TIPS

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να αφήνεις το λάδι πάνω στον πάγκο της κουζίνας

Shutterstock

Θέλεις από συνήθεια; Θέλεις επειδή σε βολεύει; Θέλεις επειδή σου αρέσει το μπουκάλι και χρησιμεύει και σαν διακοσμητικό; Αφήνεις το λάδι με το οποίο μαγειρεύεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας και, δη, δίπλα στην εστία. Όντως βολεύει γιατί πού να ανοίγεις το ντουλάπι κάθε φορά που θέλεις να προσθέσεις στο φαγητό, αλλά, όπως αποδεικνύεται, αυτή η ιδέα δεν είναι και τόσο καλή.

Το ελαιόλαδο (είτε το παρθένο, είτε το έξτρα παρθένο), σε αντίθεση με το κρασί, όσο παλιώνει δεν γίνεται πιο ποιοτικό. Για να καταλάβεις ένα σφραγισμένο μπουκάλι ελαιόλαδο διατηρείται, χωρίς να χάσει σε γεύση και ποιότητα, έως και δύο χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής του ενώ αν το αποσφραγίσεις πρέπει (ιδανικά) να το καταναλώσεις μέσα σε έξι μήνες.

Το να αφήνεις το μπουκάλι με το ελαιόλαδο εκτεθειμένο στο φως και τη ζέστη (είτε από τη θερμοκρασία που επικρατεί, είτε από τη θερμότητα της κουζίνας) αλλοιώνει τη σύστασή και το το άρωμα του, δίνοντας του, σταδιακά, μια γεύση ξυδιού. Παράλληλα, το οξυγόνο με το οποίο έρχεται σε επαφή, μένοντας εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα της κουζίνας, φροντίζει να τονίζει ακόμα περισσότερο αυτή την αίσθηση.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φυλάς και να αποθηκεύεις το λάδι σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος, στους 14-18 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι εξηγείται γιατί οι μαμάδες το βάζουν πάντα στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη.