LIFE

Game Changer in Women of Influence: Οι γυναίκες αλλάζουν τους κανόνες στην αγορά εργασίας

Την πρώτη Δευτέρα του Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο συνέδριο Game Changer in Women of Influence στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με χορηγό επικοινωνίας το Ladylike.gr και τη δική μας Μάριον Παλιούρα, συντονίστρια της ενότητας "Getting women out of the middle-management trap".

Η 24 Media σε συνεργασία με την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας Γ. Τσομώκος ΑΕ, διοργάνωσε μια ημερίδα συζητήσεων ανάμεσα σε κορυφαίες προσωπικότητες από την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, με στόχο όχι μόνο την ανάδειξη, αλλά και την επίλυση των ζητημάτων και της νοοτροπίας που φράζει την άνοδο των γυναικών σε θέσεις υψηλής επιρροής, κύρους και εξουσίας.

 

Μέσα από τις ομιλίες ανδρών και γυναικών σε θέσεις “κλειδιά” της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας, αγοράς και δράσης, αναδείχτηκαν όσα ακόμα και σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο και επαγγελματική εξέλιξη ικανών γυναικών.

Ο χώρος που επιλέχθηκε ήταν η υπέροχη αίθουσα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία ήταν γεμάτη από την έναρξη του συνεδρίου, με τους παρευρισκομένους να περιμένουν με αγωνία να ακούσουν τις σπουδαίες ομιλίες.

 

Ο Νικόλας Πεφάνης, CEO της 24MEDIA, άνοιξε με την ομιλία του στο δεύτερο Game Changer in Women of Influence τονίζοντας την σημασία της ύπαρξης ίσως ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ όπως είπε: “Στην 24MEDIA είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες μάλιστα κατέχουν το 53% των διοικητικών θέσεων στην εταιρεία μας”.

Παράλληλα, χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα από το χώρο του αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα του τένις. Μας θύμισε τον συγκλονιστικό αγώνα του 1973 ανάμεσα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Μπίλι Τζιν Κινγκ και τον πρώην Πρωταθλητή Μπόμπι Ριγκς, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως η ”Μάχη των Φύλων” κι έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή, οπτικοποιημένα αθλητικά event όλων των εποχών.

“Η ιστορία έγραψε πως η Μπίλι Τζιν Κινγκ κέρδισε, οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στο άθλημα άρχισαν να μικραίνουν, ενώ σήμερα, 45 χρόνια μετά, στο Αυστραλιανό Όπεν, άνδρες και γυναίκες κέρδισαν τα ίδια χρήματα”, ανέφερε ο κ. Πεφάνης.

Με πείσμα και προσήλωση στον στόχο

 

Η πρώτη θεματική του συνεδρίου με τίτλο, “Women pioneers: Defying gender roles”, φιλοξένησε γυναίκες που εδώ και πολλά χρόνια έχουν μάθει να ξεχωρίζουν σε δύσκολους κλάδους, ανδροκρατούμενους, στους οποίους χρειάζεται πολλή μεγάλη προσπάθεια για να πετύχεις.

Τέτοια γυναίκα είναι και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ανέφερε πως “Δεν μας αντιμετώπιζαν επί ίσοις όροις. Προσωπικά, λόγω χαρακτήρα και προσωπικότητας, επειδή βλέπετε είμαι και από τη Μάνη, σε όλες τις υπηρεσίες  δεν δέχθηκα ποτέ να έχω μια διαφορετική μεταχείριση, Το 1969 ο χώρος της αστυνομίες άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες και είχαν προσλάβει τότε μόλις 45 για βοηθητικό προσωπικό. Σιγά σιγά, η κατάσταση άλλαξε και πλέον τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά”.

 

Η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να μπει σε έναν διεθνή οργανισμό, η Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ανέτρεξε στο παρελθόν και θυμήθηκε τις τρεις συμβουλές που τις έδωσε η μητέρα της, τις οποίες και ακολούθησε στη δουλειά της:

“Μου είπε, μην αφήσεις ποτέ να σου στραπατσάρουν την αξιοπρέπεια. Να έχεις αυτοπεποίθηση και όποιο στόχο βάλεις μην αφήσεις τίποτε να μπει ανάμεσα σε εσένα και το στόχο σου”. Όπως πρόσθεσε: “Τρεις λέξεις λένε οι Αμερικανίδες. Να είσαι Motherly, Bitchy και Sexy”.

