LIFE

Τα 10 πιο πιστά ζώα. Η επιτομή της μονογαμίας

«Θα σ' αγαπώ για πάντα» λένε οι άνθρωποι ο ένας στον άλλον και κατά πόσο το εννοούν είναι ένα ζήτημα. Οι συζητήσεις περί μονογαμίας ως η κατεξοχήν κοινωνική συμπεριφορά δύσκολα καταλήγουν κάπου, οι έρευνες επίσης αποτυγχάνουν να οδηγήσουν σ' ένα αδιαμφισβήτητο πόρισμα για το κατά πόσο είμαστε όντως βιολογικά προγραμματισμένοι να ζήσουμε απερίσπαστοι τον ένα και μοναδικό έρωτα. Στο ζωικό βασίλειο, όμως, τα πράγματα είναι πιο απλά. Κάποια πλάσματα, βασικά τα περισσότερα, είναι φύσει πολυγαμικά. Κάποια όμως, δίνονται σε ένα ταίρι για όλη τους τη ζωή και δεν το εγκαταλείπουν μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.

Ακολουθούν μερικά είδη που διδάσκουν πραγματική αφοσίωση.

Οι γίββωνες

Ξεκινάμε με ένα μονογαμικό αλλά όχι κι απόλυτα ζώο- πόσο τυχαίο ότι συγγενεύουμε με τους πιθήκους;- Οι γίββωνες στα 35-40 χρόνια της ζωής τους έχουν ελάχιστα ταίρια. Δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς και οι οικογενειακές σχέσεις τους είναι υποδειγματικές. Τα ζευγάρια περνούν χρόνο μαζί, αλλά όπως συμβαίνει και στη δική μας περίπτωση, υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις, αφού κάποια πιθήκια αυτού του είδους, αν και μειοψηφία, είναι άπιστα κι αυτό δημιουργεί προβλήματα. Άκου να δεις.

Οι λύκοι

Για τους λύκους τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ζευγαρώνουν με ένα ταίρι για πάντα, φτιάχνουν το κοπαδι τους, πάνε πάντα παρέα και αν κάτι πάει στραβά και χάσουν τον σύντροφό τους, είναι πιθανόν να μην θελήσουν να «ξαναφτιάξουν τη ζωή τους».

Οι κάστορες

Οι κάστορες είναι σαν εκείνα τα ζευγάρια που τα κάνουν ΌΛΑ μαζί, που κυκλοφορούν πάντα και παντού με το έτερον ήμισυ. Αν και θηλαστικά, αποτελούν εξαίρεση, συγκεκριμένα ανήκουν στο 3% των μονογαμικών ειδών αυτού του είδους. Ωστόσο υπάρχουν και κάστορες μπερμπάντηδες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να χαλάσει η σχέση.

Οι κουκουβάγιες

Η σοφή κουκουβάγια δεν ξοδεύεται σε εφήμερους έρωτες. Θέλει ένα ταίρι για πάντα.

 

Οι φαλακροί αετοί

Είναι γνωστό πως οι σχέσεις από απόσταση δεν είναι εύκολες, αλλά ο φαλακρός αετός αυτό δεν το φοβάται. Το χειμώνα τα ζώα αυτά τον περνούν μοναχικά και ξαναβρίσκουν το ένα το άλλο την περίοδο της αναπαραγωγής. Οι πιο πολλοί αετοί ζευγαρώνουν εκεί γύρω στα 5 και μένουν μαζί για 20 χρόνια.

Το γαλλικό αγγελόψαρο

Ζουν μέχρι και 15 χρόνια και ακόμη κι αν πεθάνει ο σύντροφός τους, δεν πρόκειται να αναζητήσουν άλλο ταίρι. Ταξιδεύουν μαζί, υπερασπίζονται την περιοχή τους μαζί και τρώνε πάντα το ένα δίπλα στο άλλο. Ζωή ψαριού αγγελικά πλασμένη.

Τα χταπόδια

Μπορεί να έχει τρεις καρδιές, αλλά τις αφιερώνει σε ένα ταίρι μόνο. Στα ελάχιστα χρόνια που θα ζήσει το χταπόδι (μέχρις ότου γίνει μεζές στο πιάτο σου), αφοσιώνεται σ’ έναν έρωτα.

Οι κύκνοι

Τόσο πιστά, ειδικά τα θηλυκά, που στην περίπτωση που το ένα φύγει, το άλλο δε ζευγαρώνει στον αιώνα τον άπαντα.

 

Οι κόνδορες

Ο γύπας του Νέου Κόσμου, όπως αλλιώς λέγεται ο κόνδορας, μόνο αρπακτικό δεν είναι στα ερωτικά του. Στα 50 χρόνια που ζει περίπου- καλώς εχόντων των πραγμάτων- ζευγαρώνει μόνο με μία/έναν σύντροφο. Άρα ο χαρακτηρισμός «γύπας» δεν πρέπει ν’ αποδίδεται στον άντρα τον άστατο. Αδικία είναι.

Τα άλμπατρος

Σπάνιο το είδος, αλλά και η αγάπη του άλμπατρος, η οποία κρατάει γερά. Οι όποιοι χωρισμοί μεταξύ αυτών των μεγαλόσωμων θαλάσσιων πουλιών προκύπτουν κυρίως αν δεν πετύχει το ζευγάρωμα. Ομολογουμένως, μία ώριμη απόφαση από τα άλμπατρος.