ΕΞΟΔΟΣ

Φεστιβάλ Επιδαύρου: Ένας αναλυτικός οδηγός επιβίωσης για να το απολαύσεις

eurokinissi

Παρακαλείστε κατά τη διάρκεια της παράστασης να απενεργοποιήσετε τα κινητά σας. Αυτή είναι η μόνη απαραίτητη φράση που πρέπει να εντυπωθεί στον εγκέφαλό μας πριν φύγουμε για Επίδαυρο και αυτό το άρθρο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εδώ σε αυτόν τον πρόλογο. Αλλά ποιον κοροϊδεύουμε; Η παράσταση είναι μόνο το ήμισυ του παντός όταν μιλάμε για καλοκαιρινή εξόρμηση στην Επίδαυρο. Το άλλο μισό είναι η ίδια η εκδρομή και όλα όσα μπορείς να κάνεις εκεί το Σαββατοκύριακο.

Εμείς σκεφτόμαστε πριν από εσένα για σένα και αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές έχοντας ήδη κλείσει εισιτήρια για την αποψινή παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ή προγραμματίζοντας το ταξίδι σου εκεί ένα από τα επόμενα σαββατοκύριακα μπορείς να απολαύσεις τις επόμενες γραμμές. Και μην ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις το κινητό σου. Εγώ θα στο επαναλαμβάνω που και που μέχρι να είμαι βέβαιη ότι θα το θυμάσαι όταν τα φώτα χαμηλώσουν στην Επίδαυρο.

Διάβασε ακόμα: Όλες οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Οι βασικοί κανόνες του θεάτρου

eurokinissi

 

Όπως και σε όλα τα αρχαία θέατρα απαγορεύεται να φοράμε ψηλα και λεπτά τακούνια καθώς μπορεί να «πληγώσουν» τα μάρμαρα. Μόνο πλατφόρμες κορίτσια, αν θεωρείται απαραίτητους αυτούς τους έξτρα πόντους που προσφέρουν στην εμφάνισή σας τα παπούτσια, αλλιώς τα flat πέδιλα σας ή τα sneakers σας γιατί το να φτάσετε στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου σημαίνει αρκετό περπάτημα από το parking του αρχαιολογικού χώρου και κάποιον χωματόδρομο.

Επίσης φρόντισε να έχεις φτάσει έγκαιρα στο χώρο να έχεις μαζί σου το εισιτήριο σου ή να το πάρεις αρκετά νωρίτερα από το ταμείο, γιατί αν ξεκινήσει η παράσταση δεν πάει να έχεις κλείσει και το κινητό σου; Μέσα δεν μπαίνεις παρά στο διάλειμμα.

Τέλος πριν προγραμματίσεις οποιαδήποτε «απόβαση στην Επίδαυρο» μάθε πως δεν επιτρέπεται η είσοδος στις παραστάσεις σε παιδιά κάτω των 6 ετών. Επιπλέον απαγορεύονται Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο θέατρο, η λήψη φωτογραφιών, η μαγνητοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση της παράστασης αλλά και το φιλοδώρημα. Το τελευταίο βέβαια δεν ξέρω γιατί υπάρχει ως κανόνας, αλλά υπάρχει και καλό είναι να το ξέρεις.

Τα απαραίτητα αξεσουάρ

eurokinissi

Πριν σου μίλησα για τα τακούνια και τώρα θα σου αποκαλύψω τα υπόλοιπα απαραίτητα. Πρώτο και κύριο το αντικουνουπικό σου. Μόλις πέσει η νύχτα στην Επίδαυρο και οι φωνές ξεκινήσουν να σε συνεπαίρνουν από τη σκηνή ίσως αρχίσουν να ακούγονται και τα πρώτα «μπζζζζζζ» στα αυτιά σου. Σε αρχαιολογικό χώρο βρίσκεσαι, πράσινο έχει γύρω γύρω, φώτα ανάβουν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι του περιβάλλοντα χώρου πολύ θέλουν τα κουνούπια να βρεθούν εκεί; Ψεκάσου πριν ξεκινήσει η παράσταση και απόλαυσε την. Αν ακούσεις «μπζζζζ» στην περίπτωση που ψεκάστηκες μάλλον θα είναι η δόνηση από το κινητό που ξέχασες να κλείσεις. Κλείστο λοιπόν. Επίσης απαραίτητο είναι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου ώσπου να πέσει ο ήλιος και το κατιτίς που θα πάρεις μαζί σου για πανωφόρι. Μια ζακέτα είναι αρκετή δεν θέλω να κάνεις υπερβολές, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κάνει τόσο κρύο μόλις κατέβεις όλα τα σκαλιά του θεάτρου και βρεθείς στο επίπεδο του εδάφους.

