ΕΞΟΔΟΣ

Ρωτήσαμε 4 chefs “του δρόμου” γιατί πρέπει να πάμε στο Athens Street Food Festival και μας τα είπαν πολύ νόστιμα

Αν υπάρχει ένα φεστιβάλ που μπορεί να περηφανεύεται ότι άλλαξε τον τρόπο που εμείς οι πρωτευουσιάνοι τρώμε το φαγητό «του δρόμου», τότε μ' ένα στόμα, μια φωνή, αυτό είναι το Athens Street Food Festival. Μια διοργάνωση, κανονικό success story, η οποία κατάφερε μέσα σε δύο μόλις χρόνια να κατοχυρωθεί στο μυαλό και κυρίως στο στομάχι εκατοντάδων χιλιάδων εκεί έξω ως ο απόλυτος γαστρονομικός θεσμός, για την πιο τίμια, πρακτική και ταυτόχρονα πεντανόστιμη μορφή φαγητού που δεν είναι άλλο από το street food. Αυτό που με πελώρια λαχτάρα τρώγεται στο χέρι ή στο πιο απλό πλαστικό πιατάκι και σε κάνει να νιώθεις ακατανόητα πλήρης.

Στην 3η πλέον εκδοχή του, το Athens Street Food Festival, ανοίγει τις πόρτες και καπνίζει τις κουζίνες του την Παρασκευή 4 Μαΐου και τις κρατάει ανοιχτές για τα τρία πρώτα τριήμερα του μήνα, στο Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι. Πάνω από 30 καταστήματα θα παρουσιάσουν μια πανδαισία φαγητών του δρόμου από όλες τις γωνιές της γης: από την Κούβα ως την Μικρά Ασία, από την Ιταλία ως το Μεξικό, από την Ισπανία ως την Κίνα, από την Ταϋλάνδη ως την Βόρεια Ευρώπη, από τις ΗΠΑ ως τη δημιουργική ελληνική κουζίνα, το Athens Street Food Festival θα παρουσιάσει φέτος ακόμα πιο μεγάλη ποικιλία μοναδικών προτάσεων φαγητού και γλυκού που θα ικανοποιήσουν και τον πιο περίεργο καλοφαγά.

Κι αν δεν έχεις πειστεί ακόμα πως η ζωή είναι καλύτερη όταν έχεις φαΐ στο χέρι, οι τέσσερις παρακάτω κύριοι θα σε καταφέρουν σίγουρα. Πρόκειται για τους κυρίους Mac ‘N’ Cheesus aka Βασίλης Ρουμελιώτης, Βασίλη Σπόρο των Po’ Boys, Νίκο Μακρόπουλο ή αλλιώς τον φοβερό Guerilla Chef και τον Χάρη Μπονάνο στον οποίο οφείλουμε τη γευστική εμπειρία του Hurry Up. Άπαντες έχουν ήδη στήσει την καντίνα τους στο Athens Street Food Festival 2018 και μας περιμένουν. Ακονίστε πιρουνάκια.

 

– Tι καλό θα φάμε αν κάνουμε στάση στο δικό σας kiosk στο Athens Street Food Festival;

Guerilla Chef: Εμείς δεν πουλάμε και πολλά, οπότε θα τσιμπήσετε burgeraki και τηγανητό  plantain.

Hurry Up: Όλο το μενού γιατί όλα είναι ξεχωριστά . Επιπλέον θα έχετε και έκπτωση (χαχα).

Mac ‘N’ Cheesus: Mac ‘N’ Cheese: μακαρονάκι σε λαχταριστή σάλτσα τυριών από τη ΔΩΔΩΝΗ. Με το topping της επιλογής σου. Και Corn Dog: Λουκάνικο χοιρινό σε τραγανή κρούστα καλαμποκιού.

Po’ Boys: Στο Po’ Boys έχουμε στήσει μια εκδοχή ενός αυθεντικού νοτιοαμερικάνικου BBQ joint, όπου έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε σιγοκαπνιστά κρέατα από το custom smoker μας, όπως brisket, pulled pork, spare ribs και λουκάνικα Andouille σε burgers, po’boy sandwiches αλλά και μερίδες με διάφορα συνοδευτικά.