 

H Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Γενική Γραμματέας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και από τους ιδρυτές και CEO της Ε.VI.A. IP ltd, ξεκίνησε την ομιλία της φέρνοντας ως παράδειγμα την μαντάμ Κιουρί, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, “θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις γυναίκες”.

“Τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν πρέπει να τις υπολογίζουμε. Να καταλαβαίνουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό που θέλουμε”.

 

Το μικρόφωνο πέρασε στην Σοφία Κουνενάκη–Εφραίμογλου, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας ΑΡΔΗΤΤΟΣ Α.Ε. η οποία τόνισε πως “θα πρέπει οι γυναίκες να έχουν ξεκάθαρους στόχους και να τους κυνηγούν με πείσμα. Το ρίσκο χρειάζεται πάντα στην επιχειρηματικότητα. Οι γυναίκες μάλιστα είναι καλύτερες στη διαχείριση ρίσκων, γιατί χρησιμοποιούν και την διαίσθησή τους”.

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε ο Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ σχετικά με την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας. “H ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών προέρχεται από την μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Η συμμετοχή στην πολιτική βέβαια, είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα σκοράρει πάρα πολύ χαμηλά, γι’ αυτό πέφτουμε στο συνολικό ranking.

Σεβασμό. Αυτό νιώθω απέναντι στις γυναίκες. Κάνει την πιο δύσκολη δουλεία στην κοινωνία. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των παιδιών, των ανδρών και φυσικά συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα και ευημερία της κοινωνίας“.

Τα στερεότυπα είναι για να σπάνε

 

Για μύθους και αλήθειες για τη θέση των γυναικών στην επιχειρηματική αγορά της Ελλάδας μίλησε η Μυρτώ Παπαθάνου, partner της Metavallon VC, η οποία ήταν η κεντρική συντονίστρια της επόμενης ενότητας του συνεδρίου με τίτλο, “Women in finance & technology”.

 

Πρώτη τον λόγο πήρε η Τερέζα Μεσσάρη, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών & Εργασιών της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ, η οποία μίλησε για την αντίληψη που υπάρχει στην κοινωνία σχετικά με τη θέση των γυναικών. “Υπάρχει μια αντίληψη, οι γυναίκες να μην κάνουμε πράγματα έξω από τα προκαθορισμένα. Πρέπει να ρισκάρουμε και να θέτουμε στόχους”.

 

Η Κατερίνα Παπαγεωργίου, Head of Legal and Compliance της Deutsche Bank, πρόσθεσε πως “η διαφορετικότητα είναι παράγοντας της επιτυχίας. Συνιστά τον κινητήριο μοχλό της καινοτομίας σε μια εταιρεία. Πρέπει φυσικά να γίνουν ακόμη άλματα στον τομέα της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών”.

 

Είναι νέα και πετυχημένη στο χώρο της. Η Δόμνα Μηχαηλίδου, Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα μεταρρυθμίσεων, ‘σπάει’ τα στερεότυπα και αυτό πρότεινε πως θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες γυναίκες για να ξεχωρίσουν: “Πρέπει να γυρίσουμε τα στερεότυπα υπέρ μας”.

 

Την ενότητα έκλεισε με την ομιλία της η Ελευθερία Ζούρου, Founder & CEO του Doctoranytime, η οποία ενώ δούλευε σε μεγάλες εταιρείες, αποφάσισε να κάνει κάτι δικό της και να ξεχωρίσει: “Ανήκεις εκεί που τοποθετείς τον εαυτό σου. Τα στερεότυπα που περνάει η οικογένεια και η κοινωνία, πρέπει να φύγουν από το μυαλό μιας γυναίκας”.

