Αυτός είναι ο λόγος που φοβάσαι το σκοτάδι

Main Image

Αν όταν κλείνει το φως σε κυριεύει ο φόβος, αυτό το θέμα είναι για σένα.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το να φοβάσαι το σκοτάδι είναι μια κουταμάρα, η οποία συνήθως έχει ξεμείνει από τα παιδικά μας βιώματα. Η επιστήμη λέει πως τα πράγματα είναι σχεδόν έτσι.

Σύμφωνα με το New York magazine λοιπόν, υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για τη "νυχτοφοβία", ή αλλιώς τον παράλογο φόβο που γεννάει σε κάποιον το σκοτάδι. Οι απαρχές του συνδρόμου αυτού, βρίσκονται εκατομμύρια χρόνια πίσω.

ADVERTISING

Οι πρόγονοί μας λοιπόν, οι άνθρωποι των σπηλαίων δηλαδή, όταν ήταν στο σκοτάδι, είχαν τον φόβο των αρπακτικών ζώων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, συνδέει τις κυνηγετικές συνήθειες των λιονταριών - τα οποία κυνηγούν τα θηράματά τους μετά τις έξι το απόγευμα και τη δύση του ηλίου - με τον έμφυτο φόβο του ανθρώπου για το σκοτάδι, εφόσον τέτοιου είδους θηρευτές βλέπουν και με την απουσία φωτός.

Τι είναι αυτό που φοβόμαστε στο σκοτάδι; Ότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς βρίσκεται γύρω μας και το μυαλό μπορεί να κάνει εκατομμύρια σενάρια για τους πιθανούς κινδύνους.

Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα, το 40% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε πως φοβάται να περπατήσει στο σπίτι τη νύχτα χωρίς κάποιο φως αναμμένο. Σε μια άλλη έρευνα στο Τορόντο, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες είπαν πως φοβούνται το σκοτάδι κι έτσι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τον ύπνο τους. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από νυχτοφοβία και αποδίδουν το άγχος τους σε κάτι άλλο.

ADVERTISING

Οι λύσεις είναι δύο: μπορείς είτε απλά να ανάψεις το φως, είτε να κάνεις γνωστική θεραπεία - δηλαδή αυτό που θα έκανες και στο παιδί σου σαν γονιός, να το εκθέτεις κατ' επανάληψη στο σκοτάδι για να του αποδείξεις ότι δεν είναι τρομακτικό μέρος.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΖΩΔΙΟ

Οι δείκτες προσωπικής ευτυχίας του καθενός μας, σύμφωνα με το άστρο του.

Η ΣΤΑΣΗ ΥΠΝΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΑΝ ΠΟΝΑΕΙ Η ΜΕΣΗ ΣΟΥ

Ο τρόπος που κοιμάσαι μπορεί να σε κάνει να πονέσεις.

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΚΟΤΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠ Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Δες πώς θα πετύχεις το τέλειο beach bun.

ΤΑ 3 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ

Μια μικρή βοήθεια για τις επιδόσεις του στο κρεβάτι, πριν φτάσετε μέχρι εκεί.

ΤΑ 6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΠΙΣΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

Ποιότητες προσωπικότητας ενός αρσενικού μπερμπάντη.

ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.