LIFE

Περί πολέμου

Η λέξη ειρήνη προέρχεται από το ρήμα είρω που σημαινει ενώνω. Kράτοι, λαοί έθνη, κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν και επιλύουν τις όποιες διαφορές τους χωρίς να καταφεύγουν στη χρήση βίας και όπλων. Αντίθετα η λέξη πόλεμος προέρχεται από τη ρίζα πελ- τοῦ πελομίζω (=πάλλω, τινάζω). Μια κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ κοινωνιών. Ακραία επιθετικότητα, καταστροφή και θάνατοι.

Από την Έλλη Μάρη

Ποικίλες είναι οι αιτίες ενός πολέμου. Μεταξύ αυτών τεράστια οικονομικά συμφέροντα για ορισμένα κράτη. Επίσης σημαντική αιτία είναι και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ο εθνικισμός καθώς και ο σωβινισμός είναι έννοιες που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέατρο του πολέμου καθώς είναι έννοιες με κυρία θεμέλια την υπερβολή και το μίσος. Επιπροσθέτως τα εσωτερικά προβλήματα ενός κράτους όπως οι πολιτικές διαμάχες μπορούν να γίνουν αφορμή μιας εμφύλιας σύρραξης όπως έχει διαπιστωθεί από το παρελθόν. Ακόμα η έλλειψη παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο. Οι θρησκευτικές διαμάχες και η μισαλλοδοξία είναι σημαντικά αίτια μιας διαμάχης, παρόλο που η φύση του ανθρώπου είναι η αγάπη και όχι το μίσος. Πολλοί ηγέτες ακολουθούν τα προσωπικά τους συμφέροντα και αδιαφορούν για το κοινό καλό, γεγονός που βλάπτει ανεπανόρθωτα την κοινωνία. Η στέρηση του δικαιώματος της εθνικής αυτοδιάθεσης καθώς και πολιτικές διαμάχες έχουν υπάρξει επίσης αίτια. Τέλος, οι ιμπεριαλιστικές τάσεις, ο ρατσισμός καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις μπορούν να αποτελέσουν προπύργια ενός νέου πολέμου.

Από την άλλη πλευρά η ειρήνη είναι η βάση καθώς και η προϋπόθεση της ελευθερίας, της ζωής και της αξιοπρέπειας. Βάζει τα θεμέλια της ευμάρειας, της ευτυχίας και της ψυχικής ηρεμίας. Βοηθάει την οικονομική και πολιτιστική άνθηση και συμβάλει στην ολοκλήρωση του ατόμου. Η δικαιοσύνη και η ισότητα έχουν ως βάση την ειρήνη και η ειρήνη είναι από μόνη της το πιο πολυπόθητο αγαθό στη ζωή του ατόμου.

Oι συνέπειες του πολέμου είναι καταστροφικές τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία ως σύνολο. Οι απώλειες είναι πολλές και υπάρχει οικονομική και πολιτιστική παρακμή. Το περιβάλλον καταστρέφεται και υπάρχουν τεράστιες υλικές και συναισθηματικές ζημιές. Η κοινωνία είναι στάσιμη. Οι σχέσεις των ανθρώπων καταστρέφονται καθώς κυριαρχεί το μίσος και η διχόνοια. Παρ΄όλα αυτά το τέλος ενός πολέμου μπορεί να αποτελέσει αφύπνιση και ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Εν κατακλείδι πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει όλοι μας να μάθουμε να αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, μελετώντας την ιστορία έτσι ώστε να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Γιατί να έχεις πόλεμο όταν μπορείς να έχεις ειρήνη; Γιατί να έχεις μίσος όταν μπορείς να έχεις αγάπη; Γιατί να έχεις σκοτάδι όταν μπορείς να έχεις φως;

Γίνε αυτό το φως. Γίνε η αλλαγή που θες να δεις σε αυτόν τον κόσμο. Με αγάπη, όχι με πόλεμο.