ΕΞΟΔΟΣ

Οι 20 πιο epic ταβέρνες στα ελληνικά νησιά

Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα και νησί και ως γνωστόν η φύση και το κολύμπι ανοίγουν την όρεξη. Δεν υπάρχει περίπτωση όταν σχεδιάζεις τις διακοπές σου να μην οραματιστείς ένα λουκούλλειο γεύμα δίπλα στο κύμα, όπου με μόνη σου περιβολή το μαγιό, το καπέλο και τις σαγιονάρες σου θα κάνεις βούτες στη χωριάτικη σαλάτα με φρέσκο ψωμί και πίνοντας μια μπύρα θα ατενίζεις τη θάλασσα απόλυτα ευτυχισμένη. Έτσι, λίγο πριν φτιάξεις τις βαλίτσες σου σου φτιάξαμε έναν διαφορετικό, μα εξίσου απαραίτητο, «χάρτη» των διακοπών. Αυτόν που χαρτογραφεί τις πιο epic ταβέρνες των ελληνικών νησιών. Διάβασε με δική σου ευθύνη, δε θα την αναλάβουμε όταν το στομάχι σου αρχίζει να γουργουρίζει έτοιμο για καλοκαιρινές απολαύσεις. Πριν ξεκινήσεις, θέλω μία ακόμα φορά να σου θυμίσω τα αυτονόητα. Διακοπές, θάλασσα και τραπέζια στον ήλιο συνοδεύονται απαραιτήτως από αντηλιακό. Η σειρά Protect & Moisture της NIVEA SUN είναι η ιδανική επιλογή για εσένα αφού αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό αντηλιακής προστασίας και βαθιάς ενυδάτωσης! Απορροφάται άμεσα, είναι εξαιρετικά αδιάβροχο και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών που προκαλούνται από τον ήλιο. Βάλε το αντηλιακό σου λοιπόν και πάμε να βρούμε το πιο ωραίο τραπέζι.

24media

Φωτογραφία: Ladylike/Αγγελική Καλαμαρά

Καντίνα “Στενό” – Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί που θα το ερωτευτείς για πάρα πολλούς λόγους. Κυριότερος θα είναι η υπέροχη χώρα της και η ατμόσφαιρα απόλυτης χαλάρωσης που θα συναντήσεις εκεί. Σε αυτή την ατμόσφαιρα συμβάλει και η Kantina “Στενό” στην ομώνυμη παραλία της Αστυπάλαιας όπου θα γευτείς τα υπέροχα κεφτεδάκια με θρούμπι, τηγανητό αυγό και πατάτες και εγγυημένα θα θυμηθείς τα πιάτα που σου έφτιαχνε η γιαγιά σου όταν γυρνούσες παιδί ξελιγωμένη από τη θάλασσα. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις μακαρούνες με τοπικό σαφράν, λεμονάτο κατσικάκι και τυριά παραγωγής Αστυπάλαιας και κάτι μου λέει πως φεύγοντας θα γλύφεις τα δάχτυλά σου.

 

Το Κύμα – Κίμωλος

Αν σου αρέσει να τρως με την καρέκλα σου πάνω στην άμμο της θάλασσας και το νερό να σκάει αφρίζοντας στα πόδια σου τότε «Το Κύμα» (Μποχωράκια) στην Κίμωλο είναι η ταβέρνα που πρέπει να επισκεφθείς φέτος το καλοκαίρι.  Θαλασσινά μαγειρεμένα με ντόπια προϊόντα και έντονο άρωμα Κυκλάδων, μεγάλο μενού και θάλασσα σε απόσταση αναπνοής. Τι άλλο θες;

 

Θαλασσάκι – Τήνος

Στον Όρμο των Υστερνίων, το πολύ μισή ώρα από την πόλη της Τήνου θα βρεις το ξακουστό «Θαλασσάκι». Γραφικό όσο δεν παίρνει το ταβερνάκι που θα σε μαγέψει βρίσκεται στην άκρη μιας παλιάς προβλήτας δίπλα στην αμμουδιά που σε καλεί να βουτήξεις πριν παραγγείλεις. Ζαρζαβατικά από τον κήπο τους, πρώτες ύλες από το νησί και λίστα τοπικών κρασιών περιλαμβάνει το μενού που έχουν φτιάξει οι ιδιοκτήτες του «Θαλασσάκι» το οποίο αν δεν επισκεφτείς δεν θα καταλάβεις το μεγαλείο της Τηνιακής κουζίνας. Απαραιτήτως κλείσε τραπέζι πριν ξεκινήσεις να πας για το γεύμα ή το δείπνο σου με θέα τη θάλασσα.

