TRAVEL

Βενετία: Αυτά είναι τα ωραιότερα μπαρ για να απολαύσεις ένα aperitivo

Ωραίες οι ταινίες και οι σταρς, αλλά στη Βενετία το μεγαλύτερο must είναι το να επισκέπτεσαι ένα από τα πολλά aperitivo bars της πόλης την ώρα που η μέρα σβήνει. Μικρά μπαράκια υποδέχονται καθημερινά θαμώνες, τουρίστες και ντόπιους, προσφέροντας το πιο διάσημο aperitivo της πόλης, το Aperol Spritz, μαζί με φαγητό στη μορφή μικρών γευστικών μπουκιών που προσφέρονται συνοδευτικά.

Πρόκειται για το ιταλικό happy hour! Κι αν και, πάντα, καταναλώνουμε υπεύθυνα, αυτές οι δροσιστικές διαδρομές της Βενετίας, το “bacaro” όπως ονομάζεται, έχει τελικά κάτι το μοναδικά βενετσιάνικο ως εμπειρία. Ανάμεσα στα πλήθη, πάντα θα μπορείς να διακρίνεις παρέες που στέκονται πάνω από τα συνοδευτικά με ένα Aperol Spritz στο χέρι, τιμώντας την ώρα του aperitivo όπως πρέπει.

Εμείς βρεθήκαμε στη Βενετία για ένα ακόμα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και ξετρυπώσαμε μερικά από τα πιο ξεχωριστά aperitivo bars της πόλης.

Bacaro Risorto

To κατεξοχήν μπαράκι από το οποίο ξεκινά, ή έστω από το οποίο περνά ή καταλήγει, κάθε σοβαρό “bacarο”. Το ίδιο το μαγαζί είναι απείρως μικρό σαν χώρος, αλλά παραγγέλνεις το aperitivo σου και στέκεσαι έξω μαζί με πλήθος κόσμου- συνήθως μαζεύει πλήθος, και μπορείς να δεις παρέες απλώς να συζητάνε και να γελάνε κρατώντας το aperitivo τους στη γωνία του δρόμου.

Paradiso Perduto

Στον δρόμο Fondamenta della Misericordi θα βρεις μια σειρά από μικρά μπαράκια στα οποία μπορείς να κάτσεις έχοντας δίπλα σου ένα όμορφο βενετσιάνικο κανάλι για να σου ανοίγει διαρκώς την όρεξη. Το πιο ωραίο από αυτά είναι το τζαζ μπαρ Paradiso Perduto που προσφέρει cicchetti με ειδίκευση στα θαλασσινά, τα οποία ταιριάζουν τέλεια με το Aperol Spritz σου το οποίο απολαμβάνεις ρεμβάζοντας στο νερό. Δηλαδή αν δεν σε πείθει η παραπάνω φωτό για το γενικό κλίμα, τι να πούμε κι εμείς.

Al Bottegon

Αυτό παίζει πολύ με tapas, με cicchetti δηλαδή, και το διευθύνει εδώ και τρεις γενιές η ίδια οικογένεια. Ψοφάνε οι Iταλοί για κάτι τέτοια ωραία παραδοσιακά. Είναι ό,τι πρέπει για μια πιο μπάτζετ αλλά εξίσου αγαπητή επιλογή, που προσφέρει aperitivo για να το πιεις με θέα τα κανάλια της πόλης.

Το Ιστιοπλοϊκό του Παζολίνι

Περνάμε λίγο απέναντι, στο Λίντο, ένα νησάκι που εκτός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν έχει και πολλά αξιοσημείωτα πράγματα, αλλά εκείνη την περίοδο είναι πανέμορφο, σφύζει από ζωή, κι όπου γυρίσεις να κοιτάξεις θα δεις καντίνες και κιόσκια που πουλάνε σάντουιτς με τέλεια ψωμιά και aperitivi.

Το ωραιότερο τέτοιο pop-up σποτ είναι σε ένα παραλιακό ξέφωτο απέναντι από το νησάκι του Λαζαρέτο, όπου κάθε χρόνο απλώνεται το απόλυτο φεστιβαλικό after μπαράκι.

Έχει σημείο να κάτσεις σε πουφ, έχει καντίνες με καταπληκτικό street food (τα καλαμαράκια στο χέρι είναι το ετήσιο over-spend μου στη διάρκεια του Φεστιβάλ), έχει πανί για προβολές, έχει DJ και λάιβ, κι όλα αυτά δίπλα σε ένα μικρό αραγμένο ιστιοπλοϊκό. Κάθε βράδυ εκεί μας έβρισκες, με ένα Aperol Spritz στο χέρι!

Taverna del Campiello Remer

Μέσα από μια είσοδο που δεν φέρει πλαστικές επιγραφές, στα όρια της κρυφής εισόδου, η ταβέρνα δεν είναι κλασικό aperitivo bar όμως είναι διάσημη για τα aperitivo της και τον μπουφέ συνοδευτικών cicchetti που προσφέρει, κάτι δηλαδή σαν την ιταλική εκδοχή των τάπας που πηγαίνουν τέλεια με το Aperol Spritz σου.

Το happy hour που προσφέρει είναι διάσημο για πολύ καλό λόγο.

Για να μη μιλήσουμε για το τι βλέπεις έξω.

Erbaria

Εδώ, όπως και πιο πάνω με το ιστιοπλοϊκό, δε μιλάμε ακριβώς για ένα μπαρ όσο για ένα ολόκληρο συνδυασμό σημείων, ένα γενικό experience. Μια παλιά πλατεία κοντά στο Ριάλτο μάρκετ, σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένη, έχει μετατραπεί σε ένα σύμπλεγμα από μπαρ και εστιατόρια. Φοβερό must ειδικά για νεανικότερης διάθεσης εξορμήσεις, πάντα φυσικά μετά φαγητού και ποτού. Εκεί που η πόλη μαζεύεται και περιμένει να φτάσει η ώρα του aperitivo.

Cantina Do Mori

Μια μικρή, πανέμορφη καντίνα που μετράει ήδη 6 αιώνες ζωής(!), με εντυπωσιακή διακόσμηση στο ταβάνι και μενού που περιλαμβάνει υπέροχα σάντουιτς παρέα με aperitivi κάθε λογής. Προφανώς τα πράγματα ήταν γενικώς πολύ δύσκολα πίσω στο 1462 όταν άνοιξε αυτή η καντίνα, και μέσα σε όλα δεν είχαν καν Aperol Spritz να πιουν, μια τραγωδία.

Al Timon

Στο δρόμο Fondamenta della Misericordi που λέγαμε παραπάνω, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα να χαλαρώσεις στο βαπορέτο που βρίσκεται αραγμένο στην ακτή. Τι καλύτερο από το να πιεις τo aperitivo σου εν πλώ;

Osteria Al Squero

Πολύ καλά συνοδευτικά, άψογα σερβιρισμένα Aperol Spritz, δυναμικό κλίμα από τους θαμώνες, εδώ είναι τις μία από osteries που θες να επισκεφθείς όταν ψάχνεις να πιεις aperitivo με αρκετή ευχάριστη φασαρία και πολύ κόσμο. Με θέα ένα κανάλι εκμάθησης γόνδολας! Καταπληκτικός συνδυασμός.

Bacaro Jazz

Και για τέλος αφήσαμε το τσιμπημένο αλλά must μπαρ του οποίου η οροφή είναι γεμάτη σουτιέν που κρέμονται. Τι καλύτερο από το να πίνεις το aperitivo σου κάτω από τη σκιά ενός πολύχρωμου ουράνιου τόξου από σουτιέν κάθε μεγέθους; Είναι σίγουρα μια κάποια ιδέα.

Αλλά το πιο βασικό που χρειάζεσαι στη Βενετία για να περάσεις τέλεια την ώρα του aperitivo, είναι απλώς διάθεση και ένα ποτήρι Aperol Spritz. Άλλωστε και σε κάποιο μπαρ να μην το ζητήσεις, μπορείς πολύ εύκολα να το φτιάξεις μόνη σου, βάζοντας σε ένα ποτήρι με πάγο δύο μέρη Cinzano Pro Spritz, δύο μέρη Aperol και ένα splash Schweppes Soda Water και μία φέτα πορτοκάλι. Η πόλη θα κάνει τα υπόλοιπα!