Η ισότητα και η θέση της Ελλάδας

 

Η Μάρεα Λαουτάρη, Life & Business Coach, υπογράμμισε πως η ανισότητα ξεκινάει από την οικογένεια και τις πεποιθήσεις που έχουμε ως κοινωνία. “Δεν είναι αντικειμενικά στοιχεία. Είναι πληροφορίες που μαθαίνουμε στην οικογένεια, στους φίλους, στους συνεργάτες. Μοιάζει με ευαγγέλιο. Και τελικά αυτό που πιστεύουμε επιβεβαιώνεται.

“Κάθε πεποίθησή μας λειτουργεί σαν στημένο παιχνίδι. Δεν κατηγορώ τους άνδρες γι’ αυτό. Οι χειρότεροι εχθροί των γυναικών είναι οι ίδιες οι γυναίκες. H ισότητα είναι θέμα δημοκρατίας. Για την υγεία, για την οικονομική άνοδο. Ο πρώτος στόχος να δώσουμε στις γυναίκες την ίδια ευκαιρία να συμμετέχουν σε θέσεις εξουσίας και επιρροής“.

 

Τρόπους να μειωθεί η διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αναζήτησε η επόμενη ενότητα του συνεδρίου με τίτλο, “Evaluating policies to reduce the gender gap”. Η Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων ανέφερε πως “διαπιστώνουμε πως παρόλο που η ανεργία έχει μειωθεί, παραμένουν ακόμη ψηλά τα νούμερα στις γυναίκες και είναι γύρω στο 25%.

Όμως, από το 2015 το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών φαίνεται πως αμβλύνεται. Υπάρχει άνοδος της γυναικείας επιχειρηματικότητας“.

 

Η Charlotte Sammelin, Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, παρουσίασε στη σκηνή του δεύτερου Game Changer in Women of Influence την πολιτική ισότητας των δύο φύλων που ακολουθεί η Σουηδία, η οποία ξεχωρίζει στο συγκεκριμένο κομμάτι. “Πρώτος στόχος είναι να δώσουμε στις γυναίκες την ίδια ευκαιρία συμμετοχής σε θέσεις εξουσίας και επιρροής”.

 

Η Κλημεντίνη Διακομανώλη, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα τόνισε από την πλευρά της: “Η Ελλάδα υστερεί στο επίπεδο της ισότητας και σύμφωνα με τον δείκτη του 2015 βρίσκεται στην τελευταία θέση πανευρωπαϊκά με 50 ποσοστιαίες μονάδες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 66. Πρώτη χώρα στο επίπεδο ισότητας είναι η Σουηδία”.

 

Η Aντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) & Oικονομολόγος του Περιβάλλοντος, Ζέφη Δημαδάμα, υπογράμμισε τη σημασία ύπαρξης ίσων αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και ίσες ευκαιρίες.

Πέρα από την ανισότητα στις αμοιβές, έχουμε άνιση συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική εξουσία. Πρέπει να έχουμε ρόλο και να ακούγεται η φωνή μας. Στο θέμα της εξουσίας έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με την Ευρώπη“.

 

Στη συνέχεια του συνεδρίου, στη σκηνή ανέβηκε η Αλίκη Πανοπούλου, σύμβουλος διατροφής, η οποία δεν αρέσκεται στις συνηθισμένες μεθόδους και πρακτικές και προτιμά να ρισκάρει στις επιλογές της. “Ένα απλό γεγονός άλλαξε τη ζωή μου. Κάποιος πίστεψε σε εμένα. Μου χάρισε προοπτικές. Στην ουσία αυτό κάνω κι εγώ στους ανθρώπους που έχουν διαταραχή με το βάρος τους. Εμείς οι γυναίκες έχουμε επιλογές”.

Οι γυναίκες στην εξουσία

 

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες του Game Changer in Women of Influence ήταν ο διάλογος μεταξύ του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη και της Γενικής Διευθύντριας της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, Πέγκυς Αντωνάκου, με τίτλο “The yin and yang of power” σχετικά με την δύναμη της εξουσίας και πώς αυτή μπορεί να ασκηθεί διαφορετικά από άνδρες και γυναίκες.