 

 

Πεσκέσι – Ηράκλειο Κρήτης

Αν ο δρόμος σου φέτος το καλοκαίρι σε βγάλει προς την Κρήτη, είμαι βέβαιη πως θα έχεις πάρει μαζί σου ρούχα ένα νούμερο μεγαλύτερα, καθώς το φαγητό του νησιού είναι θρυλικό και πεντανόστιμο. Αυτό θα το διαπιστώσεις από τα πρώτα πιάτα που θα έρθουν μπροστά σου στο «Πεσκέσι», στο Ηράκλειο. Μεταξύ άλλων εκεί θα βρεις πατάτες με στάκα, γεμιστούς κολοκυθανθούς με μυζήθρα, σφακιανό σύγκλινο που καπνίζουν μπροστά σου και πιάτα μινωικής καταγωγής όπως τον κρεκοκάκαβο (χοιρινό με μέλι και θυμάρι και πουρέ οσπρίων).

 

Γιαλήτες – Κρήτη

Μένουμε στο νησί και πάμε προς το ειδυλλιακό Ελαφονήσι. Στον δρόμο από τα Χανιά προς το Ελαφονήσι μας περιμένει κρυμμένη η ταβέρνα «Γιαλήτες», στην οποία θα δοκιμάσεις φαγητό που για λίγο θα πιστέψεις πως δεν υπάρχει. Σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο με τέχνη, παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και συνταγές Κρητικές μαγεύουν τον ουρανίσκο σου κάτω από τη δροσιά των δέντρων.

 

Κι αν πας στους Γιαλήτες αμέσως μόλις βγεις από την υπέροχη θάλασσα στο Ελαφονήσι θέλω να σου θυμίσω να επαναλάβεις την εφαρμογή του αντηλιακού σου από τη σειρά Protect & Moisture της NIVEA SUN, για να απολαύσεις κάθε γεύση και κάθε στιγμή στον ήλιο, ανέμελη.

24media

Φωτογραφία: Ladylike/Αγγελική Καλαμαρά

Μουράγιο – Αμοργός

Αν ο έρωτας για τη Χώρα της Αμοργού δεν σου έχει κόψει την όρεξη, θα πας ως το λιμάνι των Καταπόλων κι εκεί θα βρεις το «Μουράγιο». Με θέα στη θάλασσα κι αυτό θα σου προσφέρει τα πιο φρέσκα ψάρια του νησιού και όλους τους θαλασσινούς μεζέδες που λαχταρά η καρδιά σου. Εκεί θα πας για αστακομακαρονάδα, ροφούς, κακαβιά, σκορπίνες, μπαρμπούνια, καλαμάρια και εκεί θα ανοίξεις σίγουρα το κουμπί του σορτς για λίγο πριν φύγεις.

 

Νικόλας – Μύκονος

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η ταβέρνα «Νικόλας» στην Αγία Άννα, δίπλα στην Παράγκα της Μυκόνου σερβίρει αυθεντικούς Μυκονιάτικους ψαρομεζέδες. Tο ψάρι είναι εγγυημένα ημέρας, από τα καΐκια των ψαράδων και οι σαλάτες πιο αρωματικές και γευστικές από ποτέ αφού οι πρώτες ύλες προέρχονται από το περιβόλι της οικογένειας.

 

Γιάννης – Νάξος

2 χιλιόμετρα από το χωριό Χαλκί της Νάξου βρίσκεται η ταβέρνα «Γιάννης», στην οποία πρέπει να βρεθείς για να δοκιμάσεις ελληνική κουζίνα και Ναξιώτικες συνταγές με αγνά και φρέσκα υλικά από το μπαξέ των ιδιοκτητών. Εκεί θα γευτείς και τα περίφημα κρέατα της ορεινής Νάξου. Ο Γιάννης βρίσκεται στην καρδιά του νησιού, οπότε μην περιμένεις θέα στη θάλασσα, αλλά περίμενε σίγουρα να γλύφεις τα δάχτυλά σου στο τέλος του γεύματος.