 

– Ανυπομονείτε για το φετινό Athens Street Food Festival γιατί…

Guerilla Chef: …Πέρυσι περάσαμε super και είναι μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τι νέο παίζει στη street food σκηνή.

Hurry Up: …Είναι μια μοναδική εμπειρία για μένα και ανυπομονώ να συμμετέχω σε αυτό το πάρτι γεύσεων.

Mac ‘N’ Cheesus: …Με τα δύο πρώτα δεν χορτάσαμε! Θέλουμε κι άλλο! Είναι η μεγαλύτερη γιορτή φαγητού αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος της.

Po’ Boys: …Σε μία αντίστοιχη διοργάνωση γεννήθηκε το Po’ Boys και από την ενθάρρυνση και την τεράστια υποστήριξη του κόσμου πέρυσι, ανοίξαμε το πρώτο Po’Boys ΒΒQ στου Ψυρρή, οπότε πλέον θα έχουμε θετική απάντηση σε όλους αυτούς που θα ρωτάνε πού μπορούν να μας βρουν.

 Guerilla Chef

 

– Αλήθεια, γιατί συμμετέχετε στο Athens Street Food Festival;

Guerilla Chef: Πρώτον, όπως σου είπα και πριν περάσαμε καλά και δεύτερον είναι μια πολύ καλή ευκαιρία προβολής.

Hurry Up: Πιστεύω ότι το να μαγειρεύεις μπροστά σε ένα τόσο ανοιχτό κοινό σου δίνει κατευθείαν το έναυσμα να γνωριστείς μαζί του και να δείξεις το ποιος είσαι. Κι όλα αυτά μέσα σε μόλις 9 ημέρες.

Mac ‘N’ Cheesus: Για να κάνουμε το προϊόν μας ευρύτερα γνωστό. Στο πρώτο festival ο κόσμος μας ρώταγε «τι είναι αυτό;». Στο δεύτερο είχαμε ήδη φανατικό κοινό. Η διοργάνωση φροντίζει για όλα, δική μας αποστολή είναι να την απολαύσει ο κόσμος.

Po’ Boys: Μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε σε καινούριο κόσμο το φαγητό και την κουλτούρα μας, μέσα από ένα πιο οικονομικό μενού σε σχέση με το εστιατόριο, δίνοντάς τους  παράλληλα τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και καινούρια πράγματα. Εκτός από αυτό, απλά και μόνο η συναναστροφή με τον κόσμο και το όλο vibe του event είναι κάθε φορά απίστευτα.

Hurry Up

 

– Βαθμολογήστε γαστρονομικά την Αθήνα από 1 (το χειρότερο) ως 10 (το καλύτερο).

Guerilla Chef: 6 γιατί είναι μια πόλη που έχει ακόμα πολλά να δώσει και να πάρει.

Hurry Up: Στα μαγαζιά που έχω ήδη φάει η βαθμολογία είναι 7-8/10. Καθημερινά το επάγγελμα της μαγειρικής και η γαστρονομία στην Ελλάδα ανεβαίνει. Εύχομαι στο μέλλον ο ένας να είναι καλύτερος από τον άλλο.

Mac ‘N’ Cheesus: 7 αν και άνετα θα χτύπαγε 9. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς καταλάβαμε πόσο μεγάλος θησαυρός είναι αυτό που ονομάζεται «Ελληνική Κουζίνα». Οι νοοτροπίες αλλάζουν, ο κλάδος εξελίσσεται και πολύ σύντομα πιστεύω θα έχουμε τη θέση που μας αξίζει στο παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Po’ Boys: 7.Έχοντας επισκευτεί την προσωπική μου «Μέκκα» της γαστρονομίας, τη Νέα Υόρκη, αρκετές φορές, θεωρώ ότι οι Αθηναίοι αν και κάνουν αρκετά βήματα στο να απελευθερωθούν και να δοκιμάσουν καινούριες γεύσεις, πάντα θα συγκρίνουν με την ταβέρνα και το τυλιχτό σουβλάκι, αναγκάζοντας πολλούς επιχειρηματίες να τιθασεύσουν τα όνειρά τους και να δημιουργήσουν πιο προσγειωμένες και safe επιλογές, με φόβο την απόρριψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πόλη μας να μένει πίσω γαστρονομικά.

