτε θέλεις να χαλαρώσεις, είτε να βγεις και να διασκεδάσεις μέχρι το πρωί, το Ναύπλιο δε θα σε απογοητεύσει. Φόρα άνετα σανδάλια και ξεκίνα τις βόλτες σου στην παλιά πόλη. Τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα νεοκλασικά σπίτια, οι βουκαμβίλιες θα σου τραβήξουν το βλέμμα και το κλικ της φωτογραφικής σου μηχανής. Πήγαινε για χαλαρό περπάτημα ή ποδηλατάδα στην Αρβανιτιά και φτάσε μέχρι την Καραθώνα. Χάζεψε τη συγκλονιστική θέα από το Παλαμήδι και μη φύγεις αν δε δοκιμάσεις τα λαχταριστά παγωτά του Κουστένη. Αν λατρεύεις τα σουβλάκια, θα σου πρότεινα να οδηγήσεις μέχρι το χωριό Νέα Κίο, για να δοκιμάσεις τα επικά σουβλάκια στο Σμυρνέικο του Φάνη. Θα γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Η sauce του είναι αξεπέραστη. Αν θέλεις να δροσιστείς, τότε πήγαινε να ρίξεις τη βουτιά σου στην παραλία της Αρβανιτιάς ή της Καραθώνας.

#7: ΚΥΜΗ

 

Ώρα να μεταφερθούμε στην Εύβοια και την Κύμη. Σε περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο θα φτάσεις στην όμορφη αυτή κωμόπολη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Οι ντόπιοι την αποκαλούν «Μπαλκόνι του Αιγαίου» και όχι άδικα, μιας και η θέα της είναι φανταστική. Για την τέλεια λήψη πέρνα από την στροφή του Γιαννάκη, από όπου θα μπορέσεις να χαζέψεις μέχρι και τη Σκύρο (αν φυσικά ο καιρός το επιτρέπει). Αγαπημένη παραλία τα Θαψά με τα γαλαζοπράσινα νερά της. Είναι μαγικό να κολυμπάς δίπλα στην πλαγιά του βουνού που τελειώνει ακριβώς πάνω ή καλύτερα μέσα στη θάλασσα και στο Αιγαίο πέλαγος. Υπέροχες βουτιές θα ρίξεις και στις εξής παραλίες: στο Τσίλαρο, το Σουτσίνι, το Στόμιο και τον Άγιο Γεώργιο. Στην πλατεία της Κύμης θα πιεις το καφεδάκι σου και θα απολαύσεις το αεράκι, ακόμα και με καύσωνα, κάτω από τη φλαμουριά. Για ψάρι και θαλασσινά προτίμησε τα μαγαζιά της Πλατάνας, ενώ για καλό κρέας και αξέχαστο τηγανόψωμο πέρνα από το μαγαζί «Φυγούλι». Θα τρως και θα έχεις θέα το λιμάνι. Τι άλλο θέλεις; Τέλος, μην ξεχάσεις να βολτάρεις στα χωριά του Πύργου, της Ενορίας και των Ταξιαρχών.

#8: ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ

 

Για εσένα που καλοκαίρι δε σημαίνει απαραίτητα θάλασσα, θα σου πρότεινα να επισκεφτείς την πανέμορφη Λίμνη Τσιβλού. Αν αγαπάς τη φύση, τα βουνά, το πράσινο, την πεζοπορία, την κωπηλασία, το ποδήλατο, τότε εδώ είναι ο παράδεισός σου. Σε περίπου 2μιση ώρες από την Αθήνα, θα βρεθείς σε αυτό το καταπράσινο τοπίο που θα σε κάνει να ξεχάσεις το άγχος και τις υποχρεώσεις της εβδομάδας. Το τοπίο είναι μοναδικό, μιας και το πυκνό πευκοδάσος ξεκινά από τις κορφές και φτάνει μέχρι τα νερά της λίμνης. Αν είσαι λάτρης των δροσερών νερών, τότε μη διστάσεις να κάνεις τη βουτιά σου. Για τη διαμονή σου μπορείς να επιλέξεις το χωριό Ζαρούχλα που απέχει 11 χλμ. από τη λίμνη. Μη φύγεις αν δε δοκιμάσεις παϊδάκια στα κάρβουνα, κόκορα με μακαρονάκι και φυσικά τα ονομαστά φασόλια της Ζαρούχλας.