 

Οικογενειακή ταβέρνα Δημήτρης – Πόρος

Ακόμα κι αν ο Πόρος σου φαίνεται μικροσκοπικός, στην ταβέρνα «Ο Δημήτρης» θα αισθανθείς η ίδια μικροσκοπική μπροστά στη σταβλίσια μπριζόλα του. Τα κρέατα της ταβέρνας είναι ποιοτικά και τόσο γευστικά που θα συνεχίζεις να τρως και αφού νιώθεις χορτάτη. Και μπορεί να μη βρίσκεται εκεί που σκάει το κύμα, αλλά είναι τόσο γραφική και ξακουστή στο νησί που πρέπει να την επισκεφθείς.

 

Φιλιώ – Κύθηρα

Από το 1998 στέκει μέσα στο καταπράσινο χωριό Κάλαμος στα Κύθηρα η ταβέρνα «Φιλιώ», που σερβίρει παραδοσιακή κυθηραϊκή και ελληνική κουζίνα. Κόκορας κοκκινιστός, σαλιγκάρια και το τηγανόψωμο της Φιλιώς είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα που σερβίρονται στην ταβέρνα. Επίσης στη «Φιλιώ» μπορείς να αγοράσεις και παραδοσιακά προϊόντα όπως Λαδοπαξίμαδα Κυθήρων, Φατουράδα, αλλά και ελαιόλαδο, αλάτι Κυθήρων, θυμάρι, αμπελόφυλλα, δεντρολίβανο κ.α.

 

Το Τσικάλι – Σίφνος

Ερχόμαστε και πάλι στην περίπτωση τραπεζάκι στην άμμο και νεράκι θαλασσινό να βρέχει τα πόδια σου καθώς δοκιμάζεις νοστιμιές του νησιού που γέννησε τον πρώτο διάσημο μάγειρα της Ελλάδας, τον γνωστό Τσελεμεντέ. Στην Σίφνο και πιο συγκεκριμένα στην παραλία Βαθύ βρίσκεται «Το Τσικάλι». Η ταβέρνα χτίστηκε στην αμμουδιά το 1983, ακριβώς δίπλα στο γραφικό εκκλησάκι των Άγιων Ταξιαρχών. Θα φας καπαροσαλάτα, ρεβιθάδα, ντόπια τυριά και κατσικάκι και θα χαζέψεις την ήρεμη θάλασσα. Ευτυχία απόλυτη.

Κι επειδή η ταβέρνα είναι ακριβώς δίπλα στην παραλία μπορείς μέχρι να έρθουν τα ορεκτικά να κάνεις και μία βουτιά. Έχε λοιπόν μαζί σου όλα τα απαραίτητα πριν κάτσεις στο τραπέζι, πετσέτα, μαγιό και τα NIVEA SUN αντηλιακά σου.

24media

Φωτογραφία: Ladylike/Αγγελική Καλαμαρά

Η Συνάντηση – Φολέγανδρος

Όταν βρεθείς στη Φολέγανδρο είναι δεδομένο πως όλα θα σε μαγέψουν, το άγριο τοπίο, η γραφικότητα η ρομαντική ατμόσφαιρα, όλα όσα έχεις διαβάσει για εκείνη είναι εδώ. Εδώ είναι και τα ματσάτα, το παραδοσιακό ζυμαρικό της Φολέγανδρου που φτιάχνεται στο χέρι. Τα καλύτερα θα τα φας στην ταβέρνα «Η συνάντηση» στην Άνω Μεριά, τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού.

 

Παρά θιν’ Αλός – Αλόννησος

Δίπλα στην υπέροχη, βγαλμένη από καρτ ποστάλ παραλία Τζώρτζη Γυαλός στην Αλόννησο βρίσκεται η ταβέρνα «Παρά θιν’ Αλός» που προσφέρει γεύσεις παραδοσιακής κουζίνας με θέα τη θάλασσα.  Τα πάντα μαγειρεύονται με δικά τους υλικά και λάδι, τα ψάρια είναι φρεσκότατα η αστακομακαρονάδα γίνεται με συνταγή του ψαρά και τα μαγειρευτά εύγεστα και καλοκαιρινά, όπως πρέπει.

