TIPS

Το κόλπο για να ξανακοιμηθείς αν ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Shutterstock

Ο ανήσυχος ύπνος θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η τιμωρία μας για όσα δεν κάναμε, για όσα «θάψαμε» και αγνοήσαμε, για όσα αναβάλαμε και δεν διαγράψαμε από την to do list μας. Και το ξαφνικό ξύπνημα μες στη νύχτα είναι από τις πιο εκνευριστικές του παρενέργειες.

Η πιο συνήθης τακτική αντιμετώπισης είναι να κοιτάξεις το κινητό σου. Λάθος. Έτσι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ξυπνήσεις για τα καλά. Η δεύτερη πιο διαδεδομένη τακτική είναι να κλείσεις τα μάτια σου και να προσπαθήσεις να ξανακοιμηθείς. Αυτό, ναι, τις περισσότερες φορές πιάνει. Αν όμως νιώθεις ότι δεν αρκεί και ότι όσο μένεις κάτω από τα σεντόνια, τόσο εκνευρίζεσαι, σου έχουμε συμβουλή.

Shutterstock

 

Αντί να μείνεις στο κρεβάτι και να περιμένεις υπομονετικά να σε ξαναπάρει ο ύπνος, σήκω. Σύμφωνα με την PhD Dr. Wendy Troxel, ειδικό σε θέματα ύπνου, όσο περισσότερο μένεις στο κρεβάτι υπομένοντας σιωπηρά την αϋπνία, τόσο πιο απίθανο είναι να ξανακοιμηθείς. «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας ώστε να καταλάβει ότι το κρεβάτι είναι για ύπνο, όχι για δουλειά, ανησυχίες ή άγχος», λέει.

Έτσι, όπως υποστηρίζει, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, αν ξυπνήσεις τη νύχτα, είναι να συγκεντρωθείς σε κάτι άλλο αντί για το ρολόι που δείχνει ότι μένουν μόλις τρεις ώρες μέχρι να ηχήσει το ξυπνητήρι σου.

Η ειδικός λέει πως είναι προτιμότερο να σηκωθείς και να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ξεφυλλίσεις ένα περιοδικό. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξεις είναι να το κάνεις υπό χαμηλό φωτισμό ώστε να μην ξυπνήσεις εντελώς.