Τι είναι ο κανόνας ''5,4,3,2,1'' και πώς θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις σε στιγμές άγχους

Main Image

Είχες σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσεις τις αισθήσεις σου για να ηρεμήσεις;

Όταν το άγχος χτυπά κόκκινο, είναι δύσκολο να προτάξεις τη λογική. Το άγχος σωματοποιείται με διάφορους τρόπους: Το βλέμμα σου παγώνει, ανεβάζεις παλμούς, γίνεσαι υπερκινητική, αυξάνεται η θερμοκρασία σου, ζεσταίνεσαι, ακόμα και η επιδερμίδα του προσώπου σου γίνεται πιο κόκκινη και πιθανώς πιο λιπαρή.

Αν τέτοιες στιγμές είναι συχνά κομμάτι της καθημερινότητας σου είναι καιρός να μάθεις να τιθασεύεις τη νευρικότητα σου ώστε να μην αφήνεις το άγχος να σε κυριεύει, αλλά να το εξασθενείς σε τέτοιο βαθμό που να μην σε επηρεάζει σωματικά και πνευματικά.

ADVERTISING

Υπάρχει μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από πολλούς ψυχολόγους και, όπως λέγεται, έχει τη δύναμη να σε ηρεμήσει και να προλάβει το άγχος πριν εξελιχθεί σε κρίση, μικρού ή μεγάλου βαθμού, και γίνει πανικός.

f

via GIPHY

 

Πρόκειται για τον κανόνα «5-4-3-2-1», μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδος για να ανακτήσεις τον έλεγχο χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις σου: όραση, ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση.

ADVERTISING

Το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξεις γύρω σου. Προσπάθησε να εντοπίσεις και να ταυτοποιήσεις πέντε πράγματα που βρίσκονται στο οπτικό σου πεδίο (όραση). Ύστερα και με αυτή τη σειρά, εστίασε σε πέντε πράγματα που μπορείς να ακούσεις (ακοή), σε τρία πράγματα που μπορείς να νιώσεις (αφή) και σε δύο που μπορείς να μυρίσεις. Τέλος, εντόπισε μια γεύση που μπορείς να γεύτεις (μπορεί να είναι ακόμα και η γεύση της γλώσσας σου).

Μοιάζει σαν ένα μίνι είδος διαλογισμού και όπως λέει η Ellen Hendriksen, κλινική ψυχολόγος, «το να εστιάζεις στις αισθήσεις σου, σε γειώνει, σε φέρνει στο παρόν και καταλαγιάζει τον ανεμοστρόβιλο από σκέψεις που υπάρχει μέσα στο μυαλό σου».

Την επόμενη φορά που θα σε πιάσει πανικός για το οτιδήποτε, άφησε τις αισθήσεις σου να αναλάβουν δράση και θα δεις που όλα θα γίνουν (λίγο) καλύτερα.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΖΩΔΙΟ

Οι δείκτες προσωπικής ευτυχίας του καθενός μας, σύμφωνα με το άστρο του.

Η ΣΤΑΣΗ ΥΠΝΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΑΝ ΠΟΝΑΕΙ Η ΜΕΣΗ ΣΟΥ

Ο τρόπος που κοιμάσαι μπορεί να σε κάνει να πονέσεις.

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΚΟΤΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠ Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Δες πώς θα πετύχεις το τέλειο beach bun.

ΤΑ 3 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ

Μια μικρή βοήθεια για τις επιδόσεις του στο κρεβάτι, πριν φτάσετε μέχρι εκεί.

ΤΑ 6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΠΙΣΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

Ποιότητες προσωπικότητας ενός αρσενικού μπερμπάντη.

ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.