Το μετά

eurokinissi

Μετά το θέατρο, ειδικά αν έχεις πάει στην Επίδαυρο Παρασκευή απόγευμα αμέσως μετά τη δουλειά, το φαγητό είναι απαραίτητο. Αν δεν έχεις κλείσει στον κλασικό και αγαπημένο όλων (των ηθοποιών, των celebrities, των θαμώνων του Φεστιβάλ) Λεωνίδα στο Λυγουριό μην ελπίζεις να βρεις τραπέζι. Αν βρεις χωρίς κράτηση παίξε κάποιο τυχερό παιχνίδι είναι η μέρα σου. Αν θες να οργανωθείς καλύτερα για τα επόμενα Σαββατοκύριακα το τηλέφωνο της ταβέρνας Λεωνίδας πρέπει να μπει στις ταχείες κλήσεις σου (2753 022115).

Εντάξει, έκλεισες το κινητό, αλλά δεν έκλεισες τραπέζι, δεν πειράζει νηστική δε θα μείνεις. Μπορείς να βρεθείς στο Ακρογιάλι στο τέρμα του παραλιακού δρόμου της Παλιάς Επιδαύρου για φαγητά σχάρας, θαλασσινά και μαγειρευτά σε λογικές τιμές, ή στην ταβέρνα Ο Νικος στο Βιβάρι (από την άλλη πλευρά του χάρτη, προς το Ναύπλιο) που προσφέρει θέα στη θάλασσα και δροσιά στο μπαλκονάκι του. Εκεί θα βρεις και την ταβέρνα Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα που επίσης αποτελεί καλή επιλογή.

Το ακόμα πιο μετά από το φαγητό είναι η στάση στο Καπάκι. Αν δεν ξέρεις για ποιο «Καπάκι» σου μιλώ, με απογοητεύεις. Το Καπάκι είναι μία cult υπαίθρια ντίσκο, στην περιοχή Γιαλάσι της Παλιάς Επιδαύρου όπου όλοι μα όλοι οι φίλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δίνουν το καλοκαιρινό τους ραντεβού για ποτό. Θα δεις «ψαγμένους» θεατές, συντελεστές και συχνά ηθοποιούς των παραστάσεων αν το επισκεφθείς Σάββατο που το θεάρεστο έργο τους στη σκηνή έχει ολοκληρωθεί. Θα διασκεδάσεις, θα χορέψεις μέχρι τελικής πτώσης και αν είσαι ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να κάνεις εκεί κάποιες καλοκαιρινές γνωριμίες. Αν σου αρέσουν τα πιο ήσυχα μέρη μπορείς να επισκεφθείς το Λυγουριό και τα cafe bar Dream Theater ή Propylo. Αν πάλι μετά την «κουλτούρα» θες απόλυτη ελαφράδα, μισή ώρα μακριά από την Επίδαυρο είναι το Ναύπλιο και τα club της Νέας Κίου σε περιμένουν.

 

Κεφάλαιο διαμονή

Είσαι του camping ή το θες το δωμάτιό σου; Ό,τι κι αν θες επιλογές υπάρχουν.  Το οργανωμένο camping Bekas απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το θέατρο της Επιδαύρου όπως επίσης και τα κάμπινγκ Nikolas I και Nikolas II. Και τα τρία βρίσκονται στην Παλιά Επίδαυρο σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Αν θες δωμάτιο το Ξενοδοχείο Αριστοτέλης βρίσκεται στην Παλιά Επίδαυρο, ενώ στο Γιαλάσι μπορείς να εξασφαλίσεις τη διαμονή σου είτε στο Angelica Villas είτε στο Yialassi Hotel Apartments. Αν είσαι άνθρωπος των πολλών επιλογών καλύτερα να διαλέξεις να μείνεις στο Ναύπλιο που έχει περισσότερα και πολλά πολυτελή καταλύματα.

Οι βουτιές

Φυσικά καλοκαιρινό διήμερο χωρίς βουτιές δεν υπάρχει. Κι εγώ τι νομίζεις, έτσι θα σε αφήσω; Τις βουτιές σου θα τις απολαύσεις στο Νησί, στο Γιαλάσι και στο Καλαμάκι στην Παλαιά Επίδαυρο, αν θες να μείνεις εκεί κοντά στα πέριξ. Αν αποφασίσεις να πας λίγο πιο μακριά μη χάσεις την ευκαιρία να βρεθείς στην Κάντια, μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αργολίδας, αλλά και στην παραλία της Πλάκας στο Δρέπανο, που ναι μεν κάποια βραχάκια θα τα δεις μες στο νερό αλλά μαζί τους μπορείς να εξερευνήσεις και τα ψαράκια και να κολυμπήσεις σε καταγάλανα νερά.

Δεν πιστεύω να παρασύρθηκες και να έχεις ακόμα κλειστό το κινητό σου. Άνοιξε το βρε, να βγάλεις καμία φωτογραφία στην παραλία. Καλές βουτιές!