 

 

Καπετάν Νικόλας – Κουφονήσια

Στη Μύκονο των Μικρών Κυκλάδων, όπως αποκαλούνται τα Κουφονήσια, θα κολυμπήσεις στο απέραντο γαλάζιο, θα περπατήσεις πολύ, θα χαρείς τη φύση και θα δοκιμάσεις αστακό. Δε θέλω μα και μου, θα τον δοκιμάσεις. Και το καλύτερο μέρος για να φας την αστακομακαρονάδα σου είναι ο «Καπετάν Νικόλας» στο Κάτω Κουφονήσι. Γραφικό σκηνικό με τραπέζια μπροστά στη θάλασσα και λουκούλειο γεύμα. Τι άλλο να θελήσεις για να γίνεις για ένα μεσημέρι (ή βράδυ) ευτυχισμένη;

 

Ντάμης – Αντίπαρος

Στη σκιά της βουκαμβίλιας, πάνω σε μεγάλες πλάκες και σε σκηνικό κυκλαδίτικο, ασβεστωμένο θα δοκιμάσεις τις νοστιμιές της ταβέρνας «Ντάμης» στην Αντίπαρο.  Στην αυλή του θα γευτείς παραδοσιακά πιάτα, ωραία κρεατικά και λιγότερα ψαρικά και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές αν σκεφτείς πόσο δημοφιλής είναι η ταβέρνα.

 

Το μπαλκόνι του Αιγαίου – Άνδρος

Αν βρεθείς στην Άνδρο το φετινό καλοκαίρι επιβάλλεται να δεις έστω ένα ηλιοβασίλεμα καθισμένη σε ένα από τα τραπέζια της ταβέρνας «Το μπαλκόνι του Αιγαίου». Το όνομα είναι πολύ περιγραφικό σε ό,τι αφορά τη θέα και οι γεύσεις είναι πολύ περιγραφικές του τι σημαίνει ελληνική κουζίνα. Τα ντόπια προϊόντα της Άνδρου και τα εξαιρετικά κρεατικά του στέκονται ισάξια της θέας στο χτίσιμο της φήμης της ταβέρνας που βρίσκεται στο Άνω Απρόβατο.

 

Η Ράχη – Λευκάδα

Επειδή η Λευκάδα δεν είναι μόνο οι παραλίες της, αν ανέβεις στο ορεινό χωριό Εξανθεια και βρεις τη «Ράχη» θα αποζημιωθείς όχι μόνο με τα πιάτα αλλά και με τη θέα που θα αντικρίσεις από το σκαρφαλωμένο σε 600 μέτρα υψόμετρο εστιατόριο. Σπιτικές γεύσεις, ξυλόφουρνος, ντόπια κρέατα και λαχανικά από τον κήπο σε περιμένουν εκεί μαζί με τη θέα.

 

 

Βιλαέτι – Ίος

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις βόρειες παραλίες της Ίου, στον Επάνω Κάμπο θα συναντήσεις την ταβέρνα «Βιλαέτι». Εκεί στη βεράντα του θα απολαύσεις μια ησυχία που δεν τη βρίσκεις εύκολα στο νησί και παράλληλα θα δοκιμάσεις σπιτικές συνταγές όπως τρυφερό κατσικάκι ψημένο στον ξυλόφουρνο και μοσχαράκι με ντόπιο τυρί στο πήλινο. Φυσικά τα μεζεδάκια όπως οι κολοκυθοκεφτέδες και οι πίτες με το ανοιγμένο σπιτικό φύλλο δε λείπουν από το μενού. Καλή σου όρεξη.

 

Κληματαριά (Του Μπέλλου) – Κέρκυρα

Όλοι σχεδόν οι φανατικοί του εστιατορίου Κληματαριά το ξέρουν απλώς ως «Του Μπέλλου». Ο λόγος είναι ο Νίκος Μπέλλος που μετέτρεψε το σπίτι της οικογένειάς του στις Μπενίτσες της Κέρκυρας στο φημισμένο εστιατόριο του σήμερα. Σήμα κατατεθέν του και αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις είναι το μπιάνκο, το ψάρι δηλαδή με λευκή σάλτσα, σκόρδο και πατάτες.

 

Θόλος – Σύμη

Αυτό το μικρό κόσμημα των Δωδεκανήσων θα αιχμαλωτίσει με τα χρώματα και τη γραφικότητά της την καρδιά σου για πάντα. Πρώτη στάση σου για φαγητό καθώς ακόμα αποροφάς την ομορφιά που ανακάλυψες σε αυτή τη μικρή γωνία του κόσμου είναι ο «Θόλος». Χαζεύοντας από μακριά την κίνηση του λιμανιού θα δοκιμάσεις εκεί την περίφημη Συμιακή κουζίνα. Ρεβίθια με μανιτάρια και άνιθο, ντολμάδες με αμπελόφυλλα και κατσικάκι γιουβέτσι και μπορείς να συνεχίσεις τον δρόμο σου χορτάτη και εκστασιασμένη.