LIFE

Πώς μια βόλτα στην πόλη μας έκανε να αλλάξουμε συνήθειες

Όσο ο καιρός θα "ανοίγει", τόσο περισσότερο θα απολαμβάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Είτε μόνη σου, είτε με το/τα παιδί/παιδιά σου, μια βόλτα στην πόλη θα σε γεμίσει ενέργεια. Σε μια τέτοια δική μας βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, ανακαλύψαμε κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο. Μπροστά μας είδαμε ένα σύγχρονο διώροφο λεωφορείο με ανοιχτές πόρτες, το οποίο έφερε το μήνυμα #allazoumesinithies, προκαλώντας μας να ανακαλύψουμε περί τίνος πρόκειται.

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολλή ώρα για να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό, που σίγουρα δεν γίνεται να μην σου κινήσει την περιέργεια. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μοναδικό πρότυπο Κέντρο, τομή για τα ελληνικά δεδομένα που απευθύνεται σε μαθητές. Είναι το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, με το βλέμμα στραμμένο στις μελλοντικές γενιές, πιστεύει στην εκπαίδευση των νέων γύρω από ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Θέλοντας, λοιπόν, να συμβάλλει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και να κάνει τη διαφορά για ένα καλύτερο αύριο, ταξιδεύει το μήνυμα της ανακύκλωσης σε μικρούς και μεγάλους σε όλη την Ελλάδα. Το ταξίδι ξεκίνησε από την Αττική και από τις 25 Μαρτίου συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη.

Τι μάθαμε

Το λεωφορείο αποτελείται από δύο ορόφους, κάθε ένας από τους οποίους εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σκοπό. Το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε ήταν το Αυτόματο Μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Μεταλλικών και Πλαστικών Συσκευασιών. Στο βήμα αυτό πραγματοποιείται η πρακτική περιβαλλοντική εκπαίδευση στη διαδικασία της ανακύκλωσης, αφού ουσιαστικά παρουσιάζεται η διαδρομή που ακολουθεί ένα υλικό για να ανακυκλωθεί. Όλα αυτά στον κάτω όροφο.

Με την άφιξη του λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη, η ΑΒ ένωσε τις δυνάμεις της με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση iSea και την εθελοντική ομάδα Open Art για να εμπνεύσουν μαζί μικρούς και μεγάλους να αλλάξουν συνήθειες. Σε παράλληλες δράσεις και ειδικά διαμορφωμένους χώρους, η iSea σχεδίασε και υλοποίησε παιδικό workshop με έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αντίστοιχα, η ομάδα Open Art μαζί με τους συμμετέχοντες συνέθεσαν έναν μεγάλο καμβά 5 μέτρων από πλαστικά καπάκια, μέσα από μια πρωτοποριακή δραστηριότητα με καλλιτεχνικό πρόσημο που αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και το ζήτημα επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Στον πάνω όροφο του λεωφορείου πραγματοποιήθηκε η θεωρητική περιβαλλοντική εκπαίδευση σχετικά με την Ανακύκλωση. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό και με τη βοήθεια μιας εξειδικευμένης εκπαιδευτικής ομάδας μικροί και μεγάλοι αποκτήσαμε σημαντικές και αξιόπιστες γνώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση.

 

Ουσιαστικά, μέσα από την εμπειρία αυτή μαθαίνεις τέσσερα πολύ βασικά πράγματα σχετικά με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα μαθαίνεις:

* Ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά

* Έξυπνους τρόπους να ανακυκλώσεις στην καθημερινότητά σου

* Την  έννοια της ανακύκλωσης ως διαδικασία και ως πρακτική μεγάλης σημασίας για το περιβάλλον

* Τη σημασία της ανακύκλωσης ως μέσο για έναν πιο πράσινο πλανήτη

Το “μάθημα” αυτό θα σε βοηθήσει πολύ να αλλάξεις συνήθειες. Να μπορείς κι εσύ, με πολύ απλές καθημερινές κινήσεις που δεν θέλουν κόπο να βάλεις το λιθαράκι σου στην προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο. Το #allazoumesinithies μπορει να γίνει και το δικό σου μότο, υιοθετώντας πρακτικές που ενδεχομένως δεν θα είχες σκεφτεί ποτέ.

Η περιβαλλοντική ευαισθησία της ΑΒ Βασιλόπουλος που φαίνεται σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της, από τις πρωτοποριακές πολιτικές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που χρησιμοποιεί μέχρι τα καινοτόμα συστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση, είναι το κίνητρο που χρειάζεσαι.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ένα σταθερό πυλώνα των ενεργειών της εταιρείας. Ήδη από το 2004, διαθέτει στα ράφια της επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες με στόχο τον περιορισμό της χρήσης της πλαστική σακούλας, ενώ διαθέτει εξελιγμένες υποδομές, παροτρύνοντας τους πολίτες να ανακυκλώνουν συσκευασίες από διάφορα υλικά, λάδι και λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Πρώτα στην Αττική, τώρα και στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης πέρασε από 12 Σταθμούς και τώρα σειρά έχει η Θεσσαλονίκη. Το μήνυμα για έναν πιο πράσινο πλανήτη συνεχίζει το ταξίδι του κι εσύ μπορείς να είσαι ένα κομμάτι του.

Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά. Αρκεί να επισκεφθείς το διώροφο λεωφορείο της ΑΒ Βασιλόπουλος, το οποίο θα παραμείνει στον προαύλιο χώρο της Προβλήτας Α του ΟΛΘ, γνωστές και ως «Αποθήκες για τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο οργανωμένων σχολικών επισκέψεων μέχρι και τις 21 Απριλίου.

Αν ζεις στη Θεσσαλονίκη, τότε αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάει χαμένη. Άλλωστε, η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση που χρήζει της ευαισθητοποίησης όλων μας.

Σήκω από τον καναπέ και λάβε δράση!

Πληροφορίες:

25.03.2019 – 21.04.2019: Το λεωφορείο θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Προβλήτας Α του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, δίπλα στο μουσείο κινηματογράφου

Ημέρες Λειτουργίας: Δευτέρα  – Παρασκευή

Ώρες Λειτουργίας: 09:00-17:00