ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Η φαινομενικά αθώα συνήθεια σε μια σχέση που είναι σημάδι ανασφάλειας

Το συναίσθημα της ανασφάλειας σε μια σχέση, στις περισσότερες των περιπτώσεων και όταν δεν είσαι μαζί με κάποιον ένα εκατομμύριο χρόνια, είναι δεδομένο. Πιθανώς και υγιές όταν υπάρχει με μέτρο (δηλαδή όταν δεν θεωρείς τον άλλον πιο δεδομένο κι από το ότι η γη είναι στρογγυλή). Πότε δεν είναι υγιές; Όταν προκαλεί συναισθήματα ζήλιας, κτητικότητας, απόρριψης, αναπάντητα ερωτηματικά (και μηνύματα) τα οποία εκτός από τις συνέπειες και είναι και τα συμπτώματα ανασφάλειας. Η λίστα όμως δεν τελειώνει εδώ.

Δείγμα ανασφάλειας σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Alberta, είναι και το sexting. Τι κακό μπορεί να έχει το να στέλνεις μηνύματα, ακόμα και φωτογραφίες, με σεξουαλικό περιεχόμενο; Θεωρητικά, αν εμπιστευέσαι τον άλλον, κανένα, αλλά η έρευνα έχει να δείξει κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Οι ειδικοί μελέτησαν τις επιδράσεις του sexting στη σχέση σε 615 ενήλικες. Να ξεκινήσουμε από τα καλά νέα λοιπόν. Αρχικά, κατέληξαν στο ότι μηνύματα όπως «τι φοράς τώρα» μπορούν να κάνουν τη σχέση σας πιο σέξι και όντως, τα ζευγάρια που κάνουν συχνά sexting, είναι πιο ικανοποιημένα σεξουαλικά σε σύγκριση με αυτά που δεν το συνηθίζουν. Αλλά (και κάπου εδώ έρχονται τα άσχημα νέα).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ίδια άτομα που δήλωναν πιο ολοκληρωμένοι σεξουαλικά λόγω sexting, ανέφεραν και αισθήματα ανασφάλειας στη σχέση καθώς επίσης ανέφεραν και λιγότερο δέσιμο με το σύντροφό τους.

 

Αυτοί, δε, που επιδίδονταν σχεδόν καθημερινά στο sexting δήλωσαν ακόμα λιγότερο ικανοποιημένοι σε άλλες πλευρές της σχέσης.

Σύμφωνα με τον Adam Galovan, ψυχολόγο, οικογενειακό σύμβουλο και επικεφαλής της έρευνας, «όσοι κάνουν sexting επικεντρώνονται στο σεξουαλικό κομμάτι της σχέσης, παραμελώντας άλλες πλευρές».

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι οι ίδιοι άνθρωποι δήλωσαν ότι η τεχνολογία παίζει τεράστιο ρόλο στη σχέση τους, εννοώντας ότι μεγάλο κομμάτι της επικοινωνίας τους γίνεται μέσω του κινητού.

Η εξάρτηση από την τεχνολογία είναι μέρος του προβλήματος. Τα ζευγάρια αντί να προσπαθούν να βελτιώσουν τη σχέση τους μέσω της συζήτησης και του κοινού ποιοτικού χρόνου, μιλούν με μηνύματα δίνοντας βασική προτεραιότητα σε αυτά που έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο.

«Αυτά τα άτομα θέλουν να φτάσουν στον στόχο -δηλαδή την ώριμη και σωστή σχέση- χωρίς προσπάθεια, δηλαδή χωρίς να αφιερώσουν αληθινό χρόνο ο ένας στον άλλον, να ακούσουν ο ένας τον άλλον, να μοιραστούν χρόνο και δραστηριότητες», λέει ο Galovan.

Όσο για την εμμονή με το sexting ο Galovan προτείνει:

Αφήστε τα κινητά και κάντε μια παραδοσιακή συζήτηση, περάστε χρόνο μαζί, χρόνο που θα σας βοηθήσει να δεθείτε περισσότερο, αντί να προσπαθείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της σχέση σας μέσω του sexting

Ε και εσύ άστο κάτω το ρημάδι και αντί των μηνυμάτων, προτίμησε τις πράξεις.