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Χωμενίδης, ο οποίος ανέφερε: “H θέση εξουσίας μπορεί να είναι μοχλός, αλλά και κίνητρο σεξουαλικής παρενόχλησης. Από την άλλη, η εξουσία είναι αφροδισιακή, είναι ελκυστική. Οι άνδρες είναι αφελέστεροι, λιγότερο ανθεκτικοί, μονοθεματικοί και με μια λέξη πιο βαρετοί από τις γυναίκες”. Παράλληλα, πρόσθεσε: “Δεν γίνεται ένας ηθοποιός όπως ο Κέβιν Σπέισι να δολοφονείται επαγγελματικά επειδή κάποιοι το θυμήθηκαν μετά από 30 χρόνια. Θα τον αγκάλιαζα”.

 

“Μία γυναίκα, η οποία είναι CEO δεν είναι τόσο ελκυστική, όπως ένας άνδρας. Δεν λειτουργεί υπέρ της. Έχει γίνει μια ανάλογη έρευνα στο Harvard. Όταν κάτι έχει να κάνει με ηγεσία και έχει γυναικείο πρόσημο, δεν υπάρχει η ίδια αντίληψη”, τόνισε από την πλευρά της η κ. Αντωνάκου.

“Έχουμε δυσκολία οι γυναίκες με το θέμα της εξουσίας. Είναι διαφορετικό το perception όταν διαπραγματεύεται μια γυναίκα”, ανέφερε.

 

Η Νίνα Καλούτσα, Voice & Speaking Specialist τόνισε: “Πότε μιλάει κάποιος σαν ηγέτης; Όταν ο εσωτερικός του διάλογος συνάδει με τα λεγόμενά του. Όταν αυτά που λέει, αντανακλούν τις πραγματικές σκέψεις και τα συναισθήματά του. Χωρίς προσπάθεια για να γίνει αποδεκτός”.

 

Η Μαρία Παπάζογλου, Career & Life Coach, πέρασε με τρεις λέξεις το δικό της μήνυμα. “Επιτυχία, ισορροπία και ικανοποίηση” και είναι απαραίτητο να υπάρχουν και οι τρεις, γιατί όπως είπε “Η επιτυχία χωρίς την ικανοποίηση είναι αποτυχία”.

“Να μιλήσουμε για τις αλλαγές μέσα μας. Να αναπτυχθούμε προσωπικά με τη βοήθεια των κατάλληλων συμμάχων. Να δικτυωθούμε, να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες”. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για να ξεπεράσουν τα εμπόδια όπως εξήγησε στη σκηνή του Game Changer in Women of Influence.

Η Μαρία Κολοκυθά, Human Resources Manager της INTERSPORT Ελλάδας και Κύπρου, μίλησε για τη σημασία της ύπαρξης γυναικών σε υψηλές θέσεις στις εταιρείες γιατί με αυτό τον τρόπο “γίνονται πιο παραγωγικές οι εταιρείες. Αλλάζει όλο το mindset όταν οι γυναίκες κατακτούν θέσεις στρατηγικής σημασίας”.

“Προσωπικότητα, ενδιαφέροντα και εκπαίδευση. Αυτά τα τρία χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο. Δεν έχει καμία σημασία αν είναι άνδρας ή γυναίκα”, πρόσθεσε.

 

Η ιδρύτρια του συμβουλευτικού δικτύου Women on Top, Στέλλα Κάσδαγλη, είπε πως: “Έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε για το πώς πρέπει να αλλάξει όλο το εταιρικό πλαίσιο, προκειμένου να γίνει πιο ανοιχτό προς την ισότητα και την ποικιλομορφία”.

 

“Θα πρέπει να είμαστε η μία δίπλα στην άλλη για να χτίζουμε καριέρες κατά πλάτος κι όχι μόνο κατά ύψος. Να μπορέσουμε να χτίσουμε τις δεξιότητες που απαιτούνται και να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα”, υπογράμμισε η Φανή Κλειδά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας και Κύπρο.

 

Την ενότητα “Getting women out of the middle-management trap” έκλεισε με την ομιλία της η Φλώρα Σταυρίδη, Managing Director του Care and Cure Oncology Center, η οποία ανέφερε: “Οι γυναίκες ογκολόγοι μπορούν να είναι το ίδιο καλές ή και καλύτερες από τους άνδρες. Έχουμε χαρακτηριστικά που μας διαφοροποιούν, όπως το multi-tasking και την ικανότητα να ακούμε”.

