LIFE

Όλου του κόσμου τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο νερό, όχι μόνο τα δικά μας

Δεν ξέρω πόσες φορές λέω κάθε μέρα στο γιο μου, να μην ξεχνάει να πίνει νερό. Ή με τι άγχος κοιτάζω, όταν επιστρέφει στο σπίτι από το σχολείο, το παγούρι που του γεμίζω κάθε πρωί να δω αν έχει αδειάσει καθόλου. Για να με βάλει εκείνος στη θέση μου, λέγοντας πως προτιμά να πίνει νερό με το στόμα κατευθείαν από τις βρύσες του σχολείου. Και ότι το γεμίζει μια και δυο φορές το παγούρι μέσα στη μέρα.

Είναι τόσα πολλά εκείνα που σκέφτομαι καθημερινά για εκείνον. Όχι με τον τρόμο μίας μάνας που ανησυχεί υστερικά για το παιδί της. Αλλά με την καθαρή σκέψη ενός γονιού που θέλει μόνο το καλύτερο για την οικογένειά του. Είναι τόσα αυτά που ακούς, τόσα αυτά που συζητάς με τις άλλες μητέρες και δεν θες ούτε να τα σκέφτεσαι.

Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο που δεν θα έπρεπε να κοιτάω την ετικέτα κάθε προϊόντος που δίνω στο παιδί. Που δεν θα το σκεφτόμουν δεύτερη φορά να τον αφήσω να αγοράζει μόνος του το κολατσιό του από την καντίνα. Που δεν θα έπρεπε να είμαι τόσο μα τόσο προσεκτική. Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο που σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, δεν θα μιλούσαμε καν για το δικαίωμα στο νερό.

Κι όμως.

 

Αν διαβάσεις τα στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό στην κατοικία τους. Και τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο. Προσπαθώ να αναλογιστώ τα νούμερα και μου κόβονται τα πόδια. Κάτι που θεωρώ τόσο αυτονόητο για εμένα και την οικογένειά μου, για κάποιους άλλους μοιάζει τόσο μακρινό. Είναι δυνατόν το 2019 να μην έχει ένα παιδί καθαρό νερό να πιει;

Νιώθω απόλυτα ασφαλής για το νερό που πίνει η οικογένειά μου. Ο άνδρας μου, ο μικρός μου, εγώ, όλοι μας. Ακόμα και αν δεν σκεφτόμαστε σχεδόν ποτέ πόσο σημαντικό είναι το δικαίωμά μας στο νερό, είναι ένα δικαίωμα που απολαμβάνουμε 24 ώρες το 24ωρο χωρίς κανέναν απολύτως φόβο. Κι αυτό γιατί η ΕΥΔΑΠ έχει φρονίσει ώστε το νερό που φτάνει στις βρύσες μας να είναι καθαρό, ποιοτικό, οικονομικό.

Για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε άριστη ποιότητα πόσιμου νερού, η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί ελέγχους 365 ημέρες τον χρόνο μέσω της λήψης δειγμάτων από τις λεκάνες απορροής, τα φράγματα, τους ταμιευτήρες και τα υδραγωγεία, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του δικτύου. Τα δείγματα μεταφέρονται με ειδικά δοχεία στα πιστοποιημένα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ στα οποία πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι, στοχεύοντας στην εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας.

Αλλά κάπου εδώ αναρωτιέμαι. Γιατί να μην συμβαίνει αυτό σε όλο τον κόσμο. Από τη μία νιώθω τόσο ευγνώμων που έχουμε εξασφαλισμένο το δικό μας δικαίωμα στο νερό αλλά τι γίνεται με όλους εκείνους που δεν το έχουν; Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να βεβαιώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις οποιασδήποτε φύσεως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

 

Ημέρες σαν την σημερινή λειτουργούν σαν καμπανάκια υπενθύμισης της ηθικής υποχρέωσης που έχουμε απέναντι σε αυτόν τον πλανήτη και την επόμενη γενιά. Θέλω κάθε παιδί αυτού του κόσμου, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να φτάσει να απολαμβάνει πολλά από τα αγαθά που έχουν την τύχη να συναντούν τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας, θέλω να μπορεί τουλάχιστον να απολαμβάνει τα πιο βασικά.

Όποιο και αν είναι, όπου και αν βρίσκεται, το ασφαλές πόσιμο νερό είναι αναφαίρετο δικαίωμά κάθε παιδιού που γεννιέται σε αυτή τη γη.