TRAVEL

10 λόγοι για να πας Βαρκελώνη αυτό το καλοκαίρι

Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω! Θέλω να γράψω όχι δέκα αλλά τουλάχιστον 30 λόγους για να επισκεφθεί κανείς τη Βαρκελώνη. Ότι την αγαπώ πολύ το ήξερες, ότι την έχω επισκεφθεί πάνω από 5 φορές όσο έκανα το erasmus μου σε μια μικρή πόλη εκεί κοντά ίσως και να μην το ήξερες αλλά το ότι την επισκέφθηκα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια και την ξαναερωτεύτηκα, σ' το είπα;

Από τη Μαρία Κόφου

Η Βαρκελώνη από το 1995 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της, έγινε η ιδανική πόλη για να ζει κανείς. Τα κτίριά της, οι δρόμοι της, η ποιότητα ζωής της όλα άλλαξαν, εξελίχθηκαν και παρόλο που πέρασε κάποια “κρίσιμα” χρόνια, έχει καταφέρει να είναι μια από τις πιο πολύχρωμες, αισιόδοξες, δημιουργικές και νεανικές πόλεις της Ευρώπης.

Βρέθηκα λοιπόν εκεί πριν λίγες εβδομάδες και για ακόμα μία φορά συνειδητοποίησα πόσο πολύ αγαπώ την πόλη αυτή και γιατί θέλω να επιστρέφω. Ξανά και ξανά.

La Sagrada Familia

 

Ναι, θα μου πεις αναμενόμενο. H La Sagrada Familia του Gaudi είναι από τα πρώτα πράγματα που θα δει έτσι και αλλιώς ο επισκέπτης όταν φτάνει στη Βαρκελώνη!Η τεράστια αυτή Βασιλική άρχισε να χτίζεται το 1882, ενώ ένα χρόνο αργότερα την ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Gaudi του οποίου η φράση ” ο πελάτης μου δε βιάζεται” (όπου πελάτης βάλε Θεός), ήταν πραγματικά εύστοχη, καθώς περίπου 130 χρόνια μετά, η συγκεκριμένη εκκλησία είναι ακόμα υπό κατασκευή και μάλιστα χωρίς καμία βιασύνη.

 

Έχοντας ήδη επισκεφθεί τη La Sagrada Familia, είχα την περιέργεια να δω την εξέλιξή της μετά από 10 χρόνια που επέστρεψα και πάλι στη Βαρκελώνη. Μπήκα που λες και πάλι μέσα στην εκκλησία και ομολογώ ότι το θέαμα ήταν εκπληκτικό. Θυμόμουν όλες εκείνες τις σκαλωσιές στο εσωτερικό της και τώρα είναι σχεδόν έτοιμη. Μένουν βέβαια ακόμα 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί και το εξωτερικό της αλλά ήδη η διαφορά είναι πολύ μεγάλη! Ο ουρανός είναι πραγματικά καταπληκτικός, νομίζεις ότι περπατάς μέσα σε ένα δάσος και οι ακτίνες που μπαίνουν από τα χρωματιστά βιτρό δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της Sagrada Familia.

Πάρε το χρόνο σου, κάθισε σε  κάποιο μαρμάρινο παγκάκι της για να επεξεργαστείς τα παιχνιδίσματα του φωτός και αφού βγεις και πάλι έξω, κατευθύνσου προς το παρκάκι Placa de Gaudi για να βγάλει φωτογραφίες με θέα τη λιμνούλα και στο βάθος την εκκλησία.

La casa Vicens

 

Να και κάτι που σίγουρα δε θα έχεις προλάβει να δεις, καθώς το συγκεκριμένο σπίτι άνοιξε τις πόρτες του και παραδόθηκε στο κοινό μόλις λίγους μήνες πριν. Είναι το πρώτο σπίτι που σχεδίασε και διακόσμησε ο αγαπημένος της Βαρκελώνης, Antoni Gaudi. Βρίσκεται στη γειτονιά Gracia στη διεύθυνση Carrer de les Carolines, 24. Αν βέβαια δεν έχεις επισκεφθεί ακόμα κανένα από τα πιο γνωστά κτήρια που έχει “αγγίξει” με το ταλέντο του, τότε ξεκίνα από το Casa Batllo. Προετοιμάσου όμως γιατί κάθε οίκημα για να μπεις, έχει είσοδο σχεδόν 20 ευρώ.! Άουτς!