Η επόμενη ημέρα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 

Η Δανάη Μπεζαντάκου, διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants LTD, μια γυναίκα δραστήρια, η οποία έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στο χώρο της είπε πως: “Στη ναυτιλία είμαστε το 1%. Αυτές όμως που είμαστε, άμα θέλουμε πιάνουμε την πέτρα και τη στίβουμε. Το σημαντικό δεν είναι ότι δεν υπάρχουν εργαλεία. Πρέπει όμως να τα πάρουμε στα χέρια μας για να πάμε μπροστά, γιατί κάπου το χάνουμε”.

 

Το μικρόφωνο πέρασε στην Helena Fornaro, CEO της ALES GROUPE Hellas. “Δεν είναι μόνο θεσμικό το πλαίσιο της ισότητας. Οι εταιρείες δημιουργούν επίσης τα πλαίσια στα οποία μπορούμε να δημιουργούμε. Ανήκω στην γενιά “Χ”. ‘Εχουμε την ευκαιρία να είμαστε σε μια γενιά που γύρω μας έχουμε όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν πετύχει.

Όταν έχεις δουλέψει μέσα σε μια εταιρεία που βάζει στο κέντρο των πολιτικών της να δίνει ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες μαθαίνεις και λειτουργείς διαφορετικά. Όταν βρεθείς σε άλλο χώρο, αυτό το πλαίσιο μπορείς να το μεταλαμπαδεύσεις”.

Η Έλενα Παπαδοπούλου, ​Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΟΤΕ, μίλησε για την προκατάληψη με βάση το φύλο στην αγορά εργασίας. “Εμείς οι ίδιες οι γυναίκες κάνουμε βήμα πίσω. Αυτές οι προκαταλήψεις ξεκινούν από μέσα μας. Πρέπει να αλλάξει αυτό. Θα πρέπει στις οικογένειές μας να στηρίζουμε τα κορίτσια μας, να επιλέγουν σχολές όχι σύμφωνα με το φύλο, αλλά το ταλέντο τους.

Υπάρχουν προκαταλήψεις μη συνειδητές, οι οποίες δημιουργούν στερεότυπα. Εμείς οι ίδιες οι γυναίκες κάνουμε βήμα πίσω. Αυτές οι προκαταλήψεις ξεκινούν από μέσα μας. Αν υπάρχει σωστή σύνθεση από τα δύο φύλα σε μια εταιρεία, υπάρχει ελεγχόμενο ρίσκο και φέρνει αποτελέσματα”.

Ο Μανώλης Θεοδωράκης, HR Director Greece & Balkans της Toyota Hellas τόνισε: “Οι γυναίκες είναι σε πιο μειονεκτική θέση από τους άνδρες στην αγορά εργασίας. Στο πιο παραγωγικό κομμάτι της ηλικίας τους, λόγω εγκυμοσύνης, θα χρειαστεί να λείψουν μεγάλο διάστημα από την εργασία τους. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Η τεχνολογία και η εξέλιξή της όμως θα βοηθήσει τις γυναίκες. Πρέπει, βέβαια, να αλλάξουμε και σαν άτομα και σαν εταιρείες”.

 

Τέλος, η  Κατερίνα Μεϊμάρογλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, IRC Greece, παρουσίασε στην σκηνή του Game Changer in Women of Influence τη συνταγή της επιτυχίας. “Πώς θα καταφέρει να ξεχωρίσει μια γυναίκα; Προβάλλοντας ένα δυναμικό και ταυτόχρονα ισορροπημένο χαρακτήρα. Ικανότητα να ηγείται μιας ομάδας και να πετυχαίνει τους στόχους της”.

 

Μετά το τέλος του συνεδρίου ακολούθησε cockteil networking reception, όπου το κοινό ήρθε σε επαφή με τις ομιλήτριες και τους ομιλητές, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και συμβουλές.

Υποστηρικτές του συνεδρίου ήταν η Lierac και το Athens Tech College. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Ελληνοσουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν η Direction Business Network με τα Business Today, AdBusiness, advertising.gr, businessnews.gr, η Huffpost Greece και το Ladylike.gr.

Φωτογραφίες: Jason Konteos