LIFE

Πήγαμε ως την Κρήτη για να μάθουμε πώς ένα παξιμάδι γίνεται “Το ΜΑΝΝΑ” εξ ουρανού

Ένα μικρό γαστρονομικό θαύμα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας σύντομος τίτλος για όσα είδαμε και κυρίως γευτήκαμε όσοι βρεθήκαμε στην Κρήτη μετά από πρόσκληση της οικογένειας Τσατσαρωνάκη. Δεν χρειάζονται συστάσεις, αλλά ας τις κάνω, για το τυπικό. Οι Τσατσαρωνάκηδες είναι οι άνθρωποι στους οποίους οφείλουμε εδώ και χρόνια το ζύμωμα και το φούρνισμα του πιο νόστιμου, πολυποικιλιακού, αυθεντικού κρητικού παξιμαδιού. Μια παραδοσιακή πεντανόστιμη ιστορία που πρωτοπήρε γεύση το 1948 στον Πλάτανο της Κισσάμου και εξελίχθηκε σε επιχειρηματικό success story. Για χάρη αυτής της ιστορίας, λοιπόν, η οποία πρόσθεσε μία νέα σελίδα στο μεγάλο της βιβλίο, ταξιδέψαμε για λίγο στην Κρήτη.

Η εμβληματική πινακίδα του μικρού φούρνου του Χαρίτου Τσατσαρωνάκη, πρωτοπόρου του ομώνυμου παξιμαδιού. Ο μικρός χωριάτικος φούρνος έχει δώσει τη θέση του σήμερα σε ένα εργοστάσιο που δίνει ζωή, δουλειές και την πιο μοσχοβολιστή μυρωδιά σ’ αυτό το χωριό των Χανίων.

Σήμερα ”Το Μάννα” παράγει 53 διαφορετικά προϊόντα. Κι ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το να βλέπεις από κοντά το παξιμάδι που τόσο αγαπάς και προτιμάς για τη διατροφή σου να παίρνει μορφή. Παρεμπιπτόντως, το παξιμάδι αυτό, προτού ξεραθεί και αποκτήσει την περίφημη τραγανή του μορφή, είναι κρίθινο ψωμί. Φρέσκο, καλοζυμωμένο, μαλακό. Το δοκιμάσαμε αχνιστό, μόλις βγήκε από το φούρνο.

 

 Στάξαμε πάνω του κρητικό λάδι και το συνοδεύσαμε γραβιέρες, ανθότυρο, χοντρό αλάτι και άλλα καλούδια της κρητικής γης, όπως γλυκά ντοματίνια κι ελιές. Η μεσογειακή διατροφή, στα καλύτερά της.

Η διοίκηση της επιχείρησης Τσατσαρωνάκη είναι ο ορισμός της οικογενειακής υπόθεσης. Στην κεφαλή της, ο κύριος Νικόλας Τσατσαρωνάκης, η «ψυχή» της οικογένειας, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του, την κυρία Μαρίκα του, δημιούργησαν μια δεμένη σα γροθιά φαμίλια και μια επιχείρηση με πολύ γερές βάσεις. Οι 3 κόρες του Νικόλα Τσατσαρωνάκη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας συνεχίζουν επάξια την ιστορία των γονιών τους στο σήμερα, εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις, αλλά πάντα με το βλέμμα στις αξίες που διδάχθηκαν από τους παλαιότερους.

Αλλά η γνωριμία μας με το φαινόμενο “Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη ήταν η μία πλευρά αυτού του ταξιδιού.  Η άλλη είχε ως αφορμή τη νέα συνεργασία του ελληνικού brand με τον αγαπημένο σεφ, Δημήτρη Σκαρμούτσο. Τα αποκαλυπτήρια του νέου ambassador της εταιρίας έγιναν στον Πλάτανο και ήμασταν εκεί. «Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος, φημισμένος για τα προϊόντα της, τους ανθρώπους της και την ξεχωριστή της κουλτούρα. Είμαι ενθουσιασμένος για τη συνεργασία μου με αυτή την ξεχωριστή οικογένεια, θέτοντας ως κοινό στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τους μοναδικούς διατροφικούς συνδυασμούς του παξιμαδιού “Το Μάννα”» ήταν τα λόγια του Δημήτρη Σκαρμούτσου, από τα χεράκια του οποίου δοκιμάσαμε πεντανόστιμα πιάτα που «έκρυβαν» μέσα τους το πιο νόστιμο παξιμάδι. Από κλασικά ντακάκια, μέχρι παξιμάδι τριμμένο σε αυγά με στάκα ή συνδυασμένο εμπνευσμένα με ασκορδουλάκους, αρνάκι τσιγαριαστό κι άλλες ντόπιες νοστιμιές. Αλλά όταν κάτι είναι τόσο υγιεινό πέρα από γευστικό, το απολαμβάνεις χωρίς τύψεις.

 

Η παραμονή μας στην Κρήτη έκρυβε όμως κι άλλες εκπλήξεις. Στο πλαίσιο της ζεστής φιλοξενίας της οικογένειας Τσατσαρωνάκη επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό ελαιοτριβείο όπου παράγεται το λάδι που δίνει τη γεύση του σε ποικιλίες παξιμαδιών και στα κουλουράκια “Το Μάννα” αλλά και ένα τοπικό αποστακτήριο ρακής. Εννοείται πως οι άνθρωποι μας υποδέχονταν παντού με γεμάτα τα πιάτα.

Και πώς να πεις «όχι» αλήθεια;

Μια στάση ακόμα για ένα τελευταίο γεύμα στην ειδυλλιακή παραλία των Φαλάσαρνων και πριν αποχαιρετήσουμε τη Λεβεντογέννα, επίσκεψη στο καμάρι των Τσατσαρωνάκηδων και της Κισσάμου ολόκληρης. Πέρα από μία πολύ επιτυχημένη, ποιοτική επιχείρηση, η οικογένεια του “Το Μάννα” ξεχωρίζει και για το κοινωνικό της έργο, το οποίο εκφράζεται απόλυτα μέσα από το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολυκέντρο, μια ευγενής δωρεά της οικογένειας, η οποία χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό του. Μια πολύ σημαντική δράση προς την τοπική κοινωνία των Χανίων, έκτασης 2.300 τ.μ το οποίο απευθύνεται κυρίως στους νέους της περιοχής και σε όποιον άλλο έχει όρεξη για μάθηση. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που καλύπτει το Τσατσαρωνάκειο, η εκμάθηση μουσικής και οργάνων στο ωδείο του Πολύκεντρου, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αγιογραφίας, παραδοσιακών χορών και η λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου για υποστηρικτική διδασκαλία των μαθητών. Κι όλα αυτά με ένα συμβολικό ή μηδαμινό αντίτιμο.