 

Θέα από το Bunkers de Carmel

Αν είσαι στην πόλη μόλις για τρεις ημέρες, άσε το βουνό Tibidabo και το “πολυφορεμένο” Montjuïc και απόλαυσε τη θέα στην πόλη από το Bunkers de Carmel στο λόφοTuró, μια παλιά στρατιωτική βάση, εγκαταλελειμμένη εδώ και χρόνια που το τελευταίο διάστημα έχει γίνει hotspot του instagram. Προσπάθησε να πας πολύ πρωί γιατί εγώ πήγα μεσημέρι και έσκασα από τη ζέστη. Ωραία εναλλακτική είναι και το απόγευμα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Απλά τότε θα βρεις και αρκετό κόσμο.

 

Τιπ για λίγους: Πριν ανεβείτε την τελευταία σκάλα που θα σας οδηγήσει σιγά σιγά προς την εγκαταλελειμμένη βάση, κάντε δεξιά στο Parc del Guinardó και καθίστε να απολαύσετε από εκεί τη θέα στην πόλη. Το μέρος είναι καταπράσινο και γεμάτο δέντρα, εντελώς το αντίθετο από την “τσιμεντίλα” που θα βρείτε στο Bunkers de Carmel (διεύθυνση  πάρκου Calle Garriga i Roca, 1-13).

 (Συγκοινωνία: Λεωφορείο V17 ή μετρό L4 στάση Alfons X ή L5 El Carmel )

 

Τα γκράφιτι στην περιοχή Gracia

 

Αν ξέρεις την τρέλα μου με τα γκράφιτι τότε γνωρίζεις πολύ καλά πως σε κάθε πόλη που πηγαίνω, ψάχνω να βρω  τα πιο όμορφα graffiti της. Η Βαρκελώνη εννοείται πως έχει πολλά και μάλιστα διάσπαρτα σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Παρόλα αυτά, μου είχαν πει πως τα πιο όμορφα γκράφιτι θα τα βρω στη γειτονιά Gracia, στην “μποέμικη γειτονιά” της Βαρκελώνης. Και ναι, είχαν δίκιο! Περιπλανήσου χωρίς χάρτη και κοίτα κυρίως ψηλά ;)!

Το μαγαζί La Nena

 

Αυτό το μαγαζάκι βρίσκεται στην παραπάνω γειτονιά (Gracia) και ειλικρινά αξίζει τόσο μα τόσο πολύ να το επισκεφθείς! Εδώ δε θα βρεις αλκοόλ ούτε τεράστια ποικιλία φαγητών, αλλά όσα βρεις φτιάχνονται καθημερινά με τα καλύτερα προϊόντα, είναι και για vegeterians και ό,τι πρέπει για το μεσημέρι που θέλεις μεν να φας αλλά όχι να βαρύνεις και να μη μπορείς να συνεχίσεις την περιπλάνηση. Εδώ θα βρεις και την καλύτερη σοκολάτα ρόφημα της Βαρκελώνης.

Πρωινό και brunch στο Satan’s coffee corner

 

Πολύ κοντά στον καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης… η γωνιά του Σατανά είναι το νέο στέκι των κατοίκων της Βαρκελώνης. Εντελώς industrial, απλό και μοντέρνο σερβίρει πολύ καλό καφέ και καλό πρωινό. Μην περιμένεις όμως τεράστια ποικιλία.

Espai Mescladís για μεσημεριανό και καφέ

 

Αυτό το μέρος είναι από μόνο του μια ιστορία να σου διηγηθώ. Βρίσκεται στην περιοχή el Born (η αγαπημένη μου) και οι υπάλληλοί του είναι όλοι πρόσφυγες και μετανάστες. Με το χαμόγελο στα χείλη και με μια ευγένεια -που προσωπικά δεν βρήκα σε άλλο μέρος της Βαρκελώνης – θα σου σερβίρουν πεντανόστιμο φαγητό, καλό καφέ και πολύ ωραία ποτά! Το hummus τους τα σπάει!

Palau de la Musica Catalana

 

Το είχα αγνοήσει όλες τις προηγούμενες φορές γιατί θεωρούσα πως ήταν πολύ ακριβή η είσοδος όσο όμορφο και να ήταν το εσωτερικό του. Αυτή τη φορά, ο φίλος που με συνόδευε είχε την έξυπνη ιδέα να παρακολουθήσουμε όπερα. Έτσι με ένα εισιτήριο είχαμε το δικαίωμα να μπούμε μία ώρα πριν την παράσταση και να περιπλανηθούμε στο εσωτερικό του Palau και μετά να παρακολουθήσουμε και την όπερα της επιλογής μας, τη La Traviata,  στον μαγικό αυτό χώρο.

Στενάκια

 

Στην περιοχή Vila de Gracia, κοντά στην πλατεία Del Sol  Carred de Sant Pere κρύβεται όλη η μαγεία της πόλης. Ακόμα δε μπορώ να πιστέψω ότι έχω επισκεφθεί την πόλη πάνω από 5 φορές και μόλις τώρα ανακάλυψα γειτονιές και δρομάκια που ενώ είναι πολύ κοντά στη Las Ramblas, ένιωσα πως ήμουν ο μόνος τουρίστας εκεί!

Μπαρ και speak easy μαγαζάκια

 

Εντάξει! Η καλύτερη νυχτερινή ζωή βρίσκεται κυρίως στη γειτονιά El Born αλλά μικρά κρυμμένα μαγαζάκια θα βρεις και στο Barri Gotic. Ξεκίνησε όμως τη βόλτα σου από τη Barceloneta και συνέχισε μετά προς τα επάνω! Ειλικρινά, εγώ έπαθα πλάκα με την τεράστια γκάμα επιλογών! Ήμουν κάθε βράδυ έξω!

Rebelot για τάπας και μπύρα και Bar Ke σχεδόν δίπλα για να συνεχίσεις με δροσερή σαγκρία και πιο δυνατό αλκοόλ και τα δύο στην Plaça Poeta Bosca στη Barceloneta (Metro Barceloneta). Στην περιοχή El Born αγάπησα το speak easy bar Paradiso/Pastrami Bar και το Numero Nueve ενώ ελάχιστα βήματα από τα 2 αυτά μπαρ αγάπησα το Passeig del Born, κάτι σαν πλατεία όπου μαζεύονται οι ντόπιοι και γεμίζουν όλα τα μαγαζάκια και τα μπαρ της γειτονιάς αυτής. Λίγο πιο πάνω θα βρεις το βραβευμένο Dr. Stravinski. Αν είσαι τυχερός και δεν χρειαστεί να περιμένεις έξω καθώς συνήθως είναι γεμάτο, μπες και δοκίμασε τα καταπληκτικά κοκτέιλ του. Για κάτι πιο χαλαρό και alternative πήγαινε στο underground μαγαζάκι Nevermind.

Ελάχιστα μέτρα πίσω από τη Boqueria στη Las Ramblas, στο δρόμο Carrer de Notariat βρίσκεται ένα μπαρ- κάβα με φοβερή ποικιλία μπυρών αλλά και ντόπιου βερμούτ, το όνομα του μαγαζιού Notariat No1.

Street art από κουτάκια πορτοκαλάδας

 

Κάτι σαν κρυμμένος θησαυρός στις γωνιές των δρόμων της γειτονιάς El Born. Δεν είναι γνωστό το όνομα των καλλιτεχνών, ξέρουμε μόνο ότι είναι ένα ζευγάρι. Κυκλοφορούν και γεμίζουν την πόλη με φράσεις τραγουδιών ή ποιημάτων χρωματίζοντας χρησιμοποιημένα κουτάκια από πορτακαλάδα fanta. Ψάξτα μέσα στην πόλη. Έχουν να σου πουν κάτι…

Για περισσότερα ταξιδιάρικα ποστ μπες στο tstories.gr