Po’ Boys

 

– Ποια είναι η κυρίαρχη τάση στο street food αυτή τη στιγμή;

Guerilla Chef: Επιτέλους νικήθηκε ο βασιλιάς Σουβλάκι και αρχίσαμε να βλέπουμε μαγαζιά που ειδικεύονται σε 1,2 πράγματα. Τάση είναι ότι το street food ήρθε για να μείνει.

Hurry Up: Οι τάσεις στο φαγητό πάνε και έρχονται όπως η μόδα. Η πιο απλή πρώτη ύλη μπορεί να γίνει κυρίαρχη. Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή επικρατεί η fusion κουζίνα, δηλαδή το «πάντρεμα» γεύσεων. 

Mac ‘N’ Cheesus: Πολλές, συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάλογα και το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Αυτό που αναμφίβολα συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι η άνοδος του Street Food, μπαίνει πια σε κουζίνες εστιατορίων, αντικαθιστά πολύπλοκα και ακριβά μενού, βγάζει τον κόσμο στο δρόμο.

Po’ Boys: Θεωρώ ότι υπάρχουν 2 κυρίαρχες τάσεις οι οποίες επηρεάζονται φυσικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η μία είναι το ethnic, value for money street food. Ο κόσμος θέλει να δοκιμάσει κουζίνες από όλο τον κόσμο με την ασφάλεια των λέξεων ‘street food’, γιατί φυσικά είναι οικονομικό και δεν περιλαμβάνει την όλη διαδικασία του «κάθομαι σε τραπέζι σε εστιατόριο και πληρώνω όλο το πακέτο».  Και η δεύτερη, είναι η προσιτή υψηλή γαστρονομία. Εστιατόρια που προσέφεραν την τελευταία λέξη της γαστρονομίας με το αντίστοιχο πολύ υψηλό τίμημα για λίγους, δίνουν τη θέση τους σε πιο casual εστιατόρια με πολύ υψηλό επίπεδο όμως στο φαγητό και σκοπό η όλη γαστρονομική εμπειρία να είναι πιο προσιτή και να απευθύνεται σε περισσότερους.

Mac ‘N’ Cheesus

 

– Αν ήσασταν φαγητό, τι φαγητό θα ήσασταν;

Guerilla Chef: Μακαρόνια με κιμά και μπόλικο τυρί.

Hurry Up: Κάτι πικάντικο και ταυτόχρονα όξινο που ταιριάζει παντού στη δίκη μου κρίση, ως chili lover.

Mac ‘N’ Cheesus: Mac ‘N’ Cheese, ή μουσακάς, ή πίτα γύρος με απ’ όλα, ή πανσέτα χοιρινή μαριναρισμένη… αχ τι με ρωτάς τώρα!;

Po’ Boys: Τα μακαρόνια με κιμά της μητέρας μου.

 

– MasterChef ή Hell’s Kitchen;

Guerilla Chef: Power of Love.

Hurry Up: Nομίζω οτι η απάντηση είναι περιττή. Η εμπειρία μου ανήκει στο MasterChef.

Mac ‘N’ Cheesus: MasterChef! Μας αρέσει να ψάχνουμε τις συνταγές μας, να πειραματιζόμαστε! Και Hell’s Kitchen, αν και συχνά θυμίζει νηπιαγωγείο μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν στις πραγματικές κουζίνες.

Po ‘Boys: Chef’s Table.

 

– Ιδανικό φαγητό για τελείωμα πρώτου ραντεβού από το μαγαζί σας;

Guerilla Chef: Θα πω Mac Donald’s.

Hurry Up: Με ένα έντονο γλυκό με αρώματα από lime και ginger.

Mac ‘N’ Cheesus: Corn Dog. Μη ρωτήσεις το λόγο.

Po ‘Boys: Ένα Po’ Boys Sampler να μοιραστούν από το ίδιο πιάτο και ένα Brownie IceCream Sandwich με πραλίνα και παγωτό σοκολάτα Valhrona για ευνόητους λόγους.

 

Φωτογραφίες: Athens